Žene sa sela proslavile svoj dan

Svetski dan žena sa sela obeležava se 15. oktobra, a članice Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije održale su i ove godine svečanost kojom je proslavljen ovaj međunarodni praznik.

Svetski dan žena sa sela Vukovar

Aktiv žena Samostalne demokratske srpske stranke iz Vukovarsko-sremske županije već šest godina unazad obeležava Svetski dan žena sa sela, a svečanost se svaki put održava u nekom drugom mestu. Ove godine je to bio Vukovar gde su se na terasi restorana „Mornar“ okupile članice brojnih opštinskih aktiva žena uz kulturno-umetnički program, druženje uz muziku i predstavljanje štandova sa rukotvorinama i kulinarskim specijalitetima. Cilj ovih okupljanja je davanje pažnje i značaja koji pripada ženama sa sela.

– Želimo da, pored osmog marta, još jedan dan u godini skrenemo pažnju na sve ono što žene na selu rade tokom cele godine i sa čim se sve susreću. Mi smo pokušale da na jednostavan način opišemo svu lepotu i raskoš trpeze koju naše žene gotovo svakodnevno pripremaju. Ove godine, sa ovog mesta šaljemo i poruku da se Aktiv žena SDSS-a protivi svakoj vrsti nasilja kojeg je u društvu sve više i koje je sve intenzivnije – kaže potpredsednica Aktiva žena i SDSS-a Dragana Jeckov.

Pričalo se o starom Vukovaru

Učesnice manifestacije bile su žene iz brojnih sela Vukovarsko-sremske županije uz gošće iz Bijelog Brda u Osječko-baranjskoj županiji, ali je domaćinstvo ipak ove godine pripalo ženama iz grada, odnosno Aktivu žena SDSS-a grada Vukovara. One su za ovu manifestaciju, a u saradnji sa Kulturno-umetničkim društvom „Sloga“, pripremile brojne pesme, recitacije i priče o nekadašnjem životu u Vukovaru. Podsetile su i na postojanje Srpske ženske zadruge još u 19. veku koja je radila na očuvanju identiteta i kulture, ali i pomagala učenicima slabijeg imovinskog stanja.

– Mi svaki put predstavimo nešto iz starog Vukovara, a ove godine nam je tema barokni period. Želimo da pokažemo kako se nekada živelo u našem gradu, a napravile smo i izložile na štandu nedeljni kolač i sve one kulinarske specijalitete koji su se nekada pripremali nedeljom – priča predsednica vukovarskog Aktiva žena Vesna Vujić.

Žene iz Trpinje prilično aktivne

Trpinja Svetski dan žena sa sela

Ovom prilikom iz vukovarsko-sremskog Aktiva žena dodelili su prikladne nagrade svojim najmlađim i najstarijim članicama, kao onim članicama sa najdužim bračnim stažom i onima sa najviše dece. Na ovu manifestaciju stigle su brojne članice opštinskih i mesnih aktiva pa su pored domaćica iz Vukovara, i gošći iz Bijelog Brda, tu bile i žene iz Negoslavaca, Borova, Bobote, Banovaca, Markušice i Trpinje.

– Iz Trpinje je došlo nas devet, a donele smo ono što inače radimo u našem udruženju. Poslednjih meseci smo se slabije sastajale zbog velikih obaveza kod kuća i u baštama, ali smo tokom ostalih perioda u godini puno aktivnije. Inače se bavimo ručnim radovima, dekupažom, kviling tehnikom, oslikavanjem crepova, vezenjem i mnogim drugim stvarima. Dosta smo aktivne i imamo četiri manifestacije godišnje koje su dosta posećene. Na selu nam nekada nisu dostupne informacije iz drugih mesta pa je na ovakvim okupljanjima uvek dobro videti šta je ono sa čime se bave druge žene. Na taj način dobijemo i ideje za budući rad – kaže potpredsednica Udruženja žena iz Trpinje Jelica Marić koja dodaje i da je položaj žena na selu danas teži jer su mladi uglavnom otišli u inostranstvo, a ostali su samo stari.

Članice Aktiva žena SDSS-a su Međunarodni dan žena sa sela obeležile dan ranije u odnosu na to kad se on obeležava u svetu, a to je 15. oktobar. Ovaj međunarodni praznik ustanovljen je 1995. godine na Svetskoj konferenciji žena Ujedinjenih nacija u Pekingu. Ovaj datum je značajan zbog podsećanja na važnu ulogu seoske žene koja čuva porodične vrednosti, ali i u velikoj meri utiče na razvoj seoskih područja. Na ovaj način ukazuje se i potreba da se ženama sa sela obezbedi ravnopravan pristup i učešće u današnjem postmodernom društvu.