Zajednička žurka vukovarskih maturanata

Vukovarski maturanti koji su nastavu pohađali na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu protekle subote su imali zajedničku večeru i zabavu koju je organizovalo Zajedničko veće opština iz Vukovara i gradska organizacija SDSS-a Vukovar u vukovarskom restoranu Mornar.

Žurka vukovarskih maturanata restoran mornar

Nakon zajedničke večere srpskih maturanata iz sve četiri srednje škole s područja grada Vukovara, usledila je zabava na kojoj su osim učenika i profesora, prisustvovali i visoki zvaničnici iz redova srpske zajednice u Vukovaru.

– Ovaj događaj polako prelazi u tradiciju gde mi kao Zajedničko veće opština i SDSS-a želimo da se zahvalimo svim učenicima što su odabrali da nastavu pohađaju po A modelu i na taj način čuvaju svoj jezik, identitet i kulturu. Čestitamo im na završenoj srednjoj školi i želimo im sreću u daljem školovanju i radu gde ćemo mi kao predstavnici srpske zajednice u gradu i županiji biti na pomoći u njihovim daljnjim ambicijama – kaže za naš portal potpredsednik Zajedničkog veća opština Đorđe Ćurčić.

Ćurčić se dotakao i budućnosti današnjih maturanata.

– Očekujemo da se nakon svoga obrazovanja vrate i preuzmu deo posla i obaveza kojim se mi bavimo i daju svoj doprinos srpskoj zajednici pri očuvanju identiteta, jezika, pisma, kulture i svega što nas čini srpskom zajednicom u Republici Hrvatskoj – kaže Ćurčić.

Svoje mišljenje o pohađanju nastave na srpskom jeziju i pismu dali su učenici vukovarske gimnazije Jelena Lazić i Rado Bosić.

– Nije nam bilo teško pohađati nastavu na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu iz razloga što smo mi zaista hteli naučiti više o našoj tradiciji, narodu i kulturi. Planiram nastaviti studiranje u Srbiji, tačnije upisati arhitekturu u Beogradu – priča Jelena.

Sa njom se što se tiče pohađanja nastave po A modelu slaže i njen kolega Rado.

– Nije bilo problem. Imali smo nekada osmi čas zbog toga, ali navikne se s vremenom. Nakon mature, idem u Nemačku kod svojih. Tamo ću upisati fakultet. Planiram studirati sportsku nauku – kaže Rado.

Ove godine oko 200 vukovarskih maturanata svoju sreću će potražiti u daljem školovanju ili radu.