Žene u Markušici udružuju svoje „Zlatne ruke”

Od pre nekoliko dana Opština Markušica bogatija je za još jedno udruženje i to udruženje koje će okupljati žene svih starosnih grupa. Osnovni cilj ovog udruženja je da se žene sa područja opštine okupe oko zajedničkih ciljeva i interesovanja čime bi doprineli bogatijem društvenom životu svoje opštine i sela u kojima žive. Udruženje je ponelo […]

Slavko Bubalo 19.11.2021.
Zlatne ruke udruženje žena opština markušica

Od pre nekoliko dana Opština Markušica bogatija je za još jedno udruženje i to udruženje koje će okupljati žene svih starosnih grupa. Osnovni cilj ovog udruženja je da se žene sa područja opštine okupe oko zajedničkih ciljeva i interesovanja čime bi doprineli bogatijem društvenom životu svoje opštine i sela u kojima žive. Udruženje je ponelo ime Zlatne ruke" a za predsednicu udruženja izabrana je Dušanka Maričić iz Markušice sa kojom smo razgovarali motivima za njegovo osnivanje kao i planovima koje je pred sebe postavilo.

- Pre nego što smo uopšte krenuli u sam postupak osnivanja udruženja imali smo jedan inicijalni, neformalni sastanak zahvaljujući kome smo se uverili da kod naših žena postoji interesovanje za takav vid rada. Već tada smo razgovarali o vrstama aktivnosti i o tome čemu bi se u svom radu posvetili. Imali smo razne predloge koji se kreću od organizovanja raznih radionica pa sve do humanitarnog rada. Obeležavali bi sve naše praznike, negovali naše narodne običaje i tradiciju i organizovali druge slične aktivnosti poput na primer izrade ručnih radova ili narodnih nošnji - priča Dušanka Maričić.

Svako udruženje za svoje delovanje treba imati prostor i finansije, a Dušanka Maričić kaže da privremene prostorije već imaju unutar opštinske zgrade, a od opštine su dobili i podršku za osnivanje.

- Od naše opštine smo na privremeno korišćenje već dobili jednu prostoriju koja će nam za početak biti dovoljna. Videćemo kako će se stvari odvijati kasnije i da li će nam u budućnosti trebati veći prostor. Opština je obećala i finansije potrebne za rad udruženja tako da za sada imamo razloga da budemo optimistični i raspoloženi za rad - rekla je Maričić.

Zlatne ruke opština Markušica

Osnivačkoj skupštini je prisustvovalo 28 žena ali se već nakon što se vest proširila javilo još nekoliko što potvrđuje da interesovanje zaista postoji, ali žene veruju da će udruženje u narednom periodu postati još masovnije.

- Većina naših žena je zaposleno, a ima ih dosta i u penziji. Pored toga bave se uobičajenim poslovima oko kuće i okućnice. Ima ih svih starosnih dobi, ali preovladavaju žene srednjih godina mada ima i nekoliko starijih. Imamo i podršku naših muških sugrađana koji sada razmišljaju da osnuju i neku mušku organizaciju - kaže u šali Dušanka Maričić.

Iako je planirano da udruženje u zvaničan i službeni rad krene od nove godine prva aktivnost udruženja mogla bi se dogoditi već uoči nove godine kroz nabavku i podelu paketića za decu iz vrtića.

- Plan i program rada tek treba da definišemo i pred nama je period kada treba da saslušamo predloge naših članica, da vidimo kakva su im interesovanja, šta ih zanima. Tada će nam sve biti mnogo jasnije i onda ćemo moći uspešnije da odredimo naše ciljeve. Najvažnije je da imamo podršku naše opštine jer ovo je opštinsko udruženje u kome će se okupljati žene iz svih pet sela sa njene teritorije. Za sada su tu žene iz Markušice, Karadžićeva i Gaboša ali verujem da će nam se brzo priključiti i žene iz Ostrova i Podrinja. Naravno, ako postoji želja da se u naše udruženje učlane i žene sa područja drugih opština mi ćemo ih sa radošću primiti - ističe na kraju Maričić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.