Zločin za koji „niko nije kriv“

U zajedničkoj organizaciji Antifašističke lige i Srpskog narodnog veća, sinoć je održana komemoracija za ubijenu porodicu Zec, a tim povodom je otkrivena i spomen-ploča.

Dušan Velimirović 08.12.2023.
spomen ploča porodica zec

Politički predstavnici Grada Zagreba, srpske zajednice u Hrvatskoj, nekoliko nevladinih organizacija i zainteresovani građani prisustvovali su sinoć na zagrebačkom Sljemenu komemoraciji održanoj povodom 32. godišnjice od ubistva srpske porodice Zec sa Trešnjevke.

-  Mogli bismo i imali bismo puno pravo, na ovom mestu i na ovaj dan, govoriti o nepravdi, međutim želeo bih umesto toga danas govoriti o hrabrosti. Stravično ubistvo jedne porodice zbog njenog srpskog porekla te 1991. godine moglo je ostati samo simbol srpske zajednice u gradu Zagrebu. Sećanje na taj zločin i žal zbog njega moglo je, drugim rečima, da ostane zatvoreno u skučenim granicama pamćenja jednog naroda samo na svoje žrtve. Međutim, ni danas, niti protekle 32 godine to nije bilo tako. Revolt zbog svega što se porodici Zec - Mihajlu, Mariji, Aleksandri kao i Dušanu i Gordani dešavalo te kobne večeri 7. decembra, ali i godinama nakon nje, uvek je bio deljen preko granica nacionalnog identiteta - rekao je okupljenima, u ime organizatora iz SNV-a, poslanik Skupštine Grada Zagreba iz redova srpske nacionalne manjine Nikola Vukobratović.

Istakao je Vukobratović u svom govoru i da je nužno da se, kao i svih ranijih godina, sećamo i svih ostalih koji su u tim tragičnim vremenima doživeli sličnu sudbinu, bez obzira na njihovu nacionalnost.

- Ovo je posebno važno zato što je potreba svih nas koji smo predani izgradnji mira da komemoriramo sve nevine žrtve rata danas ponovo predmet napada onih kojima taj mir i takvo pamćenje ne odgovaraju. Srpsko narodno veće odlučno ostaje predano takvom sećanju, sećanju koje gradi mir i zajedničku budućnost. Takođe, ostajemo ponosni na hrabrost svih onih koji su spremni deliti sa nama taj put. Neka zato naš dolazak ovde danas, i u budućnosti na memorijalnom mestu, bude prilika za međusobno obećanje da nikada više nećemo dozvoliti da neko od nas ili naših komšija bude žrtva nasilja i nepravde. Neka to obećanje bude i naš dug prema porodici Zec - zaključio je Nikola Vukobratović.

Otkrivena spomen-ploča  koja podseća na stravičan zločin

Ovom prilikom otkrivena je i spomen-ploča u znak sećanja na porodicu Zec. Na ploči stoji natpis: „Na ovom mjestu, u noći sa 7. na 8.12.1991., ubijene su dvanaestogodišnja Aleksandra Zec i njezina majka Marija Zec. Iste večeri svjedočile su ubojstvu oca i supruga, Mihajla Zeca, na pragu njihove kuće na Trešnjevci. Aleksandra i Mihajlo Zec bili su naši sugrađani srpske nacionalnosti. Ubojice Aleksandre, Mihajla i Marije Zec bili su pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a. Unatoč priznanju zločina, njegovi izvršitelji  nikada nisu kažnjeni. Ne ponovilo se. Grad Zagreb i Srpsko narodno vijeće. 2023.“

tomašević porodica zec

Foto: SNV/Sandro Lendler

Spomen ploču zajednički su podigli SNV i Grad Zagreb. Pored ovoga mesta na sljemenskom lokalitetu Adolfovac položeni su i venci u spomen na nevino postradale.

- Kao gradonačelnik Zagreba treći put sam na ovom tužnom mestu, na ovaj tužan datum. Na datum kada se pre tačno 32 godine desio zločin, ubistvo porodice Zec. Tog datuma je Aleksandra Zec imala 12 godina, devojčica, Zagrepčanka. Ja sam imao nepunih 10 godina, bili smo gotovo vršnjaci. Ubice koje su počinile taj strašni zločin, kao što svi znamo, iako su priznali, nikad nisu za to odgovarali i to je sramota. Pre godinu dana sam rekao da ćemo na ovom tužnom mestu komemoracije porodice Zec postaviti spomen-ploču i želim zahvaliti svima, partnerima iz SNV-a i svim drugima inicijativama koje su to omogućile - rekao je u svom obraćanju prisutnima gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Naglasio je i da ova spomen-ploča označava mračnu uspomenu koja je ovekovečena u kolektivnoj memoriji i istoriji Zagreba.

- Spomen-ploča označava i spomen da spomenemo i da stalno spominjemo kakav strašan zločin se taj dan dogodio, kako se više nikad, nikome to ne bi dogodilo i ponovilo. To je razlog zašto postavljamo ovu spomen-ploču, da nas podseća na taj zločin iz mračne prošlosti i da nas podseća na to stalno u budućnosti. U budućnosti Zagreb mora biti i biće i jest grad otvoren grad, grad razlika i različitosti, grad u kojem niko nije diskriminisan ni po kojoj osnovi, grad u kojem svi žive kažu s ponosom: „Zagreb je naš grad“. Pozivam sve vas i sve druge stanovnike Zagreba da takav otvoreni grad gradimo u budućnosti - kaže Tomašević.

pupovac porodica zec

Cveće je položio i predsednik SNV-a Milorad Pupovac Foto: SNV/Sandro Lendler

Osim Vukobratovića i Tomaševića, okupljenima su se obratili i članovi Saveta mladih Grada Zagreba Sena Šimek iz Inicijative mladih za ljudska prava i Nikola Kožul iz Srpskog narodnog veća.

Mihajlo Zec, cenjeni zagrebački mesar, ubijen je u dvorištu porodične kuće u Zagrebačkoj Trešnjevci nakon što su pripadnici rezervnog policijskog odreda čiji je komandir bio osuđeni ratni zločinac Tomislav Merčep neovlašteno ušli u kuću i uzeli sve vredne stvari. Mihajlo je ostao na mestu mrtav nakon što je upucan nekoliko puta jer je tražio da vrate ono što su uzeli.

Kada su čule pucnjavu, na ulicu su izašle majka Marija i starija ćerka Aleksandra (12) koje su Mihajlove ubice strpale u kombi i odvezle na Sljeme gde su ih likvidirali. Preostala deca iz porodice zec sin Dušan i ćerka Gordana, spavali su u svojim sobama i tako preživeli ovaj stravičan zločin.

U ubistvu porodice Zec učestvovali su Siniša Rimac, Munib Suljić, Igor Mikola, Nebojša Hodak i Suzana Živanović. Iako su priznali ovaj zločin, za isti nikada nisu odgovarali zbog proceduralne greške.