Započeli Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema

Najveća kulturna manifestacije Srba istočne Hrvatske svečano otvorena u Belom Manastiru.

Dani kulture Srba Beli Manastir

U Belom Manastiru su 14. maja svečano otvoreni 25 Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema. Najveća kulturna manifestacija Srba u istočnoj Hrvatskoj započela je u Etnološkom centru baranjske baštine, a otvorili su je potpredsednica SKD Prosvjeta Radmila Latas i predsednik koordinacionog odbora Svetislav Mikerević.

– Ove godine Dani kulture Srba održaće se tokom maja i juna, a kao i svake godine podrazumeva veliki broj učesnika i raznovrsne programe. Očekujеmo oko 600 učesnika i to je najmasovnija manifestacija što se tiče kulture Srba u Vukovarsko – sremskoj i Osječko – baranjskoj županiji. Nakon večerašnjeg otvaranja već sutra u Osijeku održaće se pesničko veče, nakon toga slede programi u kojima nastupaju recitatori, literarci, u Vukovaru se okupljaju likovni umetnici, zatim glumci u Markušici, folkloraši u Pačetinu. Svečano zatvaranje održaće se 5. juna u Srpskom domu u Vukovaru – izjavio je predsednik koordinacionog odbora Svetislav Mikerević.

Domaćin svečanog otvaranja Dana kulture Srba bio je belomanastirski pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, koji je na otvorenoj sceni Etnološkog centra ugostio sve učesnike i publiku.

– Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema otvaraju se sedmi put u Belom Manastiru. Ovi dani su posebno važni za celu srpsku zajednicu na istoku Hrvatske, a posebno u Belom Manastiru i Baranji. Kada je reč o kulturi i srpskoj zajednici u našem gradu situacija je zadovoljavajuća, ali uvek može bolje i trudimo se da obogatimo kulturni život. To je dosta zahtevno i iziskuje jako puno energije. Radimo kroz pododbor Prosvjete tako i kroz ostale srpske organizacije na području grada. Prethodne dve godine ostavile su traga, ljudi su se povukli, amaterska društva nisu mogla da rade, sada je potrebno da se sve pokrene da se animira članstvo. Nosioci kulturnog života Srba u Belom Manastiru pored pododbora Prosvjete su SKUD Jovan Lazić, Folklorni ansambl Čuvari tradicije baranjskih Srba, SUŽ Dukat, Kolo srpskih sestara sv. Jelena Dečanska, Udruženje dece i roditelja Pčelice. Svi mi veoma dobro sarađujemo, a samo tako i možemo do pozitivnih rezultata – izjavio je predsednik pododbora Beli Manastir Dejan Jeličić.

Učesnici programa otvaranja bili su Tamburaški orkestar Vučedolski zvuci iz Vukovara i soliste Živojin Jergić i Milisav Petković, Narodni orkestar Ansambla narodnih igara Prosvjeta Vukovar, Dečja pevačka grupa VSPD Javor – Javorčići, pesnik Milenko Vasiljević Čiko i veroučitelj iz Belog Manastira Srđan Banda. Program je sufinansiran sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.