Vodovodna mreža stigla i u opštinu Ervenik

Stanovnici dalmatinske opštine Ervenik konačno su nakon decenija čekanja dobili vodovodnu mrežu i mogućnost sigurnog snabdevanja pitkom vodom, što je jedan od najvažnijih preduslova za život i povratak u ove krajeve.

Vodovodna mreža Ervenik naslovna

U selu Radučiću u opštini Ervenik, svečano je puštena u rad vodovodna mreža koja će stanovnicima Radučića i Mokrog Polja osigurati pitku vodu. Izgradnja vodovoda od 11 kilometara trajala je četiri godine i koštala 5,8 miliona kuna od čega su 75 odsto sredstava osigurali ambasada i vlada Sjedinjenih američkih država. Hrvatska je izdvojila milion i 300 hiljada kuna, dok je ostatak od oko 400.000 kuna finansirala opština Ervenik.

Uz Šibensko–kninskog župana Gorana Pauka i načelnika opštine Ervenik Predraga Burze, svečanom obeležavanju završetka projekta izgradnje vodovodne mreže prisustvovali su i ambasador Sjedinjenih američkih država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst te saborski zastupnik Boris Milošević kao izaslanik Hrvatskog sabora.

– Američka vlada je izrazito ponosna i zadovoljna što može ulagati u ovakve projekte kako bi se pomoglo stanovništvu u Republici Hrvatskoj. Jako nam je drago što smo u mogućnosti dovesti vodu u ovakve krajeve jer bez vode nema života, nema ekonomskog razvoja, voda donosi boljitak i prosperitet za sve ljude – istakao je, između ostalog, ambasador SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst.

Posredno ili neposredno voda stiže u svih pet naselja

Načelnik opštine Ervenik Predrag Burza zahvalio se vladi Sjedinjenih američkih država na doprinosu u izgradnji vodovodne mreže, te je u znak zahvalnosti američkom ambasadoru Robertu Kohorstu darovao drvenu bukaru, simboličan suvenir ovog kraja. Putem ovog projekta, instalirano je toliko hidrantnih nastavaka da će svih pet naselja u opštini, posredno ili neposredno, biti snabdeveni pitkom vodom, istakao je Burza.

Vodovodna mreža Ervenik tekst

– Opština Ervenik, po popisu stanovništva iz 2011.godine, broji oko 1.105 stanovnika u pet naselja; Ervenik, Mokro Polje, Radučić, Pađene i Oton. Ovim projektom smo završili izgradnju vodovodne mreže od jedanaest kilometara za dobar deo naselja Radučić i Mokro Polje i za toliko smo obezbedili da ljudi neposredno mogu dobiti vodu u svoje domove. Ipak, ono što je jednako važno jeste činjenica da smo ovim projektom uspeli instalirati određeni broj hidrantnih nastavaka sa kojih možemo, vrlo brzo i efikasno, i ostatku stanovništva jeftino i lako dopremiti pitku vodu što do sada nije bio slučaj – zadovoljno kaže Predrag Burza.

Osiguravanje osnovnog životnog standarda nema cenu

Devedeset i pet odsto Šibensko-Kninske županije snabdeveno je vodom, naglasio je župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, no Županija će i dalje raditi kako bi svi stanovnici imali primerene uslove za život.

– Dovršetkom ovog projekta za stanovnike opštine Ervenik, odnosno njenih naselja Radučić i Mokro Polje, omogućena je dostupnost usluge javnog vodosnabdevanja na isti način kao i stanovnicima drugih opština i naselja u našoj županiji, čime se doprinosi ravnomernom razvoju naše županije. Još jednom ispred Šibensko–kninske županije zahvaljujem svima koji su doprineli dovršetku ovog vrednog projekta. Imamo još sela u zagori koja dugo čekaju na vodu i tu se uglavnom radi o ruralnim krajevima. Kada se radi o ovakvim krajevima onda moramo naglasiti i da se radi o sistemu koji ne funkcioniše po profitabilnosti i isplativosti, nego na način da se čoveku osigura najosnovniji životni standard. To nema cenu, to je jedno od osnovnih opredelenja da svako naše područje ima električnu energiju i vodu i to je ono što, kao društvo, moramo obezbediti svima kojima je to potrebno – istakao je u svom obraćanju župan Pauk naglasivši kako su projekti kao ovaj vrlo kompleksni, ali će Šibensko–kninska županija i dalje putem Razvojne agencije pomagati svojim opštinama i gradovima u realizaciji ovakvih i sličnih projekata koji nemaju ekonomsku isplativost.

Saborski zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Boris Milošević u svom obraćanju rekao je kako ovaj projekt možda nema ekonomsku opravdanost, ali znači život za opštinu Ervenik te se još jednom zahvalio svima koji su omogućili da se realizuje.

Stanovnici do sada koristili kišnicu

Ipak, najveće olakšanje zbog mogućnosti sigurnog vodosnabdevanja, svakako će najviše osetiti meštani Radučića i Mokrog Polja. Jedna od njih je i Jelena Puača.

Vodovodna mreža Ervenik Jelena Puača

– Nama ovo znači neopisivo mnogo, kako zbog samog funkcionisanja u domaćinstvu tako i zbog  funkcionisanja normalnog života koji se, bar u ovom veku, odavno podrazumeva. Značiće mnogo i ljudima koji više ne žive ovde i dolaze tokom godine, svima koji su odavno navikli na neke lakše uslove života. Mi smo, do sada, koristili uglavnom kišnicu, i bili zavisni od vremenskih prilika. To je bilo jako nezgodno jer ipak su ovo krajevi u kojima stanovništvo preživljava isključivo od stočarstava ili nešto malo poljoprivrede, a bez vode je sve to jako teško i mučno – zadovoljno kaže Jelena Puača koja, kao majka dvoje dece, najbolje zna kako je funkcionisati u domaćinstvu a biti ograničen snabdevanjem pitkom vodom.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.