Vukovarsko-sremska županija i dalje ignoriše zahtev za registracijom srpskih škola

I dvadeset godina nakon mirne reintegracije škole u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i dalje nisu registrovane kao manjinske, a Vukovarsko-sremska županija ovo pitanje nije stavila na dnevni red ni na poslednjoj sednici održanoj 19. septembra.

Nikola Milojević 20.09.2018.
Vukovarsko-sremska-županija registracija srpskih škola

Zahteve za prenos osnivačkih prava podnele su opštine Negoslavci, Markušica i Borovo još 2015. godine, nakon što županija godinama nije htela da registruje srpske škole kao manjinske, međutim i ovaj zahtev već tri godine županijske vlasti ne žele da stave na dnevni red županijske skupštine.

Tako je bilo i ovoga puta, iako predstavnici srpske zajednice tvrde da su imali čvrsto obećanje župana Bože Galića na pretposlednjoj sednici da će se raspravljati o ovom pitanju. Zbog toga su većnici SDSS-a napustili jučerašnju skupštinu i svoje nezadovoljstvo izrazili kroz saopštenje za javnost.

- Iako su u u pripremi ove tačke za Skupštinu, bile preduzete i određene radnje od strane upravnih tela Županije, iz nama nepoznatih razloga, odustalo se od uvrštavanja zahteva za prenos osnivačkih prava za današnji dnevni red. U takvim okolnostima, većnici SDSS nisu bili u mogućnosti  da učestvuju u radu današnje Skupštine , te  nakon što su izrazili protivljenje i osudili takvo postupanje  i odnos,  istu  su  napustili – navodi se u saopštenju koje su potpisali predsednik županijske organizacije SDSS-a Dušan Jeckov i predsednik Kluba većnika SDSS-a u županijskoj Skupštini Vinko Lazić.

Podsetimo da su o ovom pitanju još u junu predstavnici srpske zajednice razgovarali i sa ministarkom obrazovanja Blaženkom Divjak koja je podržala zahteve koje su podnele opštine sa srpskom većinom. O ovom pitanju pozitivno mišljenje izrekao je i saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Samovolja i neprovođenje zakona

Predstavnici SDSS-a osudili su u svom saopštenju nepostojanje političke volje u samom vrhu županije da se ovaj zahtev stavi na raspravu.

- Odnos Skupštine  i upravnih  županijskih tela prema ovom pitanju je pravi primer samovolje, nerada institucija i neprovođenja zakona. Na delu je novi oblik diskriminacije. Dosad smo razgovarali o diskriminaciji pripadnika srpske nacionalne manjine, a od  sad možemo govoriti i o diskriminatornom odnosu prema jedinicama lokalne samoprave.  Kako je reč o vrlo važnom pitanju, Klub većnika  SDSS će, u saradnji sa ostalim institucijama srpske zajednice,  nastaviti radi na rešavanju ovog problema – naveli su u svom saopštenju Jeckov i Lazić.

I ZVO izrazilo nezadovoljstvo

Saopštenjem se 21. septembra oglasio i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić kao osoba na čelu institucije kojoj je Vlada dala u nadležnost brigu o zaštiti prosvetne autonomije srpske zajednice na ovom području. On je izrazio nezadovoljstvo ovakvim postupanjem županijskih vlasti.

- Niko u Republici Hrvatskoj, a naročito sama vlast na bilo kojem nivou, ne sme sebi dozvoliti nepridržavanje i opstruisanje zakonskih odredbi jer takvi oblici delovanja suprotno zakonu predstavljaju put u anarhiju, pogotovo kada su ovakve radnje usmerene prema pripadnicima jedne nacionalne manjine koja nikome ne može predstavljati nikakvu opasnost. Ali, zato, opasnost postoji za tu nacionalnu manjinu kada većina ne želi primeniti zakone koje je sama donela, a koji su namenjeni očuvanju nacionalnog i svakog drugog identiteta neke nacionalne manjine. Nije svrha zakona da postoje na papiru i da se ne provode te da služe samo za to da bi se međunarodnim organizacijama pokazalo kako su, eto, prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj uređena po najvišim evropskim standardima. Ponavljamo još jednom da zakoni kojima se regulišu prava nacionalnih manjina jesu poprilično dobro napisani, ali je problem što se oni ne sprovode u praksi i to godinama – stoji u saopštenju ZVO-a.