Vukovar: Kulturno-umetnički program posvećen Vaskrsu

Na Vaskršnji ponedeljak vukovarski pododbor Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ organizovao je svečani program.

Vaskrs u Vukovaru

Program u kući nobelovca Lavoslava Ružičke u organizaciji SKD-a „Prosvjeta“ iz Vukovara posvećen Vaskrsenju Hristovom bio je posebno svečan i sadržajno raznolik.

-Inspiraciju za ovaj program smo pronašli u mislima Save Janjića igumana Visokih Dečana koji kaže da je Vaskrs najčudniji dan u životu hrišćana novog doba koji ima svoje specifikume i težinu i da on prevazilazi vreme i prostor u kojem živimo. Prosvjeta nastavlja tradiciju svojih predaka i želimo da sa ovim programom na Vaskršnji ponedeljak završimo proslavu Vaskrasa u Vukovaru- kaže predsednik pododobora SKD „Prosvjeta“ Vukovar Milenko Živković.

Vaskršnji program podržala je i Samostalna demokratska srpska stranka koja je ovom prilikom svim prisutnima poklonila i Vaskršnja jaja.

– Jedan od osnovnih planova Gradske organizacije SDSS-a je da budemo uz naša udruženja i podržavamo njihov rad. Za ovaj put smo pripremili i Vaskršnja jaja za sve učesnike i gledaoce. Deo programa biće namenjen i tradicionalnom tucanju vaskršnjim jajima. Kada je u pitanju finansijski deo, stranka vodi računa da se sve manifestacije održe na nivou koji mi kao zajednica zaslužujemo – rekao je predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

Program u Ružički ponudio je više od sat vremena različitog sadržaja. Prisutni su čuli besedu teologa Srpske pravoslavne crkve, uživali u duhovnim pesmama u izvođenju Vukovarskog srpskog pevačkog društva  „Javor“, recitatorskom umeću učenika vukovarske Gimnazije, nastupima pijanistkinja Nataše Lapčević i Mine Guje, te harmonikaša Vanje Živanovića i Nebojše Filipovića, Etno grupe “Đurđevak” iz Bobote i Tamburaškog orkestra “Vučedolski zvuci” sa vokalnim solistima Živojinom Jergićem i Aleksandrom Padrov.