Vukovarska „Venera“ nastavlja da pleše srcem

Plesna grupa „Venera“ je 9. juna proslavila 26 godina rada. Program u sportskoj sali u Borovu naselju trajao je puna dva sata, tokom kojih je prikazano 16 koreografija.

plesna grupa venera Vukovar

„Venеra“ je najpoznatija i najbrojnija plesna grupa u Vukovaru i okolini, а čije ime se pojavljuje i na plesnim takmičenjima i van granica Hrvatske. Osvojile su i svetsku scenu, a tačan broj nagrada ne zna ni sama predsednica i osnivačica ove plesne grupe Jovanka Nekić.

– Pomenuću samo naše uspehe u poslednje vreme; to je svetsko takmičenje u Rimu gde smo bili 4 dana i gde smo osvojili prvo mesto, posle toga smo bili u Milanu i isto smo osvojili prvo mesto. Naravno kada odete preko granice i kad vas ljudi cene očekujete to i u svojoj državi i bilo bi mi drago da tako i bude. Bili smo i u Samoboru na takmičenju dece u uzrastu od 5 do 15 godina. To je jedno jako lepo takmičenje na koje mislim da ćemo otići i sledeće godine. Tu smo osvojili dva prva mesta i prvo mesto za kostim. To me je jako oduševilo, jer sama sam ga osmislila, a reč je o kostimu za ples Ciganske igre – izjavila je voditeljica Plesne grupe „Venera“ Jovanka Nekić.

Voditeljica ističe i podršku grada Vukovara te opštine Erdut, koja uvek finansijski pomaže putovanja na takmičenja u inostranstvo. Venera, kako članice ove grupe često nazivaju, danas je 30 i podeljene su u vrtićku, srednju i stariju grupu. Prostor za vežbanje nikada nisu imali, kostime sami šiju, novac za putovanja sakupljaju, snalaze se i uspevaju da odole i najtežim izazovima.

Bilo je teških godina, ali roditelji i bivše članice pomažu kada je najpotrebnije. Rođendanska proslava 9.juna u Borovu naselju bila je veče plesa u kome su se predstavile sadašnje, ali i bivše članice ove grupe.

– Prestala sam da plešem pre dve godine, a danas iako ne plešem i dalje pomažem Jovanki u radu sa decom. U ovoj grupi plesala sam 17 godina, pre svega zbog ljubavi prema plesu, ali tu je i ljubav prema zajedništvu. Ovde vlada velika povezanost među devojčicama, naravno tome jako doprinosi i divan način na koji radi voditeljka grupe. Mislim da deca treba da se bave plesom prvenstveno jer treba da stvaraju osećaj za grupu, za timski rad, a naravno  veoma dobro je i za zdravlje i fizički razvoj. Imali smo svakakvih situacija, ali uvek smo se uz pomoć roditelja snalazili, najteže je što i danas još uvek nemamo svoj prostor za vežbu. Mislim da bi nam to puno načilo kada bi jednog dana imali baš naš prostor u kojem bi se osećali slobodno – kaže Dragana Poznanović.

plesna grupa venera Venere nagrade Vukovar

Osnivačici i voditeljki grupe Jovanki Nekić pomaže i Dragana Samardžija koja je takođe kao nekadašnja članica zavolela zajedništvo koje ovde vlada.

– Ostala sam u „Veneri“ jer volim ples i rad sa decom. Pomažem u koreografijama i svemu što je potrebno. Danas slavimo 26 godina rada i za ovu priliku pripremili smo zanimljiv program, ali i oproštaj od jedne članice Lane Malinović koja zbog preseljenja iz Hrvatske nažalost više neće plesati sa nama – izjavila je Dragana Samardžija.

Dva sata programa zahtevao je brze promene na sceni, jer su plesačice za svaku koreografiju menjale kostime. Završna tačka bila je zajednički ples u kome su sve Venere pozdravile publiku. U programu povodom 26 godina postojanja učestvovali su i gosti Plesna grupa Mambo iz Vukovara i vokalna solistkinja Mina Đurđević iz Rok škole u Sremskoj Mitrovici.