Uz poeziju, muziku i vino u Vukovaru proslavljen Sveti Trifun

Sveti Trifun kao zaštitnik zanatlija, mehandžija i vinogradara, kojeg pravoslavni vernici obeležavaju 14. februara, obeležen je brojnim manifestacijama u krajevima gde žive Srbi, a jedna od takvih manifestacija održana je u Ružičkinoj kući u Vukovaru gde je održan kulturni program.

Nikola Milojević 15.02.2019.
Sveti Trifun Ružička Vukovar

Vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ već dvadesetak godina svečano obeležava praznik Svetog Trifuna, a tako je bilo i ovog puta. U bogatom i raznovrsnom programu publika se podsetila života i dela ovog sveca. Sadržaj je uglavnom bio posvećen onome po čemu je Sveti Trifun danas najpoznatiji, a to je njegova uloga kao zaštitnika vinara i vinove loze.

- To je tradicija Srema u kome živimo. Svi znamo da se Srem deli na „svinjski“ i na „vinski“, a mi smo negde na pola puta, a možda čak malo više naginjemo ka vinu. Jedno i drugo jako dobro idu zajedno. Znamo da je Sveti Trifun istorijska ličnost i znamo zašto je postradao. Zato što je bio hrišćanin ubio ga je car Dekije. Za svoga života pomagao je siromašnima i bio je srećan da to čini. Cara Dekija danas niko ne spominje, a mi čuvamo sećanje na Svetog Trifuna i želimo da ta tradicija živi i dalje i da je prenesemo na ove mlade koji su danas i u publici, ali i kao izvođači – ističe predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković.

Publika je gotovo do kraja ispunila svečanu dvoranu rodne kuće vukovarskog nobelovca Lavoslava Ružičke i imala priliku da uživa u programu u kom su nastupili brojni učesnici. Najpre je Slobodan Nešić iz bjelobrdskog KUD-a „Jovan Jovanović Zmaj“ recitovao pesmu Đorđa Nešića „Molitva svetom Trifunu“, a zatim ispričao i nekoliko anegdota iz bjelobrdskih vinograda. Program je nastavljen horskim izvođenjem pesama Vukovarskog srpskog pevačkog društva „Javor“. Pesme su tematski bile u skladu sa praznikom pa je „Javor“ pod dirigentskom palicom horovođe Aleksandre Krtinić otpevao „Vezak je vezla“, „Simonida“, „Kad sam sinoć ovde bila“ i „Kopa cura vinograd“.

Sveti Trifun Ružička Vukovar Javor

Prigodne recitale imali su i profesorka srpskog jezika Milica Šarčević, članica Prosvjete Nevenka Lukić kao i recitatori iz vukovarske Gimnazije Đorđe Vukajlović, Milica Šarin i Uroš Antić. Poeziju o životu i vinu prekidali su kratkim muzičkim pauzama mladi harmonikaši Vanja Živanović i Nebojša Filipović koji su svirali kola i starogradske pesme.

- Ovde sam da kroz recitaciju uveličam današnji praznik, da uveličam vino i sve ono što predstavlja tradiciju našeg naroda. Recitovaću dve pesme koje govore o tome kako vino izvuče čoveka iz njegovog najvećeg očaja na jedan nivo veći od ljubavi, veći od one ljubavi muškarca i žene. Nekad i sam pišem pesme i volim da učestvujem u ovakvim programima. Znači mi to i želim da i stariji vide da u našoj generaciji ima dece koja su zainteresovana za ovako nešto i koja drže do tradicije – govori mladi recitator Uroš Antić, učenik drugog razreda matematičkog smera vukovarske Gimnazije.

Program u čast praznika Svetog Trifuna završen je muzikom, a nakon recitatora i harmonikaša, mlada vukovarska pijanistkinja Mina Guja odsvirala je na klaviru dve Šopenove kompozicije. Kada se priča o vinu, teško je izbeći tamburaše, a za ovaj deo programa bio je zadužen tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci“ koji su nastupili zajedno sa vokalnim solistom Radio-televizije Vojvodine Živojinom Jergićem. Na samom kraju, publici su se obratili predsednik vukovarske Prosvjete Milenko Živković i predsednik Zajedničkog veća opština koje je bilo i jedan od pokrovitelja manifestacije Srđan Jeremić.

Da priča o Svetom Trifunu, vinogradima i vinima ne ostane samo priča, pobrinuli su se vinari iz Bijelog Brda koji su nakon završetka manifestacije pozvali sve zainteresovane na degustaciju bjelobrdskog vina.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.