Ulaganjem u ljude ulažu u razvoj opštine

Po okončanju lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj izbor predstavnika lokalne vlasti u opštini Biskupija ostao je nepromenjen u odnosu na prethodni mandat, a to znači nastavak realizacije započetih projekata, kontinuitet saradnje sa brojnim udruženjima i ulaganja u razvoj ove opštine sa većinskim srpskim stanovništvom.

Biskupija

Svi započeti projekti u opštini Biskupija biće do kraja realizovani u narednom periodu, a prioritet među njima imaće završetak obnove i opremanje dečjeg vrtića za potrebe dece sa područja ove opštine što je, po rečima opštinskog načelnika, jedan od većih izazova sa kojim su se nosili godinama u nazad.

– U zgradi nekadašnje Osnovne škole, ovde u selu Biskupija, najzad završavamo uređenje vrtića za potrebe dece sa područja Opštine. Ta potreba za vrtićem postoji odavno. Deca odavde se prijavljuju za vrtić u Kninu, ali ne mali broj puta se dešavalo da ostanu ispod upisne crte jer deca iz grada imaju prednost. Nepravedno je da se deca iz sela socijalizuju tek kada krenu u osnovnu školu, i na osnovu toga smo odlučili da napravimo svoj vrtić. Nisu to mala sredstva niti je to bilo baš jednostavno izvesti, ali smo uz pomoć brojnih ministarstava ovde u Hrvatskoj, SNV-a, Fonda za izbegla i raseljena lica iz Vojvodine i naših opštinskih sredstava uspeli da obnovimo zgradu nekadašnje škole i sada nam predstoji još unutrašnje uređenje. To znači da bi od naredne jeseni naša deca konačno mogla dolaziti u svoj vrtić u Biskupiji – pojašnjava načelnik Biskupije Milan Đurđević.

Briga o deci, đacima i studentima, kao jednoj od posebno osetljivijih kategorija stanovništva i prethodnih godina bila je prioritet u rešavanju suštinskih problema ostanka i opstanka u ovom kraju. Bez dece nema ni budućnosti a ulaganje u njihovo obrazovanje u Biskupiji smatraju najproduktivnijim za ostanak mlađih naraštaja.

– Mi već nekoliko godina kupujemo udžbenike za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, stipendiramo sve srednjoškolce, a koji idu u školu van svog mesta prebivališta, dakle ne žive sa roditeljima već u drugim gradovima, stipendiramo i sve naše studente koji su na školovanju u različitim krajevima Hrvatske, predškolcima koji idu u vrtić u Knin plaćamo prevoz a za decu od tri do šest godina, koja su upisana u gradske vrtiće, plaćamo punu cenu boravka svaki mesec. Tu je još i sufinansiranje puta srednjoškolcima i finansiranje dopunske nastave za sve đake koji imaju poteškoća sa određenim predmetima, nezavisno od njihovog uzrasta. Dakle, gledali smo da učestvujemo u svakom segmentu njihovog odrastanja i da pomognemo pri njihovom školovanju koliko god je to u našim mogućnostima – kaže Đurđević.

Zgrada doprinositi društvenom i kulturnom razvoju zajednice

Pored vrtića, i zgrada nekadašnjeg Doma kulture u završnoj je fazi obnove i adaptacije te će u narednom periodu postati sedište brojnih udruženja koja će doprinositi društvenom i kulturnom razvoju čitave zajednice već sredinom ovog leta.

biskupija dom kulture

– Objekat nekadašnjeg Doma kulture, koji je napravljen po završetku Drugog svetskog rata, do pre dve godine bio je u strašno derutnom stanju. Kroz saradnju koju imamo sa osam udruženja koja deluju na području Biskupije i Knina, u delatnostima oko brige o deci i starijima, organizaciji kulturnih priredbi i koncerata, promovisanju tradicije i običaja, usaglasili smo se oko činjenice da nam je potrebno mesto gde bi sve te aktivnosti negde udružili. Napravili smo projekat, uputili ga ka nadležnim institucijama na državnom nivou i od njih dobili sredstva u iznosu oko dva miliona kuna za sve te aktivnosti kroz naredne dve godine. Uz sredstva koja nam je odobrilo Ministarstvo kulture, i naša iz budžeta, uložili smo u građevinski deo radova i to sada privodimo kraju. Već sredinom ovog leta očekujemo i prve aktivnosti onih koji će svoj prostor naći u okviru našeg Društveno-kulturnog centra – kaže Đurđević, ističući kako već rade na programu i kreiranju sadržaja prilagođenih svim starosnim generacijama, počevši od priredbi, izložbi i koncerata.

Poljoprivreda i dalje čini najveći potencijal opštine

Ipak najveći potencijal ovog kraja u opštini Biskupija vide u razvoju seoskih domaćinstava, ulaganjima u poljoprivredu i proizvodnju domaćih proizvoda, o čemu svedoči i veliki broj registrovanih privrednika na području ove, ne tako velike opštine. U skladu sa tim nastavljaju se i planovi za naredni period, od realizacije vodovoda za sela u sastavu opštine, preko staračkog doma i sportskog centra pa do otkupnih stanica za proizvode lokalnih proizvođača.

Milan Đurđević biskupija

– Konačno mogu reći da ovih dana završavamo i projektnu dokumentaciju, odnosno, čekamo ishođenje građevinske dozvole za izgradnju vodovoda u selu Vrbnik, najvećeg sela na području Biskupije koje još uvek nema gradski vodovod. Pripremamo dokumentaciju i za Vatrogasni Dom, ali i ono što nam je u ovom trenutku možda i najkompleksnije a to je Dom za starije i nemoćne osobe u Kosovu. Uz to ide i obnova i opremanje sportskog centra i dvorane, te program za otkupne stanice domaćih proizvoda lokalnih proizvođača. U saradnji sa jednom firmom iz Zagreba napravićemo predstavljanje svih naših privrednika u jednom elektronskom formatu, prezentovati to na jednoj posebnoj stranici kako bi bili što vidljiviji tržištu. Dakle, cilj nam je da tim ljudima olakšamo život, pomognemo u pronalasku načina da što bolje plasiraju svoje proizvode. Moram naglasiti da mi u ovom trenutku imamo preko stotinu registrovanih proizvođača, odnosno OPG-ova kako se to službeno zove, i to nije mali broj za jednu ovako malu opštinu od hiljadu stanovnika. Tu su ljudi koji se ozbiljno bave takvom vrstom posla, dakle proizvodnjom, ne kao dopunskom delatnošću već osnovnim izvorom prihoda. Pomoć njima je ujedno pomoć zajednici jer je to neka vrsta garancije da ćemo ih, pre svega, zadržati ovde – optimističan je Đurđević.

Ni ambicija ni planova u Biskupiji ne nedostaje a realizacijom istih, veruju, neće samo doprineti poboljšanju kvaliteta života zajednice već stvoriti dodatne uslove da ih u budućnosti i brojčano bude još više.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.