U Ružičkinoj kući u Vukovaru održan Prosvjetin program u slavu Božića

Kao i ranijih godina vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta i ovog Božića održao je svečani program kojim je proslavljeno rođenje gospoda Isusa Hrista.

Slavko Bubalo 10.01.2019.
Ružička SKD Prosvjeta Božić

Program je održan na praznik Sabora presvete Bogorodice, odnosno drugog dana Božića, a građani Vukovara već po tradiciji ga rado posećuju i uvek protekne u svečanoj i lepoj atmosferi.

- Nakon što su ljudi ispunili svoje duhovne potrebe odlazeći u crkve na svete službe ovo je prilika da se malo opustimo. Program je već tradicionalan i na njemu okupljaamo izvođače sa ovih naših prostora i na ta način želimo naše sugrađane da podsetimo da je SKD „Prosvjeta” sa svojim članovima prisutan sa raznim programima tokom cele godine – kaže predsednik vukovarskog pododbora SKD „Prosvjeta” Milenko Živković.

Pored već proverenih učesnika poput Vukovarskog srpskog pevačkog društva Javor i vokalnog soliste Živojina Jergića i ansambla Vučedolski zvuci, priliku da se iskažu imali su i mladi recitatori i muzičari.

- Ovim povodom ovo je moj prvi nastup ovde u Ružičkinoj kući, ali nastupao sam i ranije. Harmoniku sviram već pet godina, a za večeras sam spremio dve melodije, Disko i Vreme leti od Evgenija Tarpenka. Kao jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika Božić za mene predstavlja vreme provedeno sa porodicom, odlazak u crkvu i držanje do naše tradicije i naših običaja – kaže učenik vukovarske gimnazije Nebojša Filipović.

Nešto stariji i iskusniji je dvadesetjednogodišnji student Vanja Živanović koji harmoniku svira od svoje šeste godine.

- U Vukovaru sam završio Osnovnu školu, Srednju muzičku školu „Stanković” u Beogradu, a sada sam na fakultetu odnosno na Muzičkoj akademiji u Puli. Harmonika je instrument na kom može da se svira i duhovna i ozbiljna muzika. Na njoj se svira i Bah i Mocart, a ja prvenstveno i sviram klasičnu muziku. Sve na njoj može da se svira uz odgovarajući aranžman. Za večeras sam odabrao malo veseliju i moderniju muziku, u duhu ovog našeg praznika – priča Vanja.

Pre zvaničnog otvorenja programa teolog Bogdan Vignjević održao je kratku besedu o Božiću, a onda su se na sceni smenjivali VSPD Javor, recitatori i drugi izvođači, a pored pomenutih svoj debi u Ružički imao je i Đorđe Teofilović koji je otpevao i odsvirao kompozicije Miladina Šobića i grupe Smak.

Program u Ružičkinoj kući svojim prisustvom su uveličali i episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Milan Šapić, saborska zastupnica Dragana Jeckov i mnogi drugi gosti iz javnog i političkog života srpske zajednice na istoku Hrvatske.