U ZVO-u potpisani ugovori o finansiranju kulturno – umetničkih društava

Posredstvom Zajedničkog veća opština devet kulturnih organizacija ove godine dobija sredstva Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske .

Srđan Sekulić 15.05.2020.
ZVO sastanak kudovi

Zajedničko veće opština potpisalo je ugovore sa kulturno-umetničkim društvima koja deluju na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Ova sredstva su od velikog značaja za rad kulturnih društava koja će na ovaj način biti u prilici da organizuju svoj redovan rad, ali i različite manifestacije.

- Zajedničko veće opština redovno aplicira prema sredstvima za kulturni amaterizam Saveta za nacionalne manjine i mi smo kao institucija koja dobro i redovno pravda namenjena sredstva, ali i kao institucija od posebnog značaja za naš narod na ovom području, odlučili da pružimo šansu i kulturno-umetničkim društvima sa ovog područja Republike Hrvatske. Posebno mi je drago što su sva društva ove godine dobila nešto više sredstava nego prethodnih godina. Takođe, moram da naglasim da sam zadovoljan i namenjenim sredstvima kada je Zajedničko veće opština u pitanju, a ta sredstva su za ovu godinu veća za 280 hiljada kuna – istakao je predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov koja je ujedno i član Saveta za nacionalne manjine.

- Zadovoljna sam ovogodišnjim odlukama i sredstvima koja su do sada najveća kada je Savet za nacionalne manjine u pitanju. Ta sredstva osiguravaju kulturni amaterizam, naše manifestacije i izdavačku delatnost Srba. Konkretno, za organizacije Srba ove godine ukupno je izdvojeno 11 miliona 931 hiljada kuna. Od toga naše najznačajnije institucije su dobile najviše sredstava, a reč je o SKD Prosvjeti, Srpskom narodnom veću, Zajedničkom veću opština i SPD Privredniku – napomenula je Dragana Jeckov.

Prilika za utvrđivanje termina manifestacija u organizaciji ZVO-a

Bila je ovo prilika da se sa predstavnicima udruženja organizuje i sastanak o njihovim redovnim aktivnostima i planovima u narednom periodu kao i da se utvrde određeni termini kulturnih manifestacija u organizaciji Zajedničkog veća opština.

- Neophodno je da se organizujemo u okolnostima koja su nas zadesila zbog pojave epidemije. Mi ćemo se svakako kao odgovorna institucija držati svih onih mera koje budu zvanične i u tom ćemo pravcu delovati, a tim povodom smo i održali ovaj sastanak. Neke manifestacije su već trebale biti održane, ali odgođene su i na sastanku smo doneli neke druge predloge i datume i termine u kojima će one biti organizovane – naglasio je predsednik Odbora za kulturu ZVO-a Nebojša Vidović.

Dobijena sredstva od izuzetne su važnosti za SKUD „Sveti Sava“ iz Tenja koji za svoj redovan rad od Grada Osijeka, kojem Tenja administrativno pripada, u poslednjih godinu dana nije dobio ni jednu kunu.

- Ova sredstva su nam od izuzetne važnosti jer nam omogućuju naš rad. Mi smo društvo sa područja Grada Osijeka i jedino putem Saveta za nacionalne manjine dobijamo redovna sredstva za naše finansiranje, a moram da istaknem i Zajedničko veće opština koje nas takođe pomaže. Sredstva su nam neophodna jer moramo da pokrijemo sve troškove koje imamo vezane za naše tri sekcije unutar društva – istakla je predsednica ovog društva Svetlana Gavrilović.

Pored SKUD-a „Sveti Sava“ sredstva preko Zajedničkog veća opština dobili su i KUD „Ostrovo“ iz Ostrova, KUD „Sloga“ iz Vukovara, KUD „Zora“ Silaš, KUD „B. Radičević“ Dalј, KUD „B. Nušić“ Borovo, KUD „Ž. Ž. Mandić“ Kneževi Vinogradi, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine i VSPD „Javor“. Pored ovih organizacija sredstva Saveta dobile su i druge organizacije sa prostora istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema koje se bave kulturnim radom, a to su: SKUD „J. Lazić“ Beli Manastir, Srpski kulturni centar Vukovar i Čuvari srpskog identiteta i tradicije.