Vukovarski gimnazijalci čuvaju identitet i osvajaju nagrade

Na međunarodnom literarnom konkursu ogranka Vuкove zadužbine iz Čačka učenici vukovarske Gimnazije osvojili specijalnu nagradu i jedno prvo mesto.

Slavko Bubalo 27.12.2020.
Gimnazija Vukovar

Vukovarska gimnazija i njeni učenici pod mentorstvom profesorke Ljiljane Bajac Nikolić osvojili su još jedno u nizu vrednih priznanja na polju pisane reči i to na međunarodnom literarnom konkursu pod nazivom „Mladi čuvari srpske narodne kulture 2020”. Na ovom konkursu vukovarska Gimnazija učestvovala je zahvaljujući pozivu ogranka Vukove zadužbine iz Čačka upućenom njenom vukovarskom ogranku.

Na konkursu koji je bio otvoren od 26. oktobra do 26. novembra pravo učešća imali su svi učenici osnovnih i srednjih škola u zemlji i inostranstvu sa radovima napisanim na srpskom jeziku i ćirilici. Pristiglo je ukupno 132 rada iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske i Italije, a stručni žiri je Gimnaziji iz Vukovara za 2020. godinu dodelio Specijalno priznanje za očuvanje srpskog jezika i ćirilice pod nazivom  „Mladi čuvari srpske narodne kulture”.

Osvajanje ove nagrade svojim kvalitetnim radovima omogućili su Sara Atlagić, Sergej Vujčić, Milica Vlaisavljević, Aleksadra Makević, Bojan Nedeljković i Ema Varga.

Gimnazija Vukovar Sara Atlagić

Sara Atlagić

- Poziv za učešće na ovom konkursu upućen je vukovarskom ogranku Vukove zadužbine koji smo mi onda prosledili po svim našim školama, tako da se na njega prijavilo više škola sa našeg područja. Mi smo konkurisali sa kolektivnim radom na tri teme. Prva je „Jezik, vera i rodoljublje - Кapija neosvojive zemlje", „Кo ti je dao oči pomoću kojih duša tvoja gleda?" i „Savremeni svet je nepregledna pustinja, u kojoj ipak može izniknuti cvet". Osvojili smo dva priznanja, jedno specijalno „Mladi čuvari srpske narodne kulture” i naša Sara Atlagić je osvojila prvo mesto u kategoriji srednjih škola - objašnjava mentorka vukovarskih gimnazijalaca prof. Ljiljana Bajac Nikolić koja je i predsednica ogranka Vukove zadužbine iz Vukovara.

Pohvale za dobar rad i od rukovodstva gimnazije

Ove dve nagrade nisu i jedine koje su učenici vukovarske Gimnazije koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu osvojili ove godine jer su u novembru na literarnom konkursu „Ružica Radičević“ održanom u okviru „Brankovih dana u Vukovaru“osvojili čak tri nagrade. Prvo mesto osvojila je Sara Atlagić, treće Stefan Ilić i kao predstavnik škole Bojan Nedeljković.

Jelena Lazić

- Nagrade smo osvajali i prošle godine i to na Međunarodnom konkursu „Jezik moje majke", koji su raspisali časopis „Svetosavsko zvonce" i Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve. Tamo je naša maturantkinja Jelena Lazić osvojila specijalnu nagradu „Cum laude“ i to u konkurenciji 2.400 radova iz devet zemalja. Sa ostalim nagrađenima u okviru stručne ekskurzije „Stopama naših predaka“ išla je i na Кrf, a njena ikona Bogodorice prošlog leta našla se na naslovnoj stranici „Svetosavskog zvonca". I naš prošlogodišnji maturant Marko Savić je na međunarodnom konkursu Dani ćirilice koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije osvojio prvo mesto i to u žestokoj konkurenciji od 5.261 rada iz 22 zemlje. Zahvaljujući toj nagradi Gimnazija Vukovar je dobila i specijalno priznanje „Čuvar srpstva“, a na istom konkursu učenica Aleksandra Grujić je 2013. godine osvojila treće mesto - podseća profesorka Bajac Nikolić.

Motivisati đake na pisanje danas je veoma teško, ali učenicima u nastavi na srpskom jeziku i ćirilici dodatni motiv su upravo teme konkursa kao što su rodoljublje, pravoslavlje, srpski jezik i identitet.

- Svi oni su upisali nastavu na srpskom jeziku, a cilj te nastave je da čuvamo naš jezik i naš identitet. Svi naši đaci dolaze iz porodica u kojima postoji jak osećaj za naš narodni identitet, jezik i kulturu i oni to kroz pisanu reč na najbolji način ispoljavaju, a još kada za to budu nagrađeni zadovoljstvo bude još i veće. Posebno mi je drago što je za ovaj novi uspeh na sednici nastavničkog veća naša direktorka Đana Marović Zeko javno pohvalila naše đake i mene kao mentora. Vest o nagradi biće objavljena i na internet stranicama Gimnazije što nam zaista mnogo znači - kaže profesorka.

Povezivanje vukovarskog ogranкa Vuкove zadužbine sa ograncima iz matice 

Od osnivanja do danas vukovarski ogranak Vukove zadužbine uspeo je da se poveže sa bratskim ograncima iz matične države Srbije koji im redovno šalju pozive za učešće na raznim međunarodnim konkursima.

- U okviru ogranka oformili smo razne odbore i sekcije i imali smo dosta planova koji su ometeni ovom situacijom sa virusom. Nažalost imamo jako malo mogućnosti da učestvujemo na literarnim konkursima koji se organizuju u Srbiji pošto živimo i radimo u drugoj državi, ali zato koristimo svaku priliku kada su konkursi međunarodnog karaktera da se na njih prijavimo. Nadamo se da ćemo i mi u dogledno vreme uspeti da organizujemo jedan takav konkurs, samo da se celokupna situacija vrati u neko normalno stanje - kaže prof. Bajac Nikolić koja je i sama nekadašnji đak vukovarske gimnazije koju je završila 2004. godine. Inače, profesorka Bajac Nikolić je po zvanju doktor filoloških nauka, a profesor mentor je od 2018. godine.

Na kraju, važno je reći da su na ovom konkursu posebno pohvaljeni i učenici iz Osnovne škole Negoslavci Anđela Zlatović i Nebojša Pavić kojima je mentorka prof. Milica Šarčević.

 

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.