Uoči Dana pobede Rusi se prisetili svojih žrtava u Iloku

Dan pobede nad fašizmom ili Dan Evrope obeležava se sutra, a danas je u Iloku u organizaciji Ambasade Rusije iz Zagreba upriličen pomen sahranjenim vojnicima u grobnici u staroj jezgri grada.

Polaganje-venaca Ilok Ambasada Rusije

Pomen žrtvama služio je arhiepiskop Antonij, rukovodilac uprave za inostrane ustanove moskovskog patrijarha, a potom su vence položili predstavnici Ambasade Rusije na čijem čelu je bio ambasador Anvar Azimov, te predstavnici grada Iloka, Vukovarsko-sremske županije i Zajedničkog veća opština.

Na ovom mestu, u sklopu iločke tvrđave, u pocinčanim sanducima leži 1.067 vojnika i oficira Crvene armije poginulih u novembru i decembru 1944. godine prilikom borbi na Sremskom frontu.

– Danas smo ovde da bismo odali počast vojnicima koji su dali svoj život za oslobođenje ovog područja i ove zemlje. Ovo je vrlo neuobičajena svečanost da zajedno obeležavamo ovo mesto u gostoljubivom i lepom gradu Iloku i vrlo sam zahvalan i građanima i rukovodstvu koji zajedno sa nama odaju počast svima, kako sovjetskim vojnicima, tako i partizanima i antifašistima koji su poginuli i dali svoj doprinos oslobađanju ovog područja od fašizma – kaže ambasador Ruske federacije Azimov.

Polaganje-venaca Ilok Ambasada Rusije 2

Ambasada Rusije obnovila spomenik i park

Ruska ambasada je u protekloj godini u saradnji sa gradskim vlastima obnovila spomenik palim sovjetskim borcima i čitav park oko same grobnice. U obnovu je uloženo 200.000 kuna, a pored hortikulture, navodnjavanja i obnove spomenika na kojem je ispisana 1944. godina, na sam ulaz u grobnicu postavljene su i dve ploče sa imenima sahranjenih.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir izrazila je ovom prilikom zahvalnost za pomoć u obnovi spomen-parka koji se nalazi u staroj gradskoj jezgri.

– Drago mi je da je ovaj park uređen. Ovde se kreću naši građani, ali i brojni turisti. Mislim da je ova donacija ruske ambasade doprinela da ovaj ovde deo grada lepo izgleda. Drago mi je da su sada tu i imena svih pogunulih koja su zapisana i koja se čuvaju u našem muzeju. Još uvek ne znamo imena 206 vojnika, međutim sama ova brojka od 1.067 je dovoljno tragično. Često nam ovde navraćaju porodice iz Ukrajine, Kazahstana ili Rusije koje zastanu ovde na putu ka moru, a koje imaju svoje pretke ovde sahranjeno i smatram da je zbog njih lepo da ta imena stoje ovde zapisana – govori Marina Budimir.

Na pomen poginulima stigao je i jedan autobus dece članova udruženja Kalinka iz Međimurja koja neguju svoj ruski identitet, jezik, običaje i kulturu. Članovi ovog udruženja izveli su nekoliko rodoljubivih ruskih pesama i recitacija, a program je završen zajedničkim pevanjem verovatno najpoznatije ruske pesme „Kaćuša“.

Dan pobede obeležavaju samo Ambasada Rusije i malobrojni antifašisti

Međunarodni dan pobede nad fašizmom ili Dan Evrope slavi se u brojnim zemljama kako Evropske unije, tako i bivšeg Sovjetskog saveza. U Hrvatskoj se ovaj datum zvanično ne obeležava, a u organizaciji Ambasade Rusije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Belog Manastira i i sutra će biti položeni venci i cveće na ostalim spomenicima sovjetskim i jugoslovenski borcima u Batini, Belom Manastiru i drugim baranjskim mestima na kojima su ginuli i sahranjivani vojnici antifašističke koalicije.