Usamljeni život manastira Grabovac na trenutak oživeo

U manastiru Svetog Arhangela Mihaila u Grabovcu u Mađarskoj 17. jula održano je crkveno-narodno okupljanje povodom praznika Svetog Petra i Pavla.

Grabovac

Već dugi niz godina, prvog vikenda posle verskog praznika Petrovo, pravoslavni vernici iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Srbije i BiH tradicionalno se okupljaju u manastiru Grabovac koji se nalazi u pitoresknom brežuljkastom kraju, u mađarskoj županiji Tolna, blizu grada Bataseka, i šezdesetak kilometara od hrvatsko-mađarske granice.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop budimski Lukijan i episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim sa sveštenstvom i monaštvom budimske eparhije.

Manastir Svetog Arhangela Mihaila u Grabovcu jedini je manastir od četrdesetak pravoslavnih hramova u Mađarskoj. Manastir je bio živ sve do 1974. godine kada je iz njega otišao i poslednji od nekadašnjih 70 monaha.

Mađarska država je tokom osamdesetih godina prošlog veka obnovila manastir kao spomenik kulture i njen živopis je gotovo u potpunosti sačuvan. Istorija beleži da su manastir 1587. godine osnovali monasi iz manastira Dragovića u Dalmaciji koji su u Mađarsku izbegli od gladi u 16. veku i dali mu ime po grabovim šumama.

Nakon bogosluženja crkveno-narodno okupljanje povodom praznika Svetog Petra i Pavla nastavljeno je uz ručak za sve prisutne i druženje, a potom je manastir Grabovac ponovo utihnuo i nastavio svoj usamljenički život do neke druge prilike kada će ponovo oživeti. Do tada, na manastirskom imanju, u borovima koji ga okružuju, samo će se čuti cvrkut ptica.

Petrovo u Branimirovcu

Petrovo je 16. jula obeležilo i Veće srpske nacionalne manjine Opštine Koška. Sem liturgijski, velika slava obeležena je i tradicionalnim narodnim okupljanjem, fišijadom u Branimirovcu (nekadašnji Babjak) i dečjim takmičenjem u starim sportovima.

Prisutne su pozdravili predsednik VSNM Koška Nedeljko Radaković i predsednik VSNM Osječko-baranjske županije Dejan Jeličić.

U konkurenciji petnaest takmičara u kuvanju fiš paprikaša pobedila je ekipa „Hladno pivo“ iz Kneževih Vinograda kojima je nagradu kotlić s nogarima uručila predsednica ocenjivačke komisije Marija Žeželj.

Obeležavanje jednog od najznačajnijih verskih pravoslavnih praznika u Branimirovcu pomogla je Opština Koška, DVD Lug Subotički i Srpsko narodno veće iz Zagreba.