Ugledni predavači na predavanjima u Gorskom kotaru

Od početka 2022. godine, Prosvjetini pododbori iz Moravica i Gomirja imali su već četiri programa pod projektom „Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara“.

Dušan Velimirović 21.03.2022.
„Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara“ Siniša Tatalović Čedomir Višnjić Moravice Gomirje

Pododbori Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Moravica i Gomirja ušli su veoma aktivno u 2022. godinu. Najpre su 21. januara u prostorijama Zavičajnog muzeja u staroj školi u Dokmanovićima organizovali prezentaciju projekta „Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara“ o čemu smo već ranije pisali.

Već dve nedelje posle održan je prvi ciklus predavanja. Predavači profesor Siniša Tatalović i politolog, istoričar i autor Čedomir Višnjić održali su dva predavanja o istoriji i doseljavanju Srba na područje Gorskog kotara.

- U svom predavanju „Pristup izučavanja istorije Srba u Gorskom kotaru“ Čedomir Višnjić ukazao je na prelomne događaje u prošlosti ovog dela srpskoga naroda, od prvih seoba tokom 16. veka, privilegija doseljenja, do ukidanja Vojne Krajine i procesa koji su doveli do Prvog svetskog rata i njegovih posledica. Istraživanje i poučavanje istorije Srba u Hrvatskoj trajno ima vanakademski karakter i nije uključeno u redovne školske programe u Republici Hrvatskoj stoga je predavanja koje je održano od izuzetnog značaja za pripadnike srpske zajednice – priča voditeljka ovog projekta Maja Musulin.

Siniša Tatalović  je u svom predavanju „Srbi u Gorskom kotaru u istoriji i savremenoj perspektivi“ govorio o istoriji i naseljavanju prvenstveno Gomirja, ali i čitavog područja Gorskog kotara.

- Kraj 16. i početak 17. veka vreme je u kojem se učvršćuje Vojna krajina koja obuhvaća i gomirski kraj. To je vreme kada se na ovaj prostor naseljava značajan broj pravoslavnih Srba, a Gomirje postaje njihovo središte. 1632. godine Frankopani su Gomircima prodali zemlju za 15.000 forinti. Jačanje uloge Manastira u životu Gomiraca dao je vladika Danilo Ljubotina koji je izgradio zidanu crkvu te Danilo Jakšić koji je učestvovao u pregovorima oko vlasništva nad zemljom te zadržavanju dotadašnjih prava – prepričava Musulin ukratko Tatalovićevo predavanje.

O ovim i mnogim drugim činjenicama iz bogate istorije Srba ovog kraja moglo se čuti na predavanjima koje su svojim dolaskom podržali mnogi istaknuti predstavnici srpske zajednice. Predavanje je svojim dolaskom uveličao i konzul Republike Srbije u Rijeci gospodin Nenad Maričić.

Izložba o tradicionalnim običajima vezanim za Badnjak i Božić

U subotu 19. februara 2022. godine, takođe u Zavičajnom muzeju u Dokmanovićima održana je izložba „Božić i Božićni običaji“ U uvodnom govoru prisutne su pozdravili predsednik SKD „Prosvjeta“ pododbor Moravice Novica Vučinić te predsednik VSNM Grada Vrbovsko Milan Vukelić. Prisutnima se obratio i konzul Republike Srbije u Rijeci Nenad Maričić.

„Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara“ moravice gomirje božićni običaji

Članice Udruženja žena Moravice pripremile su tradicionalnu hranu i postavile prazničku trpezu. Predsednica udruženja žena Moravice Nena Mraković govorila je o tradicionalnim običajima vezanim za Badnjak i Božić.

– Dan uoči Božića, 6. januara, zove se Badnji dan. Naziv je dobio po tome jer se toga dana seče badnjak i unosi u kuću. Sa ovim danom počinje Božićno slavlje. Žene u kući prave božićne kolače i pripremaju trpezu za Božić. Posebno mesto na prazničkoj trpezi ima Božićni hleb i česnica. Na Badnje veče, kada padne mrak, domaćin sa decom unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu. Badnjak se stavlja na ognjište. Večera se posna večera te se odlazi u crkvu. Na Božićno jutro, prije svitanja, zvone zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i Božićnog slavlja. „Mir božiji, Hristos se rodi!” Na Božić se u svim kućama dočekuje polaznik. Polaznik simbolički predstavlja Mudrace koji su došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Domaćica poslužuje položajnik i daruje ga prikladnim poklonom. Po verovanju, položajnik je osoba koja na Božić te celu narednu godinu, donosi sreću u kuću. Na božićnom ručku lomi se česnica u kojoj se nalazi novčić. Po verovanju, ukućanina koji pronađe novčić pratiće blagostanje u narednoj godini – rekla je Mraković okupljenima na izložbi.

Crkveni hor u pratnji muzičke sekcije SKD „Prosvjeta“, pododbor Moravice prikladnim pesmama „Oj badnjače, badnjače „ i „Božić“ upotpunio je događanje.

Predavanje o pravoslavnim ikonama

Najrecentnije predavanje pod nazivom „Ikona, značaj i pravoslavlju“ profesora likovne umetnosti Borislava Božića održano je 12. marta u Moravicama i Gomirju. U svom predavanju profesor Božić odgovorio je na pitanja šta je ikona i čemu služi te ko ih radi i na koji način.

„Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara“ Borislav Božić Moravice Gomirje

- Ikona je neodvojivi i važan deo života hrišćanskog, a posebno pravoslavnog vernika. On joj ukazuje poštovanje u crkvi i čuva je kao porodično blago i nasleđe. Ikona je posrednik između vernika i božanstva. Poštovanje koje se ukazuje ikoni u stvari je poštovanje pralika kojeg ona predstavlja.  Ikona ima posredničku ulogu ogledala. Knjiga Miroslavljevo evanđelje ušla je u 120 svetskih dobara i pod zaštitom je UNESCO-a te se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Od 2017. godine  po prvi put stavljena je u proceduru predsedničke zakletve Republike Srbije gde se ispod Biblije nalazi i ta sveta knjiga – rekao je Božić u svom predavanju.

Predavanje su svojim dolaskom uveličao generalni konzul Republike Srbije u Rijeci Goran Petrović, zamenik gradonačelnika Grada Vrbovskog Đorđe Busić i predsednik VSNM grada Vrbovskog Milan Vukelić.

U narednom periodu iz lokalnog pododbora Prosvjete najavljuju radionicu za decu 26. marta koju će održati predsednik moravičkog pododbora Novica Vučinić kao i prikaz proslave Vaskrsa 1. i 2. aprila u Moravicama i Gomirju na kojoj će biti prikazana vaskršnja praznična trpeza.

Ceo projekat „Tradicija i običaji Srba Gorskog kotara“ provodi se uz programsku podršku Srpskog narodnog veća.