Vukovarski VSNM Miholjdan proslavio u Borovu naselju

Veće srpske nacionalne manjine grada Vukovara svoju krsnu slavu Miholjdan svake godine slavi u nekoj od četiri pravoslavne crkve na gradskom području. Ovaj put obred osvećenja slavskog kolača obavljen je u crkvi Sv. Kralja Stefana Dečanskog u Borovu naselju.

Slavko Bubalo 12.10.2018.
VSNM grada Vukovara krsna slava Miholjdan

Čin osvećenja slavskog kolača povodom krsne slave VSNM grada Vukovara izvršili su paroh borovonaseljski protojerej-stavrofor Slobodan Blažić, paroh sotinski protojerej Miladin Spasojević i paroh druge vukovarske parohije jerej Vukašin Cvetojević.

Nakon osvećenja okupljenim gostima i većnicima obratila se predsednica vukovarskog VSNM-a Mirjana Oreščanin koja je podsetila na aktivnosti koje je ovo Veće imalo između dve krsne slave.

- Pored tradicionalnih aktivnosti koje godinama održavamo uveli smo i dosta novih i mislim da smo zaista vredno radili cele ove godine. Godinu smo započeli podelom paketića svim osnovnoškolcima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu u gradu Vukovaru, a u tu akciju smo uključili i decu koja pohađaju vrtić. U saradnji sa našim prijateljima i pobratimima iz Sombora iz Zavičajnog udruženja Srba „Korijeni“, ovde u Borovu Naselju u Parohijskom domu, održali smo radionicu kaligrafije koja je imala izuzetan uspeh i odjek među školskom decom. Kumovali smo na Svetosavskoj akademiji u vukovarskoj gimnaziji, u saradnji sa drugim institucijama i društvima u gradu održali smo i svečanu akademiju u čast 8. marta i obavili vaskršnje aktivnosti – istakla je Oreščanin.

Između ostalog predsednica vukovarskog VSNM-a istakla je organizaciju prvomajskog koncerta u Adici gde su prvi put nastupale pinkove zvezdice čiji koncert je bio veoma dobro posećen. Veće je ostvarilo i saradnju sa VSNM-om grada Vrbovsko kome su bili u poseti i gde su članovi posetili i manastir Gomirje.

- Na Ivanjdan smo učestvovali u liturgijskom slavlju u manastiru Gomirje koji smo bogato darivali. Upoznali smo se sa načinom života i rada tamošnjeg stanovništva i problemima koje imaju i dogovorili dalju saradnju, a nakon toga smo imali malu pauzu u radu sve do vukovarskog filmskog festivala na kom smo se predstavili svojom nacionalnom kuhinjom. Početkom školske godine podelili smo poklon bonove našim đacima prvacima, a nakon toga sledio je parastos u Aleji svim našim poginulima u poslednjem ratu. Zadnja aktivnost bilo je učešće na Brankovim danima u Vukovaru – zaključila je Oreščanin koja je posebno istakla dobru saradnju sa pravoslavnim crkvama na području grada, penzionerima i udruženjem antifašista.

Slavski kum iz Bijelog Brda

Svečanu zdravicu održao je kum slave Slobodan Nešić iz Bijelog Brda izgovorivši stihove erdabovskog pesnika i njegovog prezimenjaka Đorđa Nešića.

- Velika čast i zadovoljstvo je biti kum Srbima u Vukovaru. Mi Bjelobrdci smo administrativno druga županija, druga opština, odvojeni od vas i nismo sa vama na taj način, ali smo srcem, dušom i telom sa vama, a i vi ste uz nas i u mislima, i u radu, i u delima i u svemu. Tako treba da bude i da ostane – rekao je Slobodan Nešić pre nego što je izgovorio stihove pesme „Čija čaša, toga i očenaš“ Đorđa Nešića.

Slavi su pored ostalih gostiju prisustvovali i konzul GK Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković, predsednik županijskog VSNM-a Svetislav Mikerević i predsednik GO SDSS-a Srđan Kolar.