U Pakracu obeležen Dan pobede nad fašizmom

U Kraguju kod Pakraca devetog maja održana je proslava Dana pobede i skupština Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik.

Dušan Velimirović 14.05.2019.
Pakrac uaba pakrac lipik nikola ivanović

Na skupštini su prisustvovale mnogobrojne delegacije udruženja antifašističkih boraca i antifašista iz Požege, Daruvara, Novske, Virovitice i Lipovljana uz delegacije veća srpske nacionalne manjine Požege, Pakraca, Lipika, Novske i Brestovca. Veliki skup antifašista pozdravila je predsednica UABA Pakrac-Lipik Mirjana Bilopavlović i istakla problem nedovoljnog finansiranja udruženja od lokalnih i regionalnih vlasti kao i nizak nivo saradnje sa obrazovnim sektorom, što je jedan od najvažnijih ciljeva za naredni period.

Zajedno sa antifašistima, bilo je i vodstvo Samostalne demokratske srpske stranke u Pakracu na čelu sa zamenikom gradonačelnice Pakraca iz reda pripadnika srpske zajednice Nikolom Ivanovićem.

- Grad Pakrac rekonstruiše glavni gradski trg i unazad dve-tri godine se rade projektna i idejna rešenja, a mi smo zajedno u partnerstvu sa Udruženjem antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik uspeli da se nametnemo gradu Pakracu u izradi tih rešenja. Našli smo kompromisno rešenje da se spomenik „Ranjenog borca“ ne izmešta iz centra već će se samo pomeriti nekih pedesetak metara dalje – kaže Nikola Ivanović.

Kosturnica koja je ranije bila pored navedenog spomenika će zbog neadekvatnih uslova biti premeštena na novu lokaciju.

- Kosturnica je izmeštena u saradnji sa srpskom zajednicom i UABA-om na pravoslavno groblje. Trenutna spomen kosturnica nije imala uslove za držanje posmrtnih ostataka zbog prodiranja vode. Svakako, najvažnije je da spomenik ostaje u gradu – priča Ivanović.

Neguju sećanje na Narodnoslobodilačku borbu

Srpsko narodno veće i Veće srpske nacionalne manjine grada Pakraca kupuje kuću za potrebe VSNM-a grada Pakraca.

- Jedan deo te kuće, odnosno jedna soba, namenjena je za sećanje na Narodnooslobodilačku borbu kao i na jedinice koje su s ovog prostora učestvovale u oslobađanju Jugoslavije. Tu prvenstveno mislim na 12. Slavonsku udarnu proletersku brigadu koja je u našem kraju poznata i kao „Majka Slavonija“. Isto tako, jedan deo te sobe bismo posvetili Pakračanima koji su značajno doprineli ekonomskom i društvenom razvoju gradova Pakraca i Lipika, a kojima se nismo odužili na adekvatan način. Jedan od njih je svakako nekadašnji guverner Narodne banke Jugoslavije Nikola Miljanić Ratar koji je jedan od najzaslužnijih za dolazak staklane i drugih preduzeća u Lipik – zaključuje Nikola Ivanović.

Takođe, u Pakracu je obeležen Dan pobede nad fašizmom i nacizmom polaganjem venaca na centralnom gradskom spomeniku „Ranjeni borac“ u Pakracu. Vence su položile delegacije SDSS-a, VSNM-a grada Pakraca i UABA Pakrac-Lipik.