Velikani srpske hard rok scene nastupili u Borovu

Povodom obeležavanja dana Zajedničkog veća opština Vukovar ova institucija poklonila je publici koncert grupe Kerber u Borovu 23. maja.

Maja Milanović 24.05.2024.

Nakon svečane sednice Skupštine povodom obeležavanja dana Zajedničkog veća opština Vukovar, koja je održana 23. maja u Borovu, na letnjoj pozornici je isto veče održan koncert srpske hard rok grupe Kerber. Više od 40 godina ova grupa prisutna je na muzičkoj sceni Balkana, a njihove pesme svedok su neuništivosti rokenrola, koji za njih nije samo muzika, nego način života.

- Počelo je sve kada smo kao grupa momaka hteli da sviramo i da se družimo, nismo razmišljali o poslu, posebno ne o ovolikom trajanju. U poslednje vreme više i ne pominjem godine, jer ih se jako plašim, ne volim starost, volim samo muziku, binu i publiku. U počecima smo, kao i svaki bend, svirali i prepoznavali sebe. Sebe sam prepoznao u glasu, iako sam svirao i gitaru, ali mi se čini da nisam bio dobar. Svako je sebi pronašao svoju moć i tako smo se skupili, rekao bih čak i slučajno, jer pre svega mi nismo tipovi osoba koji nešto planiraju, a rokenrol definitivno ne može da se planira, on treba da se oseti – započeo je svoju priču frontmen grupe Kerber Goran Šepa Gale koji smatra da je vreme na njihovoj strani, što dokazuju brojne pesme koje se i danas, posle 40 godina, pevaju kao i prvog dana.

- Sve naše pesme su punoletne, zadnji album je objavljen pre više od 20 godina. Po mom mišljenju je u to vreme uspeh bio da budemo prepoznatljivi, da ne imitiramo nikoga, da smo sasvim drugačiji. Ta različitost mene oduševljava i uvek sam sklon tome da budemo svi različiti, jer onda imamo šta da pričamo međusobno i šta da menjamo – dodaje Gale.

Ova grupa stekla je kultni status na našoj muzičkoj sceni, jedan su od najvećih srpskih i jugoslovenskih bendova svih vremena, ali isto tako sve te godine trajanja ostali su svoji i prepoznatljivi.

- Sa 20 godina sam drugačije gledao na svet, do 30 godina se nešto dokazujemo, nismo ispunjeni, juriš aplauze, ali na silu. Posle toga si nešto ili zaslužio ili nisi zaslužio. Ako si zaslužio onda si ispunjen i prešao si drugi nivo. Mi smo sada na nivou da se ne dokazujemo, nego da uživamo u muzici, to je stvarno nešto što nisam očekivao. Nama su putovanja sada organska stvar, služe nam da se povežemo, da širimo ljubav, mir i pesmu, povezivanje duša na kraju krajeva – kaže Gale Kerber.

Uz njihovu muziku odrastali su, sada već sredovečni ljudi, ali sa istim žarom slušaju ih danas i mlađe generacije, tako da po mišljenju našeg sagovornika rokenrol na ovim prostorima definitivno ima budućnost.

- Ne mogu da budem nezadovoljan, koliko god da je hajka protiv rokenrola mi imamo stvarno dosta publike, svuda gde god smo bili, ne samo na prostoru Republike Srbije. To su dokazi da mi nešto radimo drugačije, zadovoljan sam tim. Rokenrol kod mene živi i smatram da njega nema dovoljno u medijima, jer mi odustajemo od nečega što se zove muzikom. Mi kao bend smo težili da budemo vrhunski, čuli smo kad nešto ne valja, menjali smo aranžmane i pronalazili sebe u muzici. Tako da mislim da je rokenrol živ u potpunosti, nezamenjiv je i pun energije. On je nešto što nije trenutna moda, nego stalna – pojašnjava naš sagovornik.

Prvi put nastupili u Borovu

Među okupljenom publikom u Borovu bilo je i obožavalaca ove hard rok grupe koji su pre više decenija pratili njihov rad i gostovanja u ovim krajevima.

- Domaćini su nam odlični od prvog trenutka, očekujem da će i na koncertu biti lepa atmosfera, to se odmah prepozna. U Vukovaru smo svirali još kada su bile radne akcije, u Osijeku smo uvek bili dobrodošli i baš smo željni Osijeka, tamo su bile neverovatne svirke. Ceo ovaj kraj osećamo jako lepo, puno prijatelja večeras ovde imamo i iz Podravine, družili smo se pre više od 30 godina sa njima, ali su nam oči ostale iste i sada vraćamo slike jedni drugima. To je rokenrol, rokenrol nema granice i nikada ih neće imati, tome teži muzika i nešto što je sveto – zaključuje naš razgovor Goran Šepa Gale.

Svirajući svoje najveće hitove, koncert je u Borovu trajao više od dva sata, pa je zahvaljujući Zajedničkom veću opština Vukovar publika imala priliku da uživo čuje pesme kao što su Ratne igre, Bolje da sam druge ljubio, Na raskršću, Hajde da se volimo, Seobe i mnoge druge.