Zbog sumnje u ratni zločin u Vukovaru uhapšena dva Srbina

U ranim jutarnjim časovima danas je nekoliko osoba na području grada Vukovara uhapšeno i privedeno na obaveštajne razgovore zbog sumnje za počinjene ratne zločine iz 1991. godine.

Srbi Hr 06.12.2018.
Policija

Kriminilastičkim istraživanjem obuhvaćeno je ukupno pet osoba od kojih su dve osobe uhapšene, dok su tri osobe privedene na obaveštajne razgovore. Svi privedeni odvedeni su u Osijek. Prema pisanju Večernjeg lista, jedna uhapšena osoba zaposlena je u Vukovarskoj gradskoj upravi, dok je druga zaposlena u Zajedničkom veću opština. Svi privedeni su srpske nacionalnosti.

Oglasili se SDSS i ZVO

Povodom hapšenja dvojice pripadnika srpske zajednice, kao i prema raspoloživim informacijama privođenja trojice drugih na informativni razgovor u policiju pod sumnjom počinjenja ratnog zločina, Samostalna demokratska srpska stranka i Zajedničko vijeće opština izdali su saopštenje u kojem izražavaju zabrinutost.

- Ne želeći ulaziti u rad policije, a još manje ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, naša se zabrinutost temelji na činjenici da poslednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska i na policiju i na istražne organe. Ta kampanja kao i poslednji postupci policije kod pripadnika srpske zajednice na području Grada Vukovara i šire dovode se u zajedničku vezu, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina – navodi se u saopštenju.

- Danas privedeni pojedinci, prema našim saznanjima, do sada su se uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali, bilo spremnost na opstrukciju, bilo na izbegavanje saradnje sa policijom. Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i koji su širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice.

- SDSS i ZVO podsjećaju još jednom da su privrženi sankcionisanju svih ratnih zločina, nezavisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, te podsećaju javnost da do sada zločini počinjeni prema Srbima na području grada Vukovara i drugim mestima ostaju neprocesuirani, a kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice se nastavlja – zaključuje se u saopštenju kojeg potpisuju predsednik županijske organizacije SDSS-a Dušan Jeckov, gradske organizacije SDSS-a Srđan Kolar i Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.