Ansambl Kolo nastupio u Borovu

U okviru svoje turneje simbolično nazvane „Kolodrom” Ansambl narodnih igara i pesama „Kolo” iz Beograda nastupio je 20. oktobra u Borovu pred prepunom sportskom dvoranom borovske osnovne škole.

Slavko Bubalo 23.10.2023.
Ansambl Kolo Borovo

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo” je već nekoliko puta nastupao na širem prostoru Vukovara i uvek je njihov nastup bio od onih za pamćenje. Ovaj put stigli su na poziv ljudi iz opštine Borovo kome su se rado odazvali tako da su Borovo i Zagreb jedine destinacije u Hrvatskoj u kojima će „Kolo” nastupiti u okviru svoje turneje pod nazivom „Kolodrom”.

- Dosta vremena je prošlo od našeg gostovanja ovde i za nas je podjednako zanimljivo nastupati u svojoj zemlji kao u drugim državama. Zanimljivi su nastupi u regionu koje smo imali ove godine u okviru naše regionalne turneje „Kolodrom”. Gostujemo u regionu, tu je prisutna naša publika kako u matici tako i ona koja trenutno živi van granica naše zemlje. Posebnu zahvalnost dugujemo i Opštini Borovo na čiji smo poziv ovde, kao i Srpskom kulturnom društvu „Prosvjeta”. Večeras smo odigrali naš klasičan repertoar, u pitanju su dela najeminentnijih srpskih koreografa. Ono što nam je obično imperativ u selekciji repertoara koji izvodimo u okviru naše regionalne turneje jeste da pokrijemo što veći prostor – rekao je šef umetničkog sektora ovog ansambla Janko Dimitrijević.

Da igrači svakom nastupu pristupaju s jednakom ozbiljnošću i posvećenošću svedoči i atmosfera pre izlaska na pozornicu kada se oni zagrevaju i pripremaju na način kako to čine vrhunski sportisti.

- Fizička pripremljenost je veoma važna. Ovo su ekstremni fizički napori i potrebna je dobra zagrejanost, podizanje radne temperature organizma kako bi sve to moglo da se izdrži, a da se pri tome ne doživi nekakva povreda. Dodatni napor je da pri tako izazovnim i teškim koreografijama igrači na licu imaju osmeh. To je jedan dodatni faktor koji treba da doprinese da na publiku prenesemo tu emociju, tu facijalnu ekspresiju. Ja se ovim poslom bavim od svoje sedme godine i mislim da mi je ovo 34 sezona kako se bavim folklorom, a 20 sezona koji igram kao profesionalni igrač – objašnjava solista Ansambla „Kolo” Miloš Vulović.

Ansambl Kolo Borovo

Baza za koreografije su originalni uzorci narodnih plesova i igara koju u Ansambl donose njegovi istraživači kao neku vrstu originalne građe, a onda koreografi na osnovu svoje lične imaginacije sve to prilagođavaju scenskom izvođenju.

- Ansambl to, naravno, izvodi na vrhunskom nivou i potrebna su i neka prilagođavanja, a pogotovo se trudimo da u muzičkom i igračkom smislu i uzorcima tradicionalnih kostima budemo što verniji tradiciji. Baza za izbor igrača su naši amaterski ansambli koji rade na teritoriji Republike Srbije, kao i srednja Baletska škola „Lujo Davičo” koja ima odeljenje za narodnu igru. Svi oni se po završenom srednjoškolskom obrazovanju prijavljuju na audiciju i onda ide prvi selekcioni krug, a odabrani potom šest meseci rade kao pripravnici volonteri i obučavaju se kao profesionalni igrači i ako to sa uspehom polože ansambl ih profesionalno angažuje – objašnjava Dimitrijević.

Svaki izlazak na scenu Ansambla i svaka sledeća igra i koreografija nailazila je na veliko oduševljenje borovske publike kojoj su dlanovi prosto brideli od aplauza tako da je ovaj poklon građanima od strane opštine bio pun pogodak.

- Imali smo priliku da večeras vidimo lep nastup koji je upotpunio kulturnu i društvenu scenu Borova, odnosno događaje koji se održavaju u našoj maloj sredini. Žao mi je što je dvorana malog kapaciteta jer je interesovanje koje je vladalo za ovaj koncert bilo zaista veliko. Presrećni smo i zadovoljni što je baš Borovo jedna od sredina u kojoj se dešava ovako velika i značajna stvar – istakao je načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović koji se na početku koncerta i obratio publici.

Ansambl Kolo Borovo

Priliku za nastup i čast da otvore koncert „Igrama iz Toplice” dobila su i deca starije folklorne grupe borovskog KUD-a „Branislav Nušić” što će, svi su uvereni, oni dugo pamtiti.

Ansambl „Kolo” osnovan je 15. maja 1948. u Beogradu, a naziv „Kolo” dobio je 1953. godine. Sastavljen je od profesionalnih plesača i muzičara sa zadatkom, da umetnički interpretiraju nekad jugoslovenske, a danas uglavnom srpske narodne plesove. Uspešno nastupa na brojnim koncertima u Srbiji i svetu gde uživa veliki ugled o čemu svedoče i brojna priznanja i nagrade.