VSNM Vukovarsko-sremske županije proslavilo krsnu slavu

Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije proslavilo je danas u Vukovaru krsnu slavu Svetog Simeona Mirotočivog.

Dušan Velimirović 26.02.2021.

U prostorijama Zajedničkog veća opština u Vukovaru obeležena je slava Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Sveti Simeon Mirotočivi. Kako ovo Veće ima običaj da svake godine menja mesto domaćinstva proslave, tako je ovogodišnji domaćin bio grad Vukovar.

- S obzirom na to da je protekle godine situacija bila nezgodna zbog koronavirusa i da je usporila mnoge institucije, mogu da kažem što se tiče našeg Veća, da smo ipak odradili planom i programe predviđene projekte. Zadaci manjinskih veća su određeni Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina i time smo se rukovodili. Prošle godine smo radili više projekata vezanih za stanovništvo kojem smo preko SNV-a pomagali kroz nekoliko humanitarnih akcija. Imali smo na području županije tri akcije; prva je bila „Rankini paketi“, druga je bila podela platnenih maski, kao i realizaciju „Dečije olimpijade“ i „Deca pesnici roda svoga“ za šta će uskoro biti izdana i istoimena zbirka pesama – pojašnjava prethodnu godinu rada predsednik VSNM-a Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

Veće je i ove godine raspisalo konkurs za dodelu povelje i plakete za istaknute članove zajednice. Povelju je posthumno dobio Milivoj Mišić iz Negoslavaca, dok je plaketa pripala antifašističkom aktivisti Lazi Đokiću iz Vukovara.

slava vsnm vsž milivoj mišić

- Svako priznanje je podsticaj i dokaz da ste na pravom putu, i da treba da nastavite na polju na kojem ste do sad radili. Uloga antifašizma je u tome da jačamo civilizacijsku tekovinu u kojoj su različitosti kvalitet, a ne problem i razlog za mržnju. Sve žrtve koje je uzrokovao fašizam, zavređuju da se zbog njih borimo protiv fašizacije modernog društva – priča dobitnik ovogodišnje plakete predsednik udruženje antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

Pre samog programa, posvećeni su slavski kolač i žito u crkvi Svetog Stefana Dečanskog u Borovu naselju, a liturgiju su služili borovonaseljski parosi protojerej-stavrofor Slobodan Blažić i jerej Siniša Mićanović. Kum ovogodišnje slave je Veće srpske nacionalne manjine Grada Vukovara.

- Nama je zadovoljstvo da budemo kumovi na slavi županijskog manjinskog veća. Naša dva veća imaju odličnu saradnju, a na ovaj način pokazujemo zajedništvo i da zajedno radimo neke projekte i programe, od nekih putovanja, izleta pa do pružanja pomoći našim građanima. Naša saradnja je na dobrom nivou, može da bude i bolja, ali ovo je još jedan način da pokažemo zajedništvo – kaže predsednik Veća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara Dejan Drakulić.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su nagrađeni osnovnoškolci sa manifestacije „Deca pesnici roda svoga“ kao i vokalne-solistkinje Jovana Serdar i Katarina Lukić.