Uroš Predić nakratko u Vukovaru

Izložba fotografskih reprodukcija odabranih dela i stručno predavanje o Urošu Prediću održano je sinoć u Srpskom domu u Vukovaru.

Dušan Velimirović 06.06.2024.

Srpski dom u Vukovaru nastavio je sa programima posvećenim poznatim Srbima. Posetioci su ovoga puta imali priliku da uživaju u fotografskim reprodukcijama odabranih dela velikana srpskog slikarstva Uroša Predića.

- U najavi programa smo govorili da ćemo se baviti različitim aspektima delovanja u kulturi. Uroš Predić je, uz Paju Jovanovića, jedan od najpoznatijih srpskih slikara, pa i van okvira srpskog slikarstva. Tokom svog dugogodišnjeg života i stvaralaštva ostavio je neizbrisiv trag u raznim epohama, ali posebno u srpskoj moderni. Do sada su u našoj organizaciji bila dva predavanja o srpskom slikarstvu 19. i 20. veka koja je držala Ivana Janković iz Narodnog muzeja Srbije, a ovo je ipak ciljana priča, izložba i predavanje vezano za jednog umetnika. Saradnja sa galerijom Matice srpske nije slučajna iz prostog razlog što je Predić bio njihov stipendista i dobar deo svog stvaralaštva je vezao za Maticu srpsku - pojasnio je direktor Srpskog doma Nebojša Vidović.

Stručno predavanje o ovom plodotvornom realisti održala je muzejska savetnica Galerije Matice srpske Snežana Mišić.

- Uroš Predić je kontinuirano stvarao više od osam decenija i ostavio je jedan od najobimnijih umetničkih opusa i vrlo kompleksno umetničko delo. Mi smo večeras kroz predavanje predstavili njegov život i umetničko stvaralaštvo bazirajući se na neke od najznačajnijih slika jer zaista je teško u sat vremena predstaviti sve ono što je on uradio. U okviru izložbe smo napravili izbor najpoznatijih dela koja se nalaze u kolekciji Galerije Matice srpske tako da su posetioci videli neka od dela religioznog slikarstva. Tu smo birali slike koje su pune simbolike, ali i nekoliko, pre svega, dečjih portreta. Čika Uroš je poznat po dečjim portretima i sam je govorio da je najviše voleo da slika dečji nevin svet. Izloženo je i nekoliko muških i ženskih portreta. Naravno tu je i Devojka na studencu kao jedna od velikih nacionalnih tema koja ima svoju priču - istakla je Snežana Mišić.

Predić je napisao i autobiografiju u dva dela, a popisao je i sve svoje radove i za koga je radio pa se zbog toga dosta zna o slikarevom životu i delu.

- To nam iz današnje perspektive mnogo olakšava posao, istraživanje i pisanje. Najveći broj njegovih radova bio je iz religioznog slikarstva i portreta. Uradio je preko hiljadu portreta i po tome je svojevrsni hroničar srpskog građanskog društva od poslednjih decenija 19. do kraja prve polovine 20. veka. Zaista tu daje presek srpskog građanstva, kako onog što je živeo severno od Save i Dunava, tako i onog što je živeo u Kneževini, odnosno potom Kraljevini Srbiji i Kraljevini Jugoslaviji. Što se tiče religioznog slikarstva, zanimljivo je da on sam, iako je rođen u svešteničkoj porodici i odgajan u tom duhu, nije imao prvobitnu ideju da se uopšte bavi ovakvim slikarstvom, ali je igrom slučaja bio jedan od najtraženijih slikara religioznih kompozicija. Možemo da kažemo da je na tom području bio najinventivniji i najoriginalniji - zaključuje autorka stručnog predavanja o Urošu Prediću.