Vukovarska Prosvjeta obeležila Božić muzikom i stihovima

Vukovarski Pododbor SKD „Prosvjeta” tradicionalnim božićnim programom otvorio ovogodišnju sezonu svojih kulturnih programa.

Slavko Bubalo 09.01.2020.
Prosvjeta Vukovar Božić naslovna

Tradicionalnim Božićnim programom u Ružičkinoj kući vukovarski pododbor SKD „Prosvjeta” započeo je ovogodišnju sezonu kulturnih programa. Drugog dana pravoslavnog Božića vukovarski pododbor iskoristio je priliku da ovom prazniku, sem verskog i duhovnog, pridoda i jedan svetovni značaj.

Program je po običaju bio spoj mladosti i iskustva. Priliku da nastupe pred vukovarskom publikom dobili su svi koji se u Vukovaru bave umetnošću i kulturom uopšte. Tako je publika mogla da uživa u zvucima klasične muzike na harmonici, gitari, klavijaturama i klaviru, ali i u horskom pevanju i muzici tamburaša.

- Mi se trudimo da naša publika ovaj praznik doživi na način kako to vukovarski pododbor Prosvjete radi već po tradiciji. To nama nije poseban napor jer imamo dovoljno kvalitetnih izvođača koji se uvek rado odazivaju na naš poziv da učestvuju u ovom programu, a mi smo tu samo zbog toga da ih okupimo i da im kažemo u kom pravcu bi trebali da idu. U ovom slučaju tema nam je Božić pa je i program tako prilagođen – kaže predsednik vukovarskog pododbora SKD „Prosvjeta” Milenko Živković.

Kada je o mladosti reč, pored već prekaljenih učesnika, viđena su i neka nova lica. Lani Ernjaković ovo je bio prvi nastup na Prosvjetinom programu pred publikom u Ružički, ali je na gitari demonstrirala sigurno muziciranje i tako pokazala sve čari ovog predivnog instrumenta. Inače Lana pohađa nastavu u OŠ „Nikola Andrić”, a gitaru uči u Muzičkoj školi „Dragutin Tadijanović”.

- Ovo jeste moj prvi nastup u Ružičkinoj kući, ali sam već imala nastupe u Hrvatskom domu, a sa školom sam išla i u Dubrovnik. Učim klasičnu muziku, ali kod kuće imam i električnu gitaru pa sviram nešto i po svojoj volji. Trema? U glavnom je nemam, ali ponekad se i javi ako su mi ruke hladne pred nastup pa onda strepim hoću li uspeti sve da izvedem kako treba – iskreno odgovara.

Lanin kolega Vanja Živanović je već prekaljeni učesnik Prosvjetinih programa, a njegov instrument, harmonika, je među Srbima možda i najpopularniji. Raznim povodima Vanja je spreman da svojim muziciranjem da svoj doprinos, a posebno je inspirisan kada je reč o Božiću, velikom prazniku pravoslavnih hrišćana.

- Ovo je prilika da se družimo, da čuvamo našu tradiciju i da širimo pozitivnu energiju. Harmoniku sam izabrao još kao mali dečak. Dobio sam je kao poklon i kada sam probao da je sviram više je nisam ispuštao iz ruku pa su roditelji odlučili da me upišu u Muzičku školu. Ona je danas, sem zabave, postala i moj izvor prihoda za život jer harmoniku i predajem u Muzičkoj školi u Vinkovcima. Sviram i u nekim kulturno-umetničkim društvima i, kratko rečeno, harmonika je moj život odnosno, radim ono što volim i od toga živim – zaključuje Vanja.

Prosvjeta Vukovar Božić Lana Ernjaković

Lana Ernjaković

Vukovarsko srpsko pevačko društvo „Javor” neizostavan je učesnik kako ovog božićnog tako i svih ostalih programa koje organizuje vukovarski pododbor SKD „Prosvjeta”. Za svaki od njih „Javor” ima odgovarajući repertoar, a ovoga puta to su bile pesme posvećene Božiću.

- Uvek se trudimo da našim repertoarom pratimo ono čemu je određeni program posvećen. Pesme koje izvodimo su raznog muzičkog žanra, od narodnih i starogradskih pa do onih duhovnih i uvek se trudimo da se prilagodimo svakom događaju na kojem nastupamo. Što se tiče naših planova oni su vezani za kulturni krug u kom se krećemo. Uvek smo vezani za „Prosvjetu”, antifašiste, naše kulturne institucije i društva. Tako da se već sada zna da nam sledi Osmi mart, obeležavanje na Dudiku, Vaskršnji koncert, Brankovi dani i Dani kulture Srba, uvek bude i nastupa po pozivu, a nadamo se da ćemo i ove godine malo izaći iz našeg kraja i da ćemo negde putovati. Imamo i dečju grupu koja je prošle godine učestovala na Radosti Evrope, a u planu nam je da ove godine idemo i na Svesrpski dečji sabor u Beogradu – otkriva horovođa Javora Aleksandra Krtinić.

Osim pomenutih, u progamu su učestvovali i recitatori pododbora Nevenka Lukić i Milica Šarčević, Nataša Lapčević na klaviru, Nebojša Filipović na harmonici, Siniša Agić na klavijaturama i tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci” sa vokalnim solistom Živojinom Jergićem.

Vukovarski pododbor Prosvjete radi, ali nije bez problema

Vukovarski pododbor SKD „Prosvjeta” trudi se da realizuje sve programe koje isplanira tokom godine, ali tu ima i jedan problem. Naime, pododbor nema svoju kuću, odnosno prostor koji je nekada koristio.

- To nas malo ljuti. U ovoj godini ne preostaje nam ništa drugo nego da se trudimo da taj problem nekako rešimo. Od kapitala imamo umetničke radove koji su kod nas deponovani i prostor nam je potreban da bi te radove, nastale na naših dvadesetak likovnih kolonija, mogli negde i da izložimo. Osim toga, potrebno je da imamo i svoju stalnu adresu kako bi mogli da apliciramo za sredstva prema evropskim fondovima. Naš rad finansira Savet za nacionalne manjine RH, ali smo ostali bez sredstava iz Grada koja smo ranije dobijali. Voleli bi da i u sredini u kojoj radimo naiđemo na podršku i da se stvari vrate na stanje kakvo je bilo ranije – objašnjava predsednik pododbora Milenko Živković.

Prosvjeta Vukovar Božić publika

On smatra da bi i sredstava od Saveta za nacionalne manjine za vukovarski pododbor trebala da budu malo veća od uobičajenih pogotovo zbog već pomenutog problema sa prostorijama.

- Naš plan i program rada već je upućen prema Savetu i videćemo kako će biti dalje. Ono što se zna je da mi gotovo svakog meseca imamo po jedan veliki program. Slede nam Sv. Trifun, pa Dan žena, zatim Vaskrs, zalutaće ovde i poneki pesnik pa ćemo malo recitovati, a onda nam slede Likovna kolonija i Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Organizovaćemo i posete pozorištima, a imaćemo i neke zajedničke nastupe sa VSPD „Javor” i KUD-om „Sloga” – otkriva Živković.

Jedan od novih programa koji je pododbor zacrtao odnosi se na organizaciju tamburaškog festivala koji bi trebao da bude održan krajem februara.