Vrtić u Dalju će biti završen do početka nove pedagoške godine

Zbog povećanja broja dece, sadašnji kapacitet vrtića u Dalju nije dovoljan da primi sve upisane pa su zato u novembru započeli radovi na proširenju. Juče su gradilište obišli predstavnici lokalne vlasti opštine Erdut.

radovi vrtić mali princ dalj

Radovi na proširenju dečijeg vrtića „Mali princ“ u Dalju dobro napreduju što nam je potvrdio i glavni nadzorni inženjer Dragutin Pavičić.

– Za sada sve ide po terminskom planu koji nam je dao izvođač radova i obećao nam je da će sve radove završiti u roku koji je predviđen ugovorom. Gradilište nije komplikovano, a gradnja je relativno jednostavna. Trenutno na zidove ide ravni krov, hidroizolacija i odmah mogu da se obavljaju paralelno i drugi radovi poput ugradnje elektrike, vode i izolacije. Možda se sve završi i pre roka – priča Dragutin Pavičić.

Zadovoljna napretkom radova je i direktorka dečijeg vrtića „Mali princ“ iz Dalja Marijana Karpati.

– Mi smo na području opštine Erdut već punih šest godina. Broj dece se iz godine u godinu povećava i mi ovim putem zahvaljujemo opštini i načelniku što su se odlučili da prošire vrtić kako bismo mogli da ispoštujemo državne pedagoške standarde. Upravo zbog tih standarda je ovaj objekat nužno potreban, ali i zbog toga da bi deca imala bolji kvalitet učenja i odrastanja – kaže Marijana Karpati.

Vrtić trenutno pohađa 56 dece koja su podeljena u dve grupe. Postoji i lista čekanja na kojoj se trenutno nalazi desetak dece, a počele su već i pretprijave za narednu pedagošku godinu.

– To su jako dobre stvari. Mislim da je opština Erdut jedna od vodećih u državi što se tiče prirodnog prirasta dece. Zadovoljna sam radom vrtića i saradnjom sa lokalnom samoupravom koja nam pomaže – zaključuje direktorka vrtića.

U 2017. godini na području opštine Erdut rođene su 23 bebe dok je prošle godine ostvaren pravi „bebi bum“ kada su rođene 42 bebe pa je zbog toga proširenje kapaciteta vrtića neophodno.

vrtić mali princ dalj

– Ovaj projekat nam mnogo znači jer je jako bitan za samo naselje Dalj, ali i okolna mesta. Samim proširenjem, digli bismo kapacitet vrtića na 100 mališana, tako da bi vrtić mogla pohađati i deca koja su na listi za čekanje, kao što je direktorka rekla. Zadovoljni smo samim izvođačem radova jer dinamika ide u dobrom smeru. Projekat je krenuo u kasnu jesen i radovi su bili otežani zbog zime, ali nadamo se da će nam ovo lepo vreme pomoći da sve završimo u zadanom roku. Početkom leta bi se već mogli useliti unutra, a početkom nove pedagoške godine vrtić bi trebao biti spreman da prihvati novu grupu dece – kaže načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Vrednost radova je više od 1.300.000 kuna. Od tog iznosa 950 hiljada je obezbedilo Ministarstvo za demografiju, mlade, porodicu i socijalnu politiku, dok su ostala sredstva osigurana iz budžeta opštine.

– Nadamo se da ćemo možda imati i nekakve uštede ili dodatke, u zavisnosti od toga kako će projekat teći, ali spremni smo i da kupimo opremu svojim sredstvima zajedno sa vlasnicima vrtića „Mali princ“ i sve privedemo kraju. Opremanje nije predviđeno projektom, ali kad završe radovi planiramo da se prijavimo na još neke konkurse koji će biti objavljeni u ministarstvima. Ako prođemo biće nam lakše, a ako ne, odradićemo to sami pa ćemo se kasnije prijaviti za neke druge konkurse koji će na neki način pomoći vrtiću – priča Vesić.

Pre nekoliko godina opština Erdut podigla je porodiljnu naknadu na 2.000 kuna, ali načelnik smatra da to nije dovoljno kako bi se stanovnici zadržali. Zbog toga sufinansiraju i dečiji boravak u vrtiću, troškove osnovnoškolaca i srednjoškolaca, prevoz učenika i studenata te nagrade najboljima, a najavljena su i povećanja jer su se popravila i finansijska stanja lokalnih samouprava.