Uprkos bolesti živi život punim plućima

Osamnaestogodišnja Natalija Dokmanović iz sela Vukelići kraj Moravica devojka je sa težim zdravstvenim problemima, ali ni to je ne sprečava da se bavi fotografijom i pisanjem.

Dušan Velimirović 13.06.2019.
Natalija-Dokmanović Moravice

Iako boluje od teške bolesti i pretrpela je već nekoliko operacija, Natalija Dokmanović odličan je đak četvrtog razreda ekonomske škole koja spada pod deo Železničke škole iz Moravica. Osnivačica je foto grupe „Foto Kreativa“

Natalija je do sada imala i dve samostalne izložbe pod mentorstvom profesorke Željke Vrcelj s kojom je učestvovala i na konkursu Erasmus plus projekta „Pozitiva, sreća i mir“. Kako sama ističe, zajedno sa profesorkom Vrcelj, Natalija je u svojoj školi ugostila poznatog hrvatskog putopisca Davora Rostuhara kojeg su bodrili pre polaska na Južni pol.

- S profesorkom  Davorkom Nekić izradili smo 25 različitih razglednica s motivima Moravica s mojih fotografija. Razglednice će otići u svet, a za sada se prodaju po našem mestu. Novac će biti iskorišćen za novi projekat - slikovnicu na engleskom jeziku. Uz to održali smo i mesec engleske kulture u kojem smo prikladnim prezentacijama dočarali i upoznali ljude s poznatim i dalekim zemljama engleskog govornog područja, a u goste su nam stizali i ljudi iz stranih ambasada. Moje iskustvo pronašlo je mesta i u našoj srednjoj školi - nastala je nedelja ekonomije u kojoj podučavamo druge smerove, ali i sve zainteresovane, nekim osnovnim terminima i područjima u ekonomiji – priča Natalija.

Na osnovu Natalijinih fotografija izrađene su obe promotivne brošure Lokalne akcijske grupe Gorski kotar.

Takođe, njene fotografije bile su deo motiva za slikarsku koloniju koja se održava na godišnjem nivou u Moravicama, a na kojoj učestvuju mnogi akademski slikari. Osim toga, mnogi portali koriste Natalijine fotografije za promociju zelenog srca Hrvatske.

Uspešna i u literaturi

Pored fotografije, Natalija se bavi i literaturom pa je do sada sama izdala i dve knjige, jednu putopisnu slikovnicu o Dalmaciji i knjižicu na engleskom i hrvatskom jeziku koja je sastavljena od nekoliko priča i legendi iz malih Moravica. Potonja knjiga poklonjena je raznim ambasadama. Ipak, ističe kako joj je želja da se nastavi baviti fotografijom.

- U budućnosti planiram da pohađam Akademiju primenjenih umetnosti na Trsatu, smer fotograf pa bi mi svako novo znanje već sada dobro došlo za nastavak školovanja, ali nadam se i budući posao. Ipak i sam Gorski kotar, ali naravno i naša zeleno-plava županija nudi raj za svakog fotografa u svojim gradskim i poznatijim, ali i onim ruralnijim i možda neotkrivenim područjima. Zašto da ne istražimo zajedno i zabeležimo takve trenutke za večnost – zaključuje Natalija.

Izložba u Kočevju

Krajem maja, Natalija je održala izložbu u gradskoj biblioteci u slovenskom Kočevju. Izložbi su uz Nataliju i njenu porodicu te lokalne posetioce, prisustvovali i gosti iz Gomirja i Moravica.

Natalija-Dokmanović Moravice izložba

- Izložba nije bila tematski postavljena, nego je više prikazana kao predstavljanje Moravica i celog Gorskog kotara. Fotografije prikazuju prirodne lepote, sakralne spomenike, uglavnom pravoslavne pa sve do pejzaža i portretskih fotografija – kaže Natalijin otac Đorđe Dokmanović.

Natalija je do sada osvojila i mnoge nagrade među koje najradije ubraja prvo i drugo mesto na državnom takmičenju „Eko fotka“ s motivima Gorskog kotara, drugo i treće mesto na foto-konkursu Primorsko-goranske županije o civilnoj zaštiti i prirodnim katastrofama u Rijeci te najlepšu fotografiju Gorskog kotara, u foto-konkursu Lokalne akcijske grupe Gorski kotar.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.