U toku je prikupljanje nematerijalne kulturne baštine Borova

Projekat pod nazivom „Prikupljanje nematerijalne kulturne baštine Srba na području Vukovarsko-sremske županije“ predstavljen je u Borovu. Tom prilikom pozvani su građani da dostave sve što bi moglo biti od značaja za kulturno nasleđe Borova što će se na ovaj način sačuvati od zaborava.

Nematerijalna kulturna baština Borovo
Foto: Radio Borovo

Nosilac projekta je Odbor za kulturu Zajedničkog veća opština, a u toku je njegova druga faza nakon što je u prvoj fazi obuhvaćena opština Trpinja. Projekat je predstavio predsednik ovog odbora Nebojša Vidović.

– Okupili smo se u Borovu da prezentujemo i promovišemo projekat koji smo započeli prošle godine, u okviru ZVO, a u saradnji i uz pomoć i podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Danas smo prisustvovali sastanku gde smo s predstavnicima borovskih udruženja predstavili projekat i nadamo se vrlo uspešnoj i konkretnoj saradnji -rekao je Vidović u izjavi za Radio Borovo.

Sastavljen je anketni upitnik kako bi na osnovu razgovora s građanima provodioci projekta došli do određenih zaključaka. Metodologiju, način i oblike rada Borovčanima je predstavio stručni saradnik na projektu Veljko Maksić.

– Između ostalog, radimo i intervjue s određenim osobama koje bi nam mogle ustupiti neke podatke o nematerijalnoj kulturnoj baštini. S obzirom da gotovo svaka porodica, kuća i selo ima zabeleženu kulturnu baštinu na fotografijama i samo prikupljanje fotografija pomaže nam da rekonstruišemo određenu sliku. Sve ono što se pored nas odvija, zanati, priprema određene hrane tipa česnice ili nečeg sličnog vrlo je interesantno. To je, zapravo, nematerijalno kulturno dobro kojeg uzimamo „zdravo za gotovo”. Treba naglasiti da i ono što je karakteristično za određena mesta i što, možda, ne doživljavamo kao takvo, treba zabeležiti – priča Maksić.

Fotografije i drugu građu možete dostaviti do 1. novembra ove godine u Zajedničko veće opština na adresu: Eugena Kvaternika 1 Vukovar i u Opštinu Borovo, ili elektronskom poštom na adresu: kultura@zvo.hr.

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu javiti i na brojeve mobilnih telefona: 099/376-9688 i 099/838-7637.