„Žene sa istoka” nastavljaju sa druženjem

U Vukovaru je juče održana završna konferencija projekta „Žene sa istoka” koji je okupio pet udruženja žena sa područja istoka Hrvatske.

Slavko Bubalo 20.06.2022.
Žene sa istoka 1

Projekat je pokrenut s početkom 2022. godine sa osnovnim ciljem da poveže i osnaži žene iz srpske zajednice koje žive na području Vukovarsko-sremske županije, a koje se kao pripadnice ove manjinske grupe smatraju ranjivom grupom stanovništva. Projekat je finansiralo Srpsko narodno veće iz Zagreba, a oživotvoren je i proveden kroz rad koordinacije udruženja žena sa područja Vukovarsko-sremske županije.

U sklopu ovog projekta od januara pa do kraja juna pet udruženja žena okupljenih u koordinaciju održalo je ukupno 34 radionice na kojima je učestvovalo preko 120 žena sa područja najistočnije hrvatske županije.

- Svi ovi brojevi dovoljno govore o uspešnosti ovog projekta. U januaru smo krenuli sa dekupažom, februar je bio mesec književnih večeri, u martu smo naše žene upoznale sa životom žena iz vladarske dinastije Nemanjića, april smo posvetili Vaskrsu pa smo vaskršnja jaja ukrašavali jednom novom tzv. kviling tehnikom. U maju smo održavali kreativne radionice pod nazivom „Hlebom kroz istoriju”, jun smo posvetili književnosti kako bi se upoznali sa radom i delom naše književnice Desanke Maksimović i sve to sada sublimiramo na ovoj završnoj konferenciji - objašnjava voditeljka projekta Biljana Pejić.

Na dan kada je održana završna konferencija žene, njih ukupno 115, su najpre posetile manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj Planini gde su prisustvovale službi, a zatim su se zaputile u obilazak Kulturno-naučnog centra „Milutin Milanković” gde su se upoznale, kako sa radom ove ustanove, tako i sa delom velikog srpskog naučnika čije ime nosi i u čijoj rodnoj kući se centar i nalazi.

Poseta Dalju krunisana je obilaskom rodne kuće književnika Đorđa Ocića koja je odskora postala stecište kulturnih dešavanja u organizaciji istoimenog udruženja. Učesnice projekta razgledale su izložbu tkanina, vezova i odeće „Mustre daljske” kojom je predstavljena etnološka baština daljskih žena. Sa radom ovog udruženja, koje vodi književnikova kći Dejana Ocić upoznali su ih njegovi članovi i osnivači Aleksandar Ilinčić i Slavko Bubalo.

Po povratku u Vukovar učesnice projekta imale su priliku da se kroz video prezentaciju, kojom je dokumentovana svaka radionica i događaj koji se odigrao u okviru projekta, prisete svega što su radile tokom proteklog šestomesečnog perioda.

Projekat ide dalje

Da je projekat i te kako uspeo svedoči i činjenica da će biti nastavljen, a o tome je učesnice ekskluzivno obavestila saborska zastupnica Dragana Jeckov koja je bila i glavni inicijator i pokretač cele ove priče.

žene sa istoka

- Zahvaljujući dobrom odazivu žena i masovnosti koja je ovaj projekat pratila sve vreme Srpsko narodno veće odlučilo je da se on i nastavi. Planiramo da naše aktivnosti proširimo i da okupimo još više žena i više udruženja jer su nam se pridružila i neka nova udruženja, a deo aktivnosti ćemo prebaciti i u Baranju. U odnosu na aktivnosti koje smo do sada imale u nastavku projekta one će biti dosta drugačije. Biće tu književnih večeri i raznih drugih kulturnih sadržaja, a bavićemo se i samomotivacijom što je jedna nova sfera na koju ćemo staviti poseban naglasak. Pored kreativnih radionica centralni događaj biće nam svakako Međunarodni dan žena sa sela 15. oktobar, koji ćemo ove godine obeležiti u opštini Erdut, odnosno sa ženama u Dalju, koje su poželele da budu naši domaćini – otkrila je Dragana Jeckov.

Voditelji projekta veruju da će im poći za rukom da narednih šest meseci sadržaji budu još raznovrsniji i zanimljiviji. Pohvalili su se da su uspeli da obezbede i gostovanje dva velika imena srpske kulture ali još ne žele da otkrivaju o kome se radi.

Nosilac projekta bilo je Udruženje žena „Negoslavčanke”, a uz njih su u projektu učestvovala udruženja žena „Banovčanke” iz Banovaca, „Zlatne ruke” iz Markušice, „Jelica” iz Vukovara i žene članice pododbora SKD „Prosvjeta“ iz Borova. U narednih šest meseci pridružiće im se i Udruženje žena „Nura” iz Ostrova i „Dukat” iz Belog Manastira.