Više od četiri veka obrazovanja srpskog sveštenstva

U manastiru Krka svečano proslavljena slava Bogoslovije „Sveta tri Jerarha“, koju je davne 1615. godine osnovao mitropolit dabrobosanski Teodor.

Bogoslovija „Sveta tri Jerarha“ slava

Proslava je započela Svetom arhijerejskom liturgijom koju su služili mitropolit zagrebačko – ljubljanski Porfirije, episkop dalmatinski Nikodim, episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, episkop slavonski Jovan i episkop bihaćko – petrovački Sergije.

U svojoj besedi prisutnim vernicima obratio se episkop bihaćko-petrovački G. Sergije izrazivši veliko zadovoljstvo zbog prisustva na ovom svetom mestu.

– Kojim rečima opisati ova tri velika svetila Srpske pravoslavne crkve? Ni jedna reč pohvale ne može opisati ono što su oni učinili za nas, ostavivši nam u nasleđe način na koji ćemo pristupiti Bogu i otvorivši usta svoja hvalu božansku izreći. Pred nama su tri svetiteljska lika, svaki poseban na sebi svojstven način, ali svi oni ipak po mnogome slični. Sveti Vasilije Veliki, Jovan Zlatousti i Grigorije Bogoslov su svetitelji u čijim se ličnostima krije punoća Duha Svetoga koja je iz njih isijavala čitavog života. Zato uopšte nije čudno što ovo učilište nosi njihovo ime, ali upravo to ime stavlja nam u obavezu da nastavimo da živimo njihovu bogočovečansku filozofiju, ali i teret da odolimo svim iskušenjima, kao što su to činila Sveta Tri Jerarha. Ugledati se na njih je zapovest data nama koji smo žeteoci njive Gospodnje, koji sa verom i ljubavlju sejemo da bismo sa radošću žnjeli i plodove svoje prineli Gospodu na dar i blagoslov. Slaveći pastirsku i bogoslovsku delatnost Svetog Vasilija Velikog, slavimo i oštroumnost Grigorija Bogoslova, a pažljivo slušajući medotočno slovo Jovana Zlatoustog bivamo uznešeni u realnost Carstva Božijega – poručio je, između ostalog, episkop Sergije.

Škola dala brojne episkope

Sve prisutne, rečima dobrodošlice pozdravio je i domaćin, episkop dalmatinski G. Nikodim, koji je istakao važnost ove bogoslovske škole koja više od četiri stoleća obrazuje buduće sveštenike Srpske pravoslavne crkve, a u kojoj je srednje bogoslovsko obrazovanje steklo više od petnaest danas aktivnih episkopa, te se zahvalio svima onima koji i danas pomažu rad Bogoslovije ali i cele Eparhije dalmatinske.

– Na prvom mestu želim da zablagodarim svima vama koji ste došli da uveličate ovaj divni praznik koji mi proslavljamo kao nebeske zaštitnike ovog svetog učilišta. Želim posebno da se zahvalim na dolasku svojoj braći arhijerejima, kao i gospodinu Marku Nikoliću i ostalima iz Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije koja mnogo pomaže život i rad naše bogoslovije, ali i Eparhije dalmatinske. Takođe, veliko hvala episkopu Heruvimu i predstavnicima Srba iz njegovog kraja na nesebičnom trudu i hrani koju su donirali za naše sveto učilište. Želim da se, kao i prošle godine, za sve učinjeno za ovu školu zahvalim i episkopu zvorničko-tuzlanskom G. Fotiju, koji nije mogao da bude sa nama, ali iako je odsutan ništa manje nije prisutan u našim molitvama i sećanju – zahvalio je episkop Nikodim svim prijateljima i dobrotvorima manastira Krke i krčke bogoslovije.

Pomažu rad Bogoslovije 20 godina

Nakon Svete liturgije usledio je kulturno – umetnički program, koji su osmislili i izveli učenici Bogoslovije „Sveta tri Jerarha“, predvođeni svojim profesorima. Značaj Bogoslovije pri manastiru Krka za pravoslavni narod širom Hrvatske, ali i van njenih granica, potvrdio je dolazak velikog broja zvaničnih političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj. Gotovo dve decenije unazad srpske institucije sa istoka Hrvatske pomažu ovu bogosloviju snabdevajući je osnovnim prehrambenim namirnicama.

– Čitavoj našoj zajednici srpska pravoslavna crkva, a samim tim i manastir Krka i njena Bogoslovija, znače mnogo. Naša podrška ovim ljudima, kako deci koja uče tako i onima koji ovde rade u teškim uslovima, traje već dve decenije. Predvođeni doktorom Stanimirovićem počeli smo u vreme kada je bilo još teže, kada je nas u istočnoj Hrvatskoj bilo više, a ljudima ovde neophodno ono čega mi u našem kraju imamo, to su mesne prerađevine kojima obezbeđujemo hranu za đake Bogoslovije. Svake godine, u februaru mesecu, organizujemo akciju pripremanja hrane koja se doprema ovde u manastir. Ove godine nosilac te akcije bila je naša eparhija na čelu sa novim episkopom  G. Heruvimom, koji je svojevremeno i sam ovde bio đak. To je, na neki način, i obaveza cele naše zajednice, a na dobrobit i našeg naroda i naše crkve – istakao je Đorđe Ćurčić, potpredsednik ZVO-a, ispred srpskih organizacija i zajednice sa istoka Hrvatske.

Bogoslovija „Sveta tri Jerarha“ publika

Učenici krčke bogoslovije, kojih je danas svega tridesetak, izveli su bogat muzičko-dramski program koji je, ove godine, bio posvećen kako trojici Jerarha tako i značajnom jubileju koji srpska crkva slavi –osam vekova od dobijanja samostalnosti.

– Taj blagoslov koji smo dobili od Sv. Save i koji proslavljamo kroz vekove, i koji će se nastaviti milošću Božijom, prikazan je upravo primerom naše Bogoslovije koja je odškolovala značajan broj episkopa, sveštenika i monaha.  Na žalost, danas naše najstarije učilište broji samo trideset i dva đaka, manje nego ranijih godina, ali se nadamo da će ih narednih godina opet biti više – kaže nastavnik u Bogosloviji Mirko Vranješ.

Pored mnoštva vernika, slavi krčke Bogoslovije prisustvovali su brojni gosti; saborski zastupnik Boris Milošević, državni sekretar u Ministarstvu zaštite okoline Mile Horvat, zamenenici župana Vukovarsko-sremske i Šibensko kninske županije Đorđe Ćurčić i Anja Šimpraga, zamenik direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Srbije Marko Nikolić, rektor cetinjske Bogoslovije protojerej – stavrofor Gojko Perović, kao i predstavnici  svih lokalnih samouprava iz Dalmacije sa srpskom većinom.

Za sve prisutne goste, ali i verujući narod, upriličena je praznična trpeza.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.