ZVO i vukovarski SDSS osudili napad na učenike Tehničke škole

O jučerašnjem napadu na učenike Tehničke škole Nikola Tesla oglasili su se vukovarski ogranak Samostalne demokratske srpske stranke te Zajedničko veće opština.

Tehničke škole „Nikola Tesla“ međunacionalni incidenti

U Borovu naselju juče se dogodio incident kada su na parkingu kod pekare nedaleko od Tehničke škole Nikola Tesla napadnuti učenici koji nastavu u ovoj školi pohađaju na srpskom jeziku. Još uvek se čeka na zvanično saopštenje policije o tome koliko je privedenih, a koliko povređenih učesnika sukoba. Napad na učenike osudio je juče Vukovarski SDSS, a danas i Zajedničko veće opština.

ZVO: „ Do kada će se ovakvo stanje tolerisati?“

Povodom napada na učenike Tehničke škole Nikola Tesla koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku saopštenjem se oglasilo Zajedničko veće opština Vukovar koje je izrazilo potpunu, bezrezervnu i nedvosmislenu osudu ovog događaja.

– Po ko zna koji put u poslednje vreme, meta napada su učenici srpske nacionalnosti koji mir nemaju niti u svojoj školi niti u njenoj blizini. Stanje sigurnosti srpske zajednice u gradu Vukovaru i okolini sve je gore, a isto je i sa primenom zakona kojima se trebaju štititi Ustavom i zakonom zagarantovana prava srpske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Da su Srbi nevine žrtve govori i nezvanična informacija koju imamo, a to je da su dva učenika srpske nacionalnosti završila u bolnici, a da su tri učenika hrvatske nacionalnosti završila u pritvoru.

Zbog toga postavljamo nadležnima jasno pitanje – do kada će se ovakvo stanje i odnos prema pripadnicima srpske zajednice tolerisati kada i učenici i profesori i čitava javnost u gradu zna ko su ti koji izazivaju ovakve nerede i napade?

Zar je potrebno da neko izgubi život pa da se nešto konkretno preduzme?

Zajedničko veće opština traži od nadležnih tela da preduzmu sve potrebne radnje i aktivnosti da se spreče ovakvi nemili događaji, a pripadnicima srpske zajednice omogući miran i siguran život u svom gradu, svojim kućama, školama i svim javnim mestima koje posećuju.

Takođe, tražimo da predstavnici nadležnih tela informišu celokupnu javnost o tome šta su preduzeli da ovakvi i slični događaji postanu prošlost.

U skladu sa svojim nadležnostima, Zajedničko veće opština će pratiti razvoj situacije, komunicirati sa svim relevantnim adresama kako bi se ovakvom divljačkom ponašanju stalo na kraj – u interesu svih ljudi, neovisno o nacionalnoj pripadnosti, kojima je miran i spokojan život i prosperitet ovog područja osnovni cilj – stoji u saopštenju kojeg je potpisao predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Vukovarski SDSS: „Dirigovani napadi na Srbe“

Istog dana kada se dogodio incident saopštenjem za javnost oglasio se i predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar.

– Pozvao sam sve političke stranke da osude ove današnje napade na pripadnike srpske zajednice koje su se dogodili ispred Tehničke škole Nikola Tesla. Niko me neće ubediti da se ovde radi o sukobima navijača i navijačkih grupa, već je jasno da se radi o dirigovanim napadima na pripadnike srpske zajednice tj. našu decu, a sve u svrhu destabilizacije međunacionalnih odnosa u gradu Vukovaru. Takođe, verujem da ovakve međunacionalne sukobe ne bi trebalo niko da koristi u svrhu predizborne kampanje. Pozivam sve mlade ljude da prestanu sa ovakvim aktivnostima te isto tako da se političari dozovu pameti i da osude ovaj čin. Očekujem da sve institucije rade svoj posao i da učine sve da se spreče budući incidenti – istakao je Kolar.