Uskoro nove video lekcije iz predmeta srpski jezik i književnost

Ministarstvo nauke i obrazovanja odobrilo je snimanje video lekcija za onlajn nastavu iz predmeta srpski jezik i književnosti za učenike koji se obrazuju po modelu „A“. Snimanje i tehnička obrada časova organizovana je u Zajedničkom veću opština.

snimanje srpski jezik i književnost video lekcije iz predmeta srpski jezik

U Zajedničkom veću opština započelo je 9. septembra snimanje video lekcija za onlajn nastavu iz predmeta srpski jezik i književnost. Video lekcije usklađene su sa kurikulumom za nastavu po modelu „A“, a prema odluci Ministarstva nauke i obrazovanja snimiće se 240 nastavnih jedinica odnosno po 20 časova srpskog jezika za svaki razred osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

– Nova školska godina je započela normalno, međutim nikada se ne zna da li će doći do zatvaranja škole i zato je odlučeno da se preventivno pripreme lekcije za onlajn nastavu. Zajedničko veće opština obezbedilo je i opremilo prostor te pružilo tehničku podršku za snimanje i obradu svake lekcije što je od izuzetnog značaja za realizaciju ovog projekta – rekla je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić ističe da se snimanju video časova za učenike koji se školuju po modelu „A“ pristupilo organizovano i sa posebnom pažnjom. Smatra da je veoma bitno obezbediti, da kao i ostali đaci u Hrvatskoj, i oni koji se školuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu imaju sve mogućnosti za obrazovanje od kuće.

– Zajedničko veće opština sa kompletnom infrastrukturom, a to je Odbor za obrazovanje i TV produkcija Odbora za medije, ima mogućnost za snimanje ovakvih časova. Veoma je važno da našim đacima obezbedimo i ovakav vid nastave. Ovo će deci olakšati praćenje nastave i u situacijama ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije – istakao je predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Koordinatorica projekta snimanja video lekcija profesorka srpskog jezika i književnosti Maja Tanasić kaže da prema podacima kojima raspolaže, a koji se odnose na broj pregleda već snimljenih video lekcija iz srpskog jezika, učenici rado koriste ovaj nastavni materijal.

– Naši učitelji i profesori srpskog jezika i književnosti snimiće 240 lekcija za razrednu i predmetnu nastavu odnosno srednju školu. To je više u odnosu na prošlu godinu kada ih je snimljeno 90. Učenici mogu da pronađu sve lekcije na sajtu Ministarstva nauke i obrazovanja gde se nalaze video linkovi za svaku snimljenu lekciju. Dobili smo i statistiku za prošlu godinu, broj pregleda lekcija je na zavidnom nivou kada je u pitanju predmet srpski jezik i književnost – rekla je Tanasić.

Prvi dan snimanja video lekcija profesorka srpskog jezika i književnosti Ljiljana Bajac Nikolić objasnila nam je kako se određeni sadržaj prezentuje i prilagođava onlajn nastavi.

– Sa zadovoljstvom možemo reći da snimamo lekcije i za srednju školu za razliku od nekih drugih nacionalnih manjina. Svaka lekcija mora biti dugačka minimalno 15 a maksimalno 30 minuta. Zadane su pozadina i font, takođe svaka lekcija mora da počne delom iz kurikuluma, odnosno da učenici znaju koje ishode mogu da ostvare gledajući i proučavajući tu nastavnu jedinicu. Lekcije prolaze recenziju koordinatora i voditelja radne grupe, a sami smo sebi lektori pošto smo svi profesori srpskog jezika i književnosti – objašnjava profesorka Bajac Nikolić i dodaje da, iako je video materijal sadržajno potpuno usklađen za kurikulumom i pruža sve potrebne informacije, od časova u učionicama razlikuje se jer nedostaje interakcija sa đacima koja upotpuni svako predavanje.

– Učenici vas uvek povedu na neki drugi put od onoga kojeg ste vi planirali u svojoj pripremi. Možete doći 100 odsto pripremljeni na čas, učenici vas nešto pitaju i skrenu sa planiranog puta. Interakcija, komunikacija i izraza na licima učenika kada vi znate da li vas slušaju i razumeju to je ono što nedostaje u ovom vidu nastave – rekla je profesorka Ljiljana Bajac Nikolić.

Planirano je da prvi video časovi učenicima budu dostupni na internet stranici Ministarstva nauke i obrazovanja poslednje nedelje septembra. Tada prema nastavnom planu i programu đaci završavaju ponavljanje prošlogodišnjih lekcija i započinju učenje novog gradiva.