Vukovar: Predstava o Nemanjićima prvi put izvedena u Hrvatskoj

Sinoć je u Hrvatskom domu Vukovar pozorišna grupa “Akademija 28” iz Beograda izvela predstavu „Nemanjići – podela carstva“.

predstava Nemanjići podela carstva u Vukovaru

Značajni deo srpske istorije prikazan je u ovoj zanimljivoj predstavi o istorijskim dešavanjima u periodu vlasti srednjovekovne dinastije Nemanjića. Priča je smeštena u poslednju deceniju dvanaestog veka i dočarava pitanja podele carstva i sloge među trojicom braće Nemanjića, njihovo odrastanje, sazrevanje i strahovi. Priču o podeli Srbije, sukobima među najbližima, o ljubavi prema roditeljima i Bogu napisao je i režirao Lazar Dubovac koji u predstavi glumi Rastka.

–  Kao što se knez Lazar dva veka posle Rastka pitao da li je važnije zemaljsko ili nebesko carstvo, mislim da se to isto pitao i Rastko i zato je odlučio da ode u manastir. Pored bogatstva i svega što su Nemanjići imali on je poželeo da potraži jedno drugo bogatstvo, a to je ono što nosimo u duši. Proveo sam neko vreme na Svetoj Gori i upoznao  monahe i pošto sam prošao stazama svetog Save zapitao sam se kako je njemu bilo kada je tu došao sa 15 godina. Ja sada ne mogu da zamislim ni jednog klinca da se odluči da napusti mobilni telefon, a kamoli takve blagodati u kojima je Rastko živeo. U predstavi se bavim i istorijskim činjenicama, ali ima i delova, kao što je sam kraj kada se susreću Rastko i brat Vukan, kojih nema u istorijskim podacima. Meni je bilo zanimljivo da dočaram susret dva brata, pogotovo Vukana koji je prema istorijskim pričama želeo da nasledi carstvo i nije mogao da se pomiri sa tim što je Stefan nasledio Srbiju. Taj sukob dva duha je ono što je mene zanimalo – kaže Dubovac.

Poetska priča o tome kako je Rastko postao monah Sava

U predstavi pored Lazara Dubovca igraju i Janko Cekić, Nikola Ivačkov, Tašana Đorđević , a uloga majke Ane pripala je Zlati Numanagić .

– Majka Ana je veoma uticala na Rastka, usađivala mu je ljubav prema veri. Bila je blaga u svom vaspitanju, puna ljubavi i tako je ustvari došlo do toga da Rastko odluči da ode u manastir. Susret sa monahom sa Svete Gore bio je prelomni trenutak, kada on odlučuje da uradi nešto što se u ta vremena nije radilo, a to je da pobegne od kuće. Ovo je poetska predstava o tome kako je to moglo biti, odnosno kako mi pretpostavljamo da se to desilo, pri čemu smo se naravno držali istorijskih činjenica. Poruka je da budemo hrišćani u duši, verovali ili ne, da budemo dobri ljudi –priča glumica Zlata Numanagić.

Predstava prvi put izvedena Hrvatskoj zahvaljujući VSPD „Javor“ i Zajedničkom veću opština

Predstava „Nemanjići – podela carstva“ prvi put je izvedena u Hrvatskoj i to povodom proslave Svetog Save, a zahvaljujući  Vukovarskom srpskom pevačkom društvu “Javor” i Zajedničkom veću opština.

–  Ovo je predstava i za decu i za odrasle i želeli smo da je poklonimo našoj publici u okviru proslave Svetog Save. Doveli smo poznate glumce i pozorište da nagradimo sve one koji su se vredno pripremali da proslave Svetog Savu. Izuzetno lako smo uspostavili vezu sa glumcima i to nikada nije problem, ali u organizaciji ovakvih gostovanja najveći problem su finansije. Imali smo veliko razumevanje i podršku Zajedničkog veća opština, čiji je predsednik od srca podržao ovu ideju i pristao da ZVO snosi troškove potrebne za izvođenje predstave u Vukovaru -ističe Aleksandra Krtinić iz VSPD-a „Javor“.

Predstava koja dočarava borbu Rastka koji pokušava da otkrije da li je važnije unutrašnje blago ili materijalno bogatstvo protkana je etno i duhovnom muzikom i autentičnim kostimima. Publici koja je popunila salu Hrvatskog doma glumci “Akademije 28” uspešno su približili deo srpske istorije i svakako obogatili ovogodišnji program proslave praznika Svetog Save.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

.