U Ostrovu nastupali KUD-ovi iz Srema, Baranje i Moslavine

Festival folklora „Ostrovo u srcu“ održan je deveti put u petak 26.11. u ovom mestu nedaleko Vukovara i Vinkovaca u organizaciji lokalnog pododbora Prosvjete i KUD-a „Ostrovo“.

Dušan Velimirović 29.11.2021.
„Ostrovo u srcu“

Sela i gradovi imaju svoja Kulturno-umetnička društva koja čuvaju tradiciju i običaje, a mnoga mesta imaju i festivale folklora na kojima ti KUD-ovi predstavljaju svoj rad i napredak. Kako u opustelim mestima istočne Hrvatske ima manje društvenog života nego što su ovdašnji stanovnici navikli, svaki događaj izaziva posebnu pažnju meštana. Pogotovo ako je to manje selo. Za kraj radne nedelje bilo je veselo u Ostrovu, selu koje se nalazi nedaleko od Vukovara i Vinkovaca.

Ostrovci su došli da pogledaju i podrže nastup svojih sumeštana, ali i gostiju iz Silaša, Darde, Bršadina i Garešnice.

- Ovaj put, zbog koronavirusa, nije bilo gostiju iz drugih država, ali imali smo goste iz Republike Hrvatske koji takođe neguju srpski folklor, održavaju svoju tradiciju i program je bio kvalitetan i raznovrsan. Ovaj festival je zamišljen, a to smo prijašnjih godina i prikazali, da sačuva tradiciju Srba koji su kroz istoriju morali da, usled naleta neprijatelja, odu sa svojih ognjišta i upute se u nove sredine gde su i dalje negovali svoju tradiciju i kulturu. Naše Kulturno-umetničko društvo predstavilo se igrama iz Leskovca i Pčinje – predstavlja festival „Ostrovo u srcu“ predsednica KUD-a „Ostrovo“ Snežana Jovanović.

Kako je ove, za razliku od prošle godine, bilo nešto više folklornih manifestacija, tako su i Ostrovci imali popunjeniji raspored, ali nastupi i putovanja i jesu ono što igrače najviše veseli i motiviše. Na svim smotrama i festivalima, postoje i poteškoće oko organizacije, pogotovo u današnjim vremenima kada se moraju poštovati i stroge mere bezbednosti, ali to se prevaziđe kako bi publika videla koreografije KUD-ova.

- Dva puta smo nastupali u Borovu, jednom na Dečijem festivalu, a jednom na Ozrenskim igrama. U nastavku godine imamo najavljeno putovanje u Dardu kod naših današnjih gostiju iz Romskog resursnog centra, kao i na smotru folklora Zajedničkog veća opština. Što se tiče našeg festivala, uvek se trudimo da prevaziđemo poteškoće. S obzirom na to da živimo u selu sa nepunih 400 stanovnika, na neki način uspevamo da pokupimo decu i da održimo festival – zaključuje Snežana Jovanović.

Program uveličali gosti iz Moslavine

U Srem su došli i gosti iz Prosvjetinog pododbora iz Garešnice, mesta blizu Kutine, kojima je ovo bio drugi ovogodišnji dolazak u Ostrovo.

- Prvi put smo bili na Dečijem festivalu, a sada smo došli i sa starijom grupom. Ove godine smo započeli saradnju i nadamo se da će se nastaviti, a da će iduće godine Kulturno-umetničko društvo iz Ostrova biti naš gost. Večeras smo se predstavili igrama iz centralne Srbije. Naš pododbor ima stotinak članova, od čega je 40 aktivno u folklornoj sekciji koja nosi naziv KUD „Moslavina“. Sastoji se od tri sekcije – dečija grupa, „A“ grupa i muzička sekcija – priča predsednik SKD „Prosvjeta“ pododbor Garešnica Zoran Blanuša.

„Ostrovo u srcu“ KUD Moslavina Garešnica

Pododbor SKD „Prosvjeta“ Garešnica osnovan je 1998. godine, a tri kasnije je osnovana folklorna sekcija. Prvo je osnovana „A“ sekcija, zatim pevačka grupa, a nakon toga i dečija grupa.

- Nažalost, više nemamo pevačku grupu koja se ugasila. Od 2001. godine do danas imali smo preko 450 nastupa. Osim u Hrvatskoj i svim zemljama u okruženju, nastupali smo i u Bugarskoj i Grčkoj. Naše društvo neguje folklor Srba u Moslavini tako da izvodimo desetak koreografija iz naše matice Srbije, ali negujemo i folklor našeg kraja, odnosno Moslavine i zapadne Slavonije. Članovi su nam većinom mlađeg uzrasta. Pevačka grupa ugašena je uglavnom zbog starosti članova. Mislim da je folklorašima glavni motiv putovanje jer smo među aktivnijim pododborima, što se tiče folklora na nivou Hrvatske, pa verujem da im je to najveća animacija. Često nastupamo, putujemo, članovi se druže i upoznaju nove prijatelje. Vole to što rade jer da ne vole ne bi se time bavili – kaže Blanuša.

Festival „Ostrovo u srcu“ održan je uz pomoć Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Opštine Markušica i Zajedničkog veća opština. Osim domaćina i gostiju iz Garešnice, na festivalu su nastupili i KUD-ovi „Vaso Đurđević“ iz Bršadina, „Zora“ iz Silaša i Romski resursni centar iz Darde.