Zajednički uredili školu u Mirkovcima

Uređivanjem unutrašnjeg dela Osnovne škole „Nikola Tesla“ u Mirkovcima u petak je nastavljen projekat „Školontiranje“ koji ima za cilj povećanje školskog volontiranja i volontiranja u zajednici.

Dušan Velimirović 12.06.2018.
Osnovna škola Nikola Tesla Mirkovci

U akciji uređenja Osnovne škole „Nikola Tesla“ okrečena je jedna učionica i napravljen mural s motivima Nikole Tesle koji je logo školskog volonterskog kluba koji se naziva „Junaci Tesline ulice“. U akciji je učestvovalo 25 volontera, koordinatora, roditelja i nastavnika. U planu su i druge volonterske akcije koje uključuju rad sa osobama sa invaliditetom, u staračkim domovima i u obe crkve koje se nalaze u Mirkovcima.

-U projekat smo se uključili kako bismo podigli zajednicu na jedan viši nivo. Naša zajednica je multikulturalna, odnosno višenacionalna. Imamo pripadnike hrvatskog i srpskog naroda i kroz ove aktivnosti u projektu „Školontiranje“ želimo uključiti svu decu, roditelje i nastavnike kako bismo poboljšali rad svoje škole i uslove u kojima radimo. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli danas i nadam se i daljnjoj saradnji – kaže za naš portal koordinator akcije, školski pedagog Alen Turjak.

Ideja da se škola okreči i uredi svidela se i nastavniku matematike u ovoj školi Slobodanu Cvijoviću.

- Originalna ideja je bila da se kreči i uređuje vanjski deo škole, ali nas vreme nije poslužilo pa smo morali uređivati unutrašnji deo. U akciji su učestovali pripadnici većinskog i manjinskog naroda. Zadovoljni smo kako je akcija protekla, ali odaziv roditelja i učenika je mogao biti još veći i ovim putem ih pozivamo da se priključe sledećim akcijama u što većem broju – navodi nastavnik Slobodan Cvijović.

Mirkovačka osnovna škola poznata je u okruženju kao škola koji ima veoma mlad nastavnički kadar i neguje odličnu saradnju između učenika koji nastavu pohađaju na hrvatskom i srpskom jeziku. Nastavnici, učenici i radnici škole učestvuju u mnogim projektima s ciljem razvijanja znanja. Škola je trenutno u lošem stanju, ali gradi se nova moderna školska zgrada u koju bi učenici trebalo da se presele početkom sledeće školske godine.

Projekat pod nazivom „Školontiranje“ kojeg provodi PRONI Centar za socijalno podučavanje u saradnji s Ekonomskom školom Vukovar, Osnovnom školom Nikole Andrića iz Vukovara i Tehničkom školom Sisak te organizacijom civilnog društva – Volonterski centar Osijek, traje dve godine, a OŠ „Nikola Tesla“ se priključio ove godine. Cilj „Školontiranja“ je povećanje broja kvalitetnih i održivih volonterskih programa, posebno programa školskog volontiranja i volontiranja u zajednici, kroz obrazovanje i vaspitanje u Vukovarsko-sremskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tagovi