Zbog sumnje u ratni zločin u Vukovaru uhapšena dva Srbina

U ranim jutarnjim časovima danas je nekoliko osoba na području grada Vukovara uhapšeno i privedeno na obaveštajne razgovore zbog sumnje za počinjene ratne zločine iz 1991. godine.

Policija
Foto: Ilustracija

Kriminilastičkim istraživanjem obuhvaćeno je ukupno pet osoba od kojih su dve osobe uhapšene, dok su tri osobe privedene na obaveštajne razgovore. Svi privedeni odvedeni su u Osijek. Prema pisanju Večernjeg lista, jedna uhapšena osoba zaposlena je u Vukovarskoj gradskoj upravi, dok je druga zaposlena u Zajedničkom veću opština. Svi privedeni su srpske nacionalnosti.

Oglasili se SDSS i ZVO

Povodom hapšenja dvojice pripadnika srpske zajednice, kao i prema raspoloživim informacijama privođenja trojice drugih na informativni razgovor u policiju pod sumnjom počinjenja ratnog zločina, Samostalna demokratska srpska stranka i Zajedničko vijeće opština izdali su saopštenje u kojem izražavaju zabrinutost.

– Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da poslednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska i na policiju i na istražne organe. Ta kampanja kao i poslednji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Grada Vukovara i šire dovode se u zajedničku vezu, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina – navodi se u saopštenju.

– Danas privedeni pojedinci, prema našim saznanjima, do sada su se uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali, bilo spremnost na opstrukciju, bilo na izbegavanje saradnje sa policijom. Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice.

– SDSS i ZVO podsjećaju još jednom da su privrženi sankcionisanju svih ratnih zločina, nezavisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, te podsećaju javnost da do sada zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja – zaključuje se u saopštenju kojeg potpisuju predsednik županijske organizacije SDSS-a Dušan Jeckov, gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar i Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.