Više od 900 paketića srpskoj deci na istoku Hrvatske za Svetog Savu

Nakon što je Mačvanski okrug donirao 325 paketa, ZVO je dodao sredstva i podelio ukupno 911 paketića za učenike od prvog do četvrtog razreda koji pohađaju manjinsku nastavu.

Nikola Milojević 23.01.2020.
paketići Sveti Sava ZVO

Na inicijativu Projektnog centra Zajedničkog veća opština, Mačvanski upravni okrug u Republici Srbiji, a u saradnji sa državnim sekretarom Ministarstva lokalne uprave i samouprave Ivanom Bošnjakom, donirao je krajem prošle godine 325 paketića sa slatkišima za srpsku decu koja žive na području delovanja Zajedničkog veća opština.

Projektni centar je i ranije dobio donaciju konditorskih prozivoda od Kraša, a nakon što su stigli i paketići iz Mačve, u ZVO-u je odlučeno da se izdvoje dodatna finansijska sredstva pa je od postojećih paketa napravljeno čak 911 paketića za svu decu od prvog do četvrtog razreda koja pohađaju jedan od manjinskih modela školovanja na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Paketići se ovih dana šalju po svim školama na istoku Hrvatske gde se uči srpski jezik, od onih većih mesta poput Vukovara, Borova ili Belog Manastira pa sve do malih sela poput Čakovaca, Popovca ili Laslova gde svega dvoje učenika od prvog do četvrtog razreda uči srpski jezik i kulturu kao dodatni oblik nastave. Deca će paketiće sa slatkišima uglavnom dobiti na svetosavskim priredbama koje će biti održavane u narednim danima.

- Verujemo da ćemo deci na ovaj način ulepšati praznik Svetog Save i da ćemo na taj način deci pokušati da probudimo nacionalni duh jer puno truda i energije ulažemo, zajedno sa matičnom državom, u očuvanju identiteta. Znamo da sve kreće od najranijeg uzrasta i zato su nam škole važne, a trudili smo se da iz ove akcije ne isključimo nikoga. Zato smo i dodali finansijska sredstva da bude ukupno 911 paketa – kaže predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.