Za svoju godišnjicu Đurđevak binu prepustio profesionalcima

Vokalno-instrumentalni etno ansambl Đurđevak iz Bobote proslavio 10 godina umetničkog rada.

Tradicija Viva Đurđevak
Etno ansambl Tradicija Viva

Etno ansambl Đurđevak  jedan je od najprepoznatljivijih vokalno-instrumentalnih sastava sa istoka Hrvatske kada je u pitanju tradicionalna srpska muzika i pesma, a ove godine obeležava desetu godišnjicu postojanja. Ovaj važan jubilej proslavljen je u Srpskom domu u Vukovaru 25. i 26. novembra. Prvog dana proslave održana je kratka akademija na kojoj su se domaćini prisetili svojih prvih deset godina te podelili zahvalnice bivšim članovima ansambla te pojedincima i institucijama koji su im za sve ove godine pomagali. Nakon toga održan je i koncert srpske tradicionalne muzike na kojem su nastupile studentkinje katedre za etnomuzikologiju Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda okupljene u ansamblu pod imenom Tradicija Viva.

– Ponosni smo na to što naš Đurđevak slavi deset godina od nastanka i neprekidnog umetničkog rada. Godišnjicu obeležavamo na pomalo nesvakidašnji način jer mi kao ansambl nećemo nastupati, ali nam je velika čast da su se gosti iz Beograda odazvali našem pozivu da uveličaju ovo naše slavlje. Mi smo amaterska grupa izvođača srpske etno muzike, a „Tradicija Viva“ su profesionalci i vrh u ovom području. Drago nam je da su prepoznali važnost i lepotu ove naše godišnjice i što smo mogli da ih ugostimo – kaže umetnički rukovodilac Đurđevka Jelena Ajduković.

Đurđevak tekst
Đurđevak je na akademiji dodelio zahvalnice bivšim članovima

Okupljena publika imala je priliku da u Srpskom domu uživa u raskoši srpske etno muzike i tradcionalnog višeglasnog pevanja, ne samo iz Srbije, nego i iz regiona odnosno svih područja gde živi srpski narod. Ansambl Tradicija Viva deluje pod rukovodstvom doktorice Sanje Ranković, jednog od vodećih etnomuzikologa današnjice kada je reč o srpskom tradcionalnom pevanju. Ona je sutradan za sve zainteresovane održala i seminar na ovu temu čime je obeležavanje desetogodišnjice postojanja Đurđevka održano kroz dva različita programa.

– Srpsko tradicionalno pevanje ne vezuje se više samo za ruralne, nego i za gradske sredine. Mladi se sve više organizuju, bilo kroz kulturno-umetnička društva, bilo kroz druge organizacije, kao što je recimo ovde Đurđevak, i pokušavaju da izvode tradicionalnu muziku. To je izuzetno važno jer je to deo etničkog identiteta. Smatram da je praktikovanje ovakve muzike blagotvorno za čovekovu dušu i poglede na svet jer ta muzika ipak nosi određeni sistem vrednosti u nekim svojim okvirima. Veoma je važno da očuvamo etnički identitet, a tradicionalna muzika je nešto najlepše u svakom narodu, ne samo srpskom – smatra Sanja Ranković.

Etno ansambl Đurđevak osnovan je u okviru Kulturno-umetničkog društva Đoko Patković iz Bobote da bi nakon nekoliko godina počeo da deluje samostalno i okuplja članove sa šireg vukovarskog područja. Idejni začetnik Đurđevka bio je Stanimir Perić iz Bobote, koji se sada nalazi u inostranstvu, ali se na akademiji javio prisutnima video porukom i ansamblu čestitao godišnjicu.

Za ovih deset godina kroz ovaj etno ansambl prošlo je čak trideset i troje članova uzrasta od 12 do 78 godina, a trenutno je aktivno njih jedanaest. Za ovih deset godina Đurđevak je imao brojne nastupe, kako u istočnoj Slavoniji i zapadnom Sremu, tako i širom Srbije te u Bosni i Rumuniji. Ovaj vokalno-instrumentalni sastav izdao je i dva studijska zapisa, od kojih je jedan CD pod nazivom „Amanet“ iz 2016. godine, a drugi DVD je snimak solističkog koncerta iz 2019. godine u saradnji sa Etno grupom Trag. Svoj sledeći nastup Đurđevak će imati 9. decembra kada će svirati i pevati u Tenji zajedno sa Etno grupom Iskon.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.