Završen tradicionalni Vidovdanski sabor u Boboti

U Boboti je od 21. do 23. juna održan tradicionalni Vidovdanski sabor i to 38. po redu. Kao i svaki put, program sabora bio je bogat i raznovrstan.

Slavko Bubalo 26.06.2019.

Vidovdanski sabor jedna je od najdugovečnijih manifestacija na prostoru zapadnog Srema i u nju su uključeni svi meštani i sva društva koja deluju u Boboti. Već po tradiciji otvaraju je pesnici, a zatvaraju nastupi folklornih društava. Sabor zajednički organizuju KUD Đoko Patković i bobotski pododbor SKD Prosvjeta.

- Sabor je otvoren u petak 21. juna prigodnim recitalom uz pesmu nakon koga je održano tradicionalno pesničko veče. Sutradan, u subotu, otvorena je Likovna kolonija, a radovi slikara izloženi su zadnjeg dana manifestacije u nedelju. U subotu je održana i dečija predstava koju su pripremili učenici naše škole i njihovi nastavnici. Iz Kovačevca u Srbiji došli su nam i gosti koji su kod nas boravili dva dana - ispričala nam je u kratkim crtama predsednica KUD-a "Đoko Patković" iz Bobote Đurđica Nedić.

Trećeg dana program sabora je najraznovrsniji, a otvaraju ga lovci na svom strelištu takmičenjem u gađanju glinenih golubova. Pored učešća na ovoj manifestaciji, Bobotski lovci imaju i mnogo ozbiljnije i važnije aktivnosti.

- Gađanje glinenih golubova u disciplini trap je nešto što već tradicionalno održavamo u okviru Vidovdanskog sabora. Ovom prilikom okupili su se takmičari iz pet Lovačkih društava i to je uvek prilika da pokažemo svoje lovačko umeće i preciznost u gađanju. Pored ovoga, imamo još brojne aktivnosti kao što su bavljenje lovom, lovačkom kinologijom, streljaštvom, vođenjem brige o divljači i njenoj ishrani tokom zimskog perioda - priča predsednik Lovačkog društva "Soko" iz Bobote Branko Nićivojević.

Ovo lovačko društvo upravlja lovištem od 3,5 hiljada hektara na kom ima dosta sitne divljači kao što su fazani, patke i zečevi, ali imaju i visoke divljači odnosno srna.

Vidovdanski sabor Bobota lovci

- Trenutno je sezona lova na srneću divljač, kasnije počinje lov na prepelica, a onda na patke i početkom oktobra na fazana. Organizujemo i dva tradicionalna lova na zeca na kojima se uvek okupi veći broj lovaca i drženje bude zaista zanimljivo i lepo - kaže Nićivojević.

Trećeg dana Sabora u Boboti održano je i takmičenje dobrovoljnih vatrogasnih društava na kojima su učestvovali najmlađi vatrogasci iz okolnih mesta. Šahisti su odmerili snage na šahovskim tablama, a demonstrirana je i priprema tradicionalnih narodnih jela i prikaz pečenja rakije. Održana je i izložba narodnih rukotvorina i proizvoda, a Sabor je zatvoren u nedelju uveče nastupom folklornih društava.