Čitači se okupili nakon trogodišnje pauze

U Dalju je 25. aprila održan tradicionalni program pod nazivom „Čitanje pod zvezdama” koji zajedno organizuju Narodna biblioteka Dalj, tamošnji Pododbor SKD Prosvjeta i Kulturno-naučni centar „Milutin Milanković”

Slavko Bubalo 28.04.2023.

Mnogo je vremena prošlo otkako je poslednji put održan tradicionalni program „Čitanja pod zvezdama” posvećen književnosti, koji na specifičan način neguje i slavi pisanu reč. Tri godine prisilne pauze izazvane proglašenom pandemijom kovida učinile su da odaziv čitača i publike bude veoma dobar što svedoči da su se ljudi zaželeli ovakvog druženja.

- Teme na ovim okupljanjima su različite. Nekada su to pisci, radili smo Šekspira i Jesenjina, nekada su to nacionalne književnosti poput Ruske, Američke, Turske ili Romske, a nekada su u pitanju bili jezici poput španskog i portugalskog. Ovaj put smo se opredelili za jednu pomalo specifičnu temu o knjigama koje su promenile svet. Naravno, puno je bilo knjiga koje su se trudile da promene svet iako mi nismo baš sigurni da li svet ide nabolje ili hrli u nekakvu apokalipsu, ali knjiga je svakako ta koja sa svog humanističkog aspekta gleda da preko poboljšanja svesti onih koji je čitaju poboljša i svet u kojem živimo. Ipak, naveli smo tu i nekoliko negativnih primera knjiga koje su poslužile kao podloga ideologija koje su težile da taj svet unište, poput nacističke ideologije utemeljene na knjizi Adolfa Hitlera „Majn kampf” ili „Protokolima sionskih mudraca”, koja je poslužila kao podloga za holokaust, osnosno istrebljenje Jevreja. Krenuli smo od samih početaka kako bi napravili pregled najznačajnijih književnih dela i da odaberemo inserte iz filmova koji su nastali na književnim predlošcima kao i muzičke teme iz tih filmova – objasnio je književnik Đorđe Nešić koji je i jedan od autora ovog programa.

Iako je program zamišljen na način da su čitači odlomaka iz odabranih književnih dela i u ulozi publike ovoga puta bilo je i onih koji su samo pratili program i to sa izuzetnim zanimanjem i pažnjom.

- Zadnji program smo održali pre epidemije korone. Pogodilo se tako da je 2021. godina bila proglašena godinom knjige i čitanja, a mi tada ništa nismo mogli da radimo tako da je ovaj program „Knjige koje su promenile svet” neka vrsta kompenzacije za ono što smo tada propustili. Izuzetno mi je drago što je odaziv publike bio tako dobar i mi uvek nastojimo da ih na nešto podsetimo i da ih nešto naučimo, a da u isto vreme uživaju u odabranim tekstovima i zabave se insertima iz filmova i muzičkim numerama koji su uvek sastavni deo ovog programa – napominje direktorka daljske Narodne biblioteke Vukosava Milakić.

Poseban pomen na početku programa Vukosava Milakić posvetila je dvema ženama pesnikinji Gordani Pavić i nastavnici srpskog jezika Mirjani Novaković, koje su u međuvremenu preminule, a koje su od samih početaka bile redovne učesnice i čitači.

- One su nas uvek podržavale i ako je nekada nedostajalo čitača čitale su i po dva i više tekstova. Njihovim odlaskom osećamo veliku prazninu, ali smo večeras imali i mlađe čitače i to je na neki način Mirjanino nasleđe, jer su sve one bile njene učenice. Od nje su učile kako se pravilno čita i recituje i to su večeras na najbolji način i pokazale – rekla je Milakić.

Čitače za program organizatori pronalaze na razne načine, ali nikada to nije bio veliki problem.

- Dalj je mala sredina u kojoj se svi međusobno poznamo, tako da znamo ko voli knjigu i ko voli da čita. Neki su sa nama od početka i na njih uvek računamo, a regrutujemo i nove po našim preduzećima, u školi, među članovima kluba čitalaca i korisnicima biblioteke. Rekla bih i ovo, niko ko se jednom uključio nije kasnije odustao nego je nastavio da se sa nama druži - objasnila je Vukosava Milakić.

Iako su pre pandemije planirali da sledeće veče bude posvećeno Branislavu Nušiću odlučili su da naredni program, koji nameravaju da realizuju u jesen, bude posvećen humoru u celini, a ne samo ovom srpskom komediografu.

- Biće tu i domaćih i stranih autora što ćemo ponovo upotpuniti muzikom, fotografijama, insertima iz filmova i drugim sadržajima. Verujemo da će to biti vrlo humoristično, veselo i veoma zabavno veče i da će odaziv publike možda biti još i veći nego što je to bio večeras – zaključila je Milakić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.