Učeničko dramsko i literarno izražavanje

Još jedan projekat Odbora za obrazovanje ZVO-a realizovan je u subotu 8. juna na Dobroj vodi u Vukovaru.

Maja Milanović 11.06.2024.

Završnica literarnog i dramskog konkursa pod nazivom „Pišemo i glumimo“ koji je namenjen učenicima osnovnih škola sa područja delovanja Zajedničkog veća opština Vukovar uspešno je realizovan 8. juna na Dobroj vodi u Vukovaru.

- Raspisan je poziv po školama da učenici prijave svoje dramske sekcije, ali i da se literarno izraze na zadane teme. Ove godine prijavljene su četiri dramske grupe, jedna je u uzrastu prvog do četvrtog razreda i tri u uzrastu od petog do osmog razreda. Takođe, dostavljeno nam je 26 literarnih radova iz osnovnih škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu – izjavila je ispred organizatora predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Projekat je u celosti finansiran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, a organizatori smatraju da su svoj početni cilj, nakon nekoliko godina provođenja pomenutog projekta i ostvarili.

- Početni cilj je bio da se okupe dramske sekcije, jer znamo da po školama one postoje. Postoje čak i lutkarske sekcije, ali verovatno učitelji nemaju dovoljno hrabrosti da se prijave na ovakav konkurs, mada bi trebalo svi da se prijavljuju jer je veoma važan taj motivacijski deo da učenici uzađu na scenu, da odglume ono što ih zanima. I danas ste imali priliku da vidite kako su oni uspešni u tim kreacijama. Kao što sam rekla, naš je prvi zadatak bio da se okupe dramske sekcije, ali procenom smo zaključili da se neće prijaviti puno dramskih sekcija pa smo u projekat dodali i literarno stvaralaštvo, jer u svim školama učenici vole da pišu literarne sastave – dodaje Stojanović.

Među brojnim učesnicima ovoga projekta bio je i učenik šestog razreda Osnovne škole Negoslavci Mihajlo Savić.

- Pisao sam na temu „Imam nešto da vam kažem“ gde opisujem kako sam se zaljubio i da imam simpatiju. U školi mi se na času srpskog jezika ta tema svidela, malo sam razmišljao u školi, malo kući dodao i tako je nastalo moje delo za zadaćnicu. Mislim da je važno da svi moji vršnjaci učestvuju u ovakvim i sličnim projektima jer treba da se družimo, ne smemo da zaboravimo svoju kulturu, jezik i veru, jer ako mi nešto ne znamo o tome i zaboravimo, to je isto kao da smo zaboravili kako se zovemo – pojašnjava nam dvanaestogodišnji Mihajlo.

Mihajlo Savić

Podršku učenicima dao je i predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Dejan Drakulić, koji smatra da su ovakvi i slični konkursi veoma važni za budućnost i opstanak srpske zajednice na istoku Republike Hrvatske.

- Ovo je treći projekat ove godine koji smo realizovali sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja. Cilj projekata je očuvanje jezika, pisma, kulturnog i jezičkog identiteta srpske zajednice. Meni je izuzetno zadovoljstvo što veliki broj učenika i njihovih nastavnika učestvuje u ovom i sličnim projektima. To je nešto što će svakako ojačati i promovisati naše školstvo, odnosno naše obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu po modelu A – zaključio je Drakulić.