U Ružičkinoj kući u Vukovaru održan Prosvjetin program u slavu Božića

Kao i ranijih godina vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i ovog Božića održao je svečani program kojim je proslavljeno rođenje gospoda Isusa Hrista.

Ružička SKD Prosvjeta Božić

Program je održan na praznik Sabora presvete Bogorodice, odnosno drugog dana Božića, a građani Vukovara već po tradiciji ga rado posećuju i uvek protekne u svečanoj i lepoj atmosferi.

– Nakon što su ljudi ispunili svoje duhovne potrebe odlazeći u crkve na svete službe ovo je prilika da se malo opustimo. Program je već tradicionalan i na njemu okupljaamo izvođače sa ovih naših prostora i na ta način želimo naše sugrađane da podsetimo da je SKD „Prosvjeta” sa svojim članovima prisutan sa raznim programima tokom cele godine – kaže predsednik vukovarskog pododbora SKD „Prosvjeta” Milenko Živković.

Pored već proverenih učesnika poput Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor i vokalnog soliste Živojina Jergića i ansambla Vučedolski zvuci, priliku da se iskažu imali su i mladi recitatori i muzičari.

– Ovim povodom ovo je moj prvi nastup ovde u Ružičkinoj kući, ali nastupao sam i ranije. Harmoniku sviram već pet godina, a za večeras sam spremio dve melodije, Disko i Vreme leti od Evgenija Tarpenka. Kao jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika Božić za mene predstavlja vreme provedeno sa porodicom, odlazak u crkvu i držanje do naše tradicije i naših običaja – kaže učenik vukovarske gimnazije Nebojša Filipović.

Nešto stariji i iskusniji je dvadesetjednogodišnji student Vanja Živanović koji harmoniku svira od svoje šeste godine.

– U Vukovaru sam završio Osnovnu školu, Srednju muzičku školu „Stanković” u Beogradu, a sada sam na fakultetu odnosno na Muzičkoj akademiji u Puli. Harmonika je instrument na kom može da se svira i duhovna i ozbiljna muzika. Na njoj se svira i Bah i Mocart, a ja prvenstveno i sviram klasičnu muziku. Sve na njoj može da se svira uz odgovarajući aranžman. Za večeras sam odabrao malo veseliju i moderniju muziku, u duhu ovog našeg praznika – priča Vanja.

Pre zvaničnog otvorenja programa teolog Bogdan Vignjević održao je kratku besedu o Božiću, a onda su se na sceni smenjivali VSPD Javor, recitatori i drugi izvođači, a pored pomenutih svoj debi u Ružički imao je i Đorđe Teofilović koji je otpevao i odsvirao kompozicije Miladina Šobića i grupe Smak.

Program u Ružičkinoj kući svojim prisustvom su uveličali i episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, saborska zastupnica Dragana Jeckov i mnogi drugi gosti iz javnog i političkog života srpske zajednice na istoku Hrvatske.

Komentariši