Bogat kulturni program u Negoslavcima

Pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Negoslavaca održao je u subotu 17. juna tradicionalnu manifestaciju Bekrijino veče.

Bekrijino veče

Letnja pozornica iza zgrade Opštine Negoslavci i ove godine bila je ispunjena publikom i velikim brojem učesnika na manifestaciji Bekrijino veče koja se već nekoliko godina održava u organizaciji SKD Prosvjete pododbora Negoslavci.

– Ovo je naša tradicionalna manifestacija, na kojoj se, pored gostiju, mi kao domaćini predstavljamo sa tri grupe, a to su najmlađa, srednja i najstarija. Negoslavački pododbor broji 33 učesnika programa, zadovoljni smo brojem dece s obzirom na to da smo mi mala sredina. Naravno da bi bilo odlično da nam se još više dece priključi, naročito dečaka, jer ko se bavi folklorom zna da je to velika boljka – izjavila je ispred organizatora predsednica SKD Prosvjete pododbor Negoslavci Milica Šarčević Tunjić.

Ovogodišnji gosti u Negoslavcima bili su KUD Sloga iz Vukovara, SKD Prosvjeta pododbor Jagodnjak, SKD Prosvjeta pododbor Vojnić i članovi KUD-a Mladost iz Bača iz Republike Srbije.

– Ovo je naše drugo gostovanje u Negoslavcima, a večeras se predstavljamo igrama iz Bačke i igrama iz Leskovca. Danas smo došli sa izvođačkim ansamblom i to je grupa koja je prva na udaru kada su ozbiljniji nastupi u pitanju, a sve ostale grupe odlaze na nastupe koji su prilagođeni njihovom uzrastu. Naše kulturno-umetničko društvo okuplja oko 150 aktivnih članova, prvenstveno su u pitanju folklorne sekcije, ali imamo i pevačke, glumačke, horske i veteranske sekcije. I do sada smo imali uspešnu saradnju sa Prosvjetom, oni su bili naši gosti i uvek neko iz Hrvatske dolazi na naš značajan događaj, a to su u septembru Dani evropske kulturne baštine, tako da često imamo goste iz Hrvatske i postoji saradnja koja je obostrano značajna – kaže voditeljka pevačkih grupa u KUD-u Mladost iz Bača Milica Jovin.

Bekrijino veče svojim nastupom uveličali su i članovi SKD Prosvjete iz Vojnića koji su u Negoslavcima bili prvi put gde se 20 njihovih članova predstavilo igrama sa Korduna i igrama iz Šumadije i Pomoravlja. Ovom prilikom, voditeljka folkloraša Prosvjetina pododbora u Vojniću dvadesetčetverogodišnja Dolores Gaćeša osvrnula se na život srpske zajednice u ovom delu Hrvatske.

– Pored našeg pododbora, na Kordunu su još su aktivni Prosvjetini pododbori u Krnjaku i Vrginmostu. Mala smo sredina, prilično raseljena, pa je vrlo teško okupiti mlade. Kao pripadnica srpske zajednice nemam nikakvih problema s obzirom na to da je Vojnić većinski naseljen srpskim stanovništvom. Završila sam Pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu i uvek sam bila prilično aktivna u srpskoj zajednici. Nemamo toliko sadržaja za mlade, ali se držimo zajedno tako da život Srba i nije toliko loš, ali uvek može bolje – rekla je Dolores.

Manifestacija Bekrijino veče finansirana je sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Opštine Negoslavci.