Zbog dece život u Kanadi zamenili Negoslavcima

Opština Negoslavci priredila je juče prijem za porodice Božičković i Medaković koje su se nakon višegodišnjeg boravka u Kanadi ove godine vratile u Negoslavce.

porodice Božičković i Medaković opština negoslavci

Već je u suvišno da se priča o trendu odlazaka u bogatije zemlje, pa čak i o prirodnoj migraciji iz sela u grad. Nakon što smo pisali o porodici Vranić-Lozano koja se iz Švajcarske vratila u Kneževe Vinograde, sada smo dobili i dva primera iz Negoslavaca. Nakon višegodišnjeg izbivanja iz države, porodice Božičković i Medaković odlučile su da Kanadu zamene životom u ruralnom okruženju.

– Najveći razlog povratka u Negoslavce su naša deca. U Kanadi sam živeo od 2001. godine i video sam da to nije najbolje za njih pa ćemo probati ovde da vidimo da li je bolje. Ovde je veća sloboda nego tamo. Imamo troje dece, najmlađe ima dve, a najstarije devet godina. Lepo su se prilagodili životu u Negoslavcima, krenuli su u školu i upoznali nove drugare. Tamo su naučili engleski jezik, naravno uz naš pa im nije problem da se uklope u ovdašnji sistem. Imao sam u Kanadi firmu za izvođenje keramičarskih radova pa bih to nastavio da radim i ovde čim se malo prilagodim. Počeo sam da radim sa jednim drugarom da vidim kako to funkcioniše u Hrvatskoj pa ću posle videti kako i šta dalje – priča Dragan Božičković o razlozima zbog kojih se sa ženom Biljanom i troje dece vratio u Negoslavce.

Opština Negoslavci nagradila je ove dve porodice prikladnim poklonima, vaučerom od 5.000 kuna kao i slatkim paketićima za decu.

– Drago mi je što su se ove dve porodice vratile, a voleo bih da ih bude i više. Nakon što smo dobili informacije da su se vratili iz Kanade, odlučili smo da ih pozovemo da porazgovaramo sa njima, da ih upoznamo sa demografskim merama koje provodimo na području Negoslavaca, kako za sufinansiranje kupovine kuća mladim bračnim parovima, tako i za pomoć preduzetnicima koji otvore obrte na području opštine. Upoznali smo ih sa našim programima za decu. Popričali smo i o njihovim daljim planovima da vidimo da li, i u kojoj meri, im možemo izaći u susret i staviti im se na raspolaganje. Za današnji program smo planirali da upriličimo malu simboličnu svečanost, da im predamo poklone, ali i da im pokažemo da nam je drago što su se vratili i da su im vrata opštine Negoslavci uvek širom otvorena – kaže načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

Razlog povratka bezbednija budućnost dece

Zahvalni na poklonu opštine Negoslavci bili su i članovi porodice Medaković. Oni su se nakon osam godina vratili iz kanadskog Vankuvera, a kao razlog povratka, takođe su naveli budućnost dece.

porodice Božičković i Medaković

– Vankuver je velik grad sa mnogo stanovnika i mislimo da je bolje da deca odrastaju u manjoj sredini gde je manji pritisak. Proveli smo tamo osam godina misleći da bi možda mogli da se uklopimo. Videli smo da je manja sredina bolja za porodicu i to je jedan od glavnih razloga zašto smo se vratili. Deca su se za ova četiri meseca koliko smo ovde veoma dobro uklopila, čak i više nego što smo očekivali. Prvo dete smo dobili ovde, a tamo smo dobili još troje. Ovaj poklon je lep gest i cenimo i volimo to što vidimo da smo dobrodošli nazad u sredinu u kojoj smo odrasli i živeli i mislim da je to lep korak za budućnost – objašnjavaju Aleksandar i Bojana Medaković.

Na području opštine Negoslavci prošle godine je sufinansirana kupovina pet kuća za mlade bračne parove, a ove godine već desetak, a iz opštine najavljuju skoro raspisivanje novog konkursa, kako za sufinansiranje kuća, tako i za pomoć privrednicima.