Vukovarsko sremski župan najavio bolju saradnju sa manjinama

Održan sastanak župana Vukovarsko-sremske županije Damira Dekanića i predstavnika nacionalnih manjina.

Nikola Milojević 18.08.2021.
župan Damir Dekanić i koordinacija manjina

Nedavno izabrani novi župan Vukovarsko-sremske županije Damir Dekanić održao je 17. avgusta prvi radni sastanak sa predstavnicima Koordinacije veća nacionalnih manjina koji su ga na tom sastanku upoznali sa pozicijom i pravima nacionalnih manjina, ali i predstavili svoj dosadašnji te planove za budući rad. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine nacionalnih manjina u Vukovarsko-sremskoj županiji ima oko 20 odsto što je najveći postotak u čitavoj Hrvatskoj.

- Reč je o uobičajenom radnom sastanku koji je prošao veoma ugodno i sa nekoliko otvorenih tema. Upoznao sam se načinom funkcionisanja nacionalnih manjina. Za rad predstavnika nacionalnih manjina i njihove aktivnosti izdvajamo oko 540 hiljada kuna. Mislim da je Županija i do sada korektno sarađivala sa nacionalnim manjinama, a ja ću nastaviti istim putem ili poboljšati tu saradnju – rekao je nakon sastanka župan Damir Dekanić.

U Vukovarsko-sremskoj županiji ima desetak različitih nacionalnih manjina. Njih pet ima izabrana veća na županijskom nivou, a njih tri imaju svog izabranog predstavnika. Predsednik Koordinacije veća nacionalnih manjina Svetislav Mikerević istakao je nakon sastanka da je od novog župana zatraženo povećanje sredstava za funkcionisanje manjinskih veća.

- Od pet veća manjina koje imamo, njih četiri imaju zaposlenog sekretara što zahteva određena sredstva. Do sada smo mogli to da pokrivamo, ali nam je to postalo nemoguće od kada je povećana minimalna plata. Znamo da je teška situacija u čitavoj državi i mi nismo tražili neko ozbiljnije povećanje nego samo za ovo što je skoro simbolično – istakao je Mikerević.

Pored župana i predstavnika Koordinacije veća nacionalnih manjina, sastanku je prisustvovao i novoizabrani zamenik župana Vukovarsko-sremske županije iz redova pripadnika srpskog naroda Srđan Jeremić koji će ubuduće biti zadužen za saradnju Županije sa nacionalnim manjinama.

- Danas smo dogovorili i buduće aktivnosti koje će raditi Koordinacija, a jedna od prvih biće realizacija Dana nacionalnih manjina koji planiramo da održimo 18. septembra u Korođu gde će domaćin biti mađarska nacionalna manjina. Ono što je veoma bitno je i finansijska stabilnost, kako veća tako i manjinskih predstavnika. Poslednjih nekoliko godina to nije menjano i nadam se da ćemo kroz rebalans budžeta to uspeti da promenimo – kaže Srđan Jeremić.

Sastanku su prisustvovali i pročelnik kancelarije župana Marko Dikonić, predsednik Veća rusinske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Joakim Erdelji i sekretar Veća srpske nacionalne manjine Dušan Latas.