U Vukovaru otvorena izložba o Kosovskom boju

Izložba slika pod nazivom „1389“ vukovarskog slikara Branimira Građanskog otvorena je 26. juna u prostorijama Srpskog doma.

Branimir Građanski 1389

Prisustvom predstavnika kulturnog, javnog i društvenog života, ali i građana Vukovara i okoline, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić otvorio je izložbu slika „1389“ Branimira Baneta Građanskog. U prostorijama Srpskog doma u Vukovaru izloženo je ukupno 16 slika posvećenih Kosovskom boju.

– Ove godine sam se dogovorio sa predstavnicima Zajedničkog veća opština da napravimo izložbu sa mojih 16 slika. Ideja o ovoj izložbi nastala je 2018. godine kada je u jednom kafiću mladić slučajno gurnuo čašu koja se razbila, drugi momak se pravdao da nije on razbio i pokazao pravog krivca, na šta mu je momak koji je razbio čašu rekao: „Nemoj biti Vuk Branković!“ Na šta sam ja pitao zašto da ne bude Vuk Branković jer on u stvari nije bio izdajnik, nego su nas to pogrešno učili u školi – pojasnio je autor slika motive za postavljanje izložbe.

Uz nekoliko portreta srpskih velikana koji su učestvovali u slavnoj bici koja se odigrala 28. juna 1389. godine, izložene su i slike slavnih trenutaka Kosovskog boja.

– Mislim da je najbolje uspela slika koja prikazuje juriš srpskih vojnika na Muratov šator. Naslikano je olovkom i dosta sam brzo i uradio, s obzirom na to da u poslednje vreme, zbog porodičnih razloga, nisam u najboljem raspoloženju za rad, ali trudio sam se da sve uradim, kad sam već prihvatio zadatak. Svaka slika mi je jednako draga i važna za izložbu. Portrete velikana sam izmislio prema onome kako mislim da su izgledali, jedino što imam veran portret moje majke koja je umrla pre dve godine i ovo je prva izložba da nje nema – priča Građanski.

Branimir Građanski 1389 Veljko Maksić
Branimir Građanski i Veljko Maksić

Od slikarske tehnike, autor je koristio olovku, tuš i akvarel.

– Svi koji prate slikarstvo, znaju da je akvarel najteža tehnika. Ovo je akvarelisani tuš, nešto malo drugačije, ali sam akvarel koji sam i diplomirao na akademiji i kojega se niko nije prihvatao je dosta težak – zaključuje Branimir Građanski.

Uz izložbu je održana i promocija poeme „Krvavi božur“ koja se odnosi na obraćanje kneza Lazara narodu i obrnuto. Kao deo izložbe, organizatori iz ZVO-a, napravili su brošuru koja sadrži ovu poemu, ali i nekoliko slika.

– Branimir Bane Građanski je renomirani vukovarski umetnik koji je organizovao niz izložbi i koji je došao sam do nas i ponudio se da organizuje izložbu povodom Vidovdana. Kako se približava vreme ovog velikog praznika, bilo je logično da organizujemo. Nismo mi crtali, ali smo organizovali i pozvali ljude, pripremili katalog izložbe i sve ono što je do nas, a autor je „glavni krivac“ za sam događaj. Imamo nekoliko događaja vezanih za slikarstvo na vukovarskom području, barem dve kolonije „Boje Vukovara“ u organizaciji SKD „Prosvjeta“ i Likovna kolonija u Borovu koju organizuju KUD „Branislav Nušić“ iz Borova i ZVO. Da li je to dovoljno? Verovatno nije, ali opet sama ljubav prema slikarstvu ne može ni da bude organizovana, nego mora da bude izraz volje samog umetnika – kaže u ime organizatora predsednik Odbora za kulturu Zajedničkog veća opština Veljko Maksić.

Izložbu slika „1389“ Branimira Baneta Građanskog posetioci mogu da pogledaju do 30. juna u prostorijama Srpskog doma u Vukovaru.