ZVO potpisalo ugovore sa 20 žena koje će pomagati starima i nemoćnima

Zajedničko veće opština se pridružilo brojnim institucijama i udruženjima koja rade na projektu Zaželi u okviru kojeg nezaposlene žene imaju priliku da rade kao pomoć u kući starijim osobama.

Zaželi ZVO

Zajedničko veće opština započelo je sprovođenje projekta „Želim, radim“ odobrenog kroz program zapošljavanja Zaželi u okviru kojeg je zaposleno 20 žena sa područja grada Vukovara i opština Borovo, Negoslavci i Trpinja. U prostoru ZVO-a 31. avgusta upriličeno je i potpisivanje ugovora o radu sa ženama koje će u narednih godinu dana brinuti o 120 starih osoba, osoba s invaliditetom i osoba u nepovoljnom položaju.

– Kroz projekat „Zaželi“ Zajedničko veće opština napravilo je značajan iskorak jer smo omogućili još jednu dodatnu dimenziju u našem radu, a to je ono o čemu često pričamo i odnosni se na domen zapošljavanja. Pripadnici srpske zajednice teško dolaze do posla jer na prostoru istočne Hrvatske nema dovoljno radnih mesta niti za pripadnike većinskog naroda, a pogotovo je teško manjinama. Rad stvara preduslove za egzistenciju koja osigurava siguran ostanak naših familija na ovom prostoru što je i jedan od prioriteta naše institucije – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Pored 20 zaposlenih žena, na projektu su zaposlene još tri osobe odnosno voditelj projekta, asistent i koordinator. Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici partnerskih institucija ZVO-a na ovom projektu; Srpskog narodnog vijeća te Centra za socijalnu skrb i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz Vukovara.

– Veoma nam je drago što se i Zajedničko veće opština pridružilo grupi institucija i udruženja koje su podnele program u okviru ovog projekta. Naša uloga je bila odabrati nezaposlene žene koje pripadaju ciljanoj grupi i uputiti ih nosiocu projekta. Kroz dugogodišnju saradnju sa Zajedničkim većem opština sigurna sam da će se i ovaj projekat kvalitetno sprovesti na radost svih korisnika i onih koji su u njega uključeni – kaže predstojnica vukovarskog Zavoda za zapošljavanje Jasna Kolar.

Deset žena iz Vukovara, pet sa područja opštine Trpinja, tri iz opštine Negoslavci te dve iz opštine Borovo svakodnevno će od prvog septembra posećivati svaka po šest korisnika na područjima svog mesta stanovanja. Jedna od njih je i Mira Milašinović (48) iz Trpinje koja je već nekoliko godina na birou, a ističe da je veoma srećna što je sada zaposlena na godinu dana.

– Nadam se da ću se dobro slagati sa svojim korisnicima i da ću im biti od pomoći. Verujem da ću se dobro pokazati i da ću i nakon ovoga imati priliku da radim jer sam nezaposlena, a kod kuće imam troje dece od koji su dvoje đaci. Radila sam i ranije slične poslove i mnoge od korisnika već poznam. Zahvaljujući njima očekujem bolju budućnost i za sebe i za svoju decu i zahvaljujem se svima na ovoj prilici – govori Mira.

Za sajt ZVO-a

Projekat je ukupne vrednosti 1.782.175 kuna, a finansiran je sredstvima Ministarstva rada i penzionog sistema Republike Hrvatske kroz Evropski socijalni fond Evropske unije. Voditeljka projekta biće Nikolina Dokić iz Projektnog centra ZVO-a.

– Ovaj projekat je specifičan u odnosu na neke druge jer će se raditi na području više opština i grada Vukovara. Projekat je započeo trećeg jula, a asistent, koordinator i ja smo zaposleni na 16 meseci što znači do trećeg oktobra 2021. godine. Žene izlaze na teren prvog septembra i biće zaposlene na godinu dana. One će u toku projekta imati mogućnost i za dodatne edukacije, a imaćemo prostora za deset takvih edukacija i žene će same moći da biraju za koje zanimanje žele da se edukuju – ističe Nikolina Dokić.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i saborska zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) koja se ženama obratila i ohrabrila ih uoči izlaska na teren. Ona je istovremeno i pohvalila ovaj program koji postoji već nekoliko godina.

– Klub zastupnika SDSS-a prati realizaciju projekta Zaželi na nivou cele Hrvatske. Nastavak ovog projekta je veoma važan i opštine nastanjene pripadnicima srpske zajednice uglavnom ga nastavljaju i dalje realizovati u okviru programa Zaželi 2. To je veoma važno jer briga o starima i nemoćnima ne može imati pauzu. Ona mora biti kontinuirana i obavljati se svakodnevno. Pored toga, važno je i to da zapošljavamo žene koje spadaju u tzv. ranjivu grupu, a na ovom prostoru je veliki broj takvih žena. Drago mi je i što se ZVO uključilo u ovaj program i na taj način pokazalo svoj kapacitet za rad na ovakvim programima – rekla je u izjavi za medije Dragana Jeckov.