U Vukovaru održan 4. festival etno muzike

U organizaciji Udruženja Čuvari srpskog identiteta i Etno-grupe Đurđevak održan je Četvrti festival Etno muzike Vukovar 2018. Na sceni u kino sali Doma Kulture u Borovu naselju nastupilo je desetak etno muzičkih i pevačkih grupa iz Srbije i Hrvatske.

Slavko Bubalo 15.05.2018.
Festival etno muzike Vukovar

Nekada reprezentativnu Kino salu Doma kulture u Borovu naselju, koju danas retko ko koristi, ponovo je na trenutak oživelo održavanje četvrtog po redu Festivala etno muzike. Na sceni su se smenjivale vokalne i vokalno instrumentalne grupe iz Beograda, Bačke Palanke i Sombora, ali i domaće snage iz Vukovara, Borova i Bijelog Brda predvođene Etno sastavom Đurđevak iz Bobote.

- Cela ova godina protiče u znaku našeg prvog jubileja, obeležavamo petu godišnjicu osnivanja. Bilo je puno nastupa i pored festivala koji održavamo zajedno sa Udruženjem čuvara srpskog identiteta gostovali smo i u programima Radio-televizije Vojvodine i Radio-televizije Srbije, gostovali smo u Temišvaru, a izdvojio bih i nastup u Domu omladine u Beogradu. Za tih pet godina imali smo sigurno preko 150 nastupa i dosta je ljudi za nas, zahvaljujući tome, čulo – kaže predsednik i član Etno grupe Đurđevak Branislav Barvalac.

Prvi put u Vukovaru gostovali su i članovi Kulturno-prosvetne zajednice Krajina iz Beograda sa svojom Ženskom pevačkom grupom.

- Ovde je nastupila naša Ženska pevačka grupa Izvor koja je izvela nekoliko pesama sa prostora Banije odakle i one potiču, a što se Kulturno-prosvetne zajednice Krajina tiče mi imamo mnogo aktivnosti i angažovani smo na dosta polja delovanja. Uskoro formiramo i Mušku pevačku grupu Krajina, imamo i svoj orkestar, a u okviru KPZ-a deluje i Društvo književnika Krajine – objašnjava predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Krajina iz Beograda Željko Kukić.

Festivali dobra prilika da se predstavi srpska kultura

Organizacija Festivala etno muzike povećala je zanimanje za ovu vrstu muzičkog izraza i organizatori se nadaju da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

- Naše grupe su vrlo cenjene kada se pojave na drugim festivalima, primećene su i njihov rad zasipaju pohvalama. Naš je cilj i želja da izvornu muziku i pesmu sa ovih naših prostora i našeg regiona sačuvamo i otrgnemo od zaborava, da naš identitet, kulturu i tradiciju prikažemo u što boljem svetlu, a festivali ove vrste su za to izvanredna prilika – rekao je uoči početka festivala predsednik Udruženja Čuvari srpskog identiteta Borovo Dragan Todić, koji je i organizator ove manifestacije.

Pored pomenutih publiku su zabavili Gradski narodni orkestar Spomenar iz Sombora, Vojvođanski narodni orkestar Gajde iz Bačke Palanke, Muške pevačke frupe Naši koreni i Zmaj iz Borova i Bijelog Brda, Plesna grupa Venera iz Vukovara, šef narodnog orkestra Radio-televizije Vojvodina Mića Janković i pesnik Mihajlo Zečević iz Klise.

Realizaciju programa finansijski su podržali Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine.