Dva dana kreativnog rada u Dardi

Tradicionalna likovna kolonija „Đola 2020“ održana je 26. septembra u Dardi 17. put po redu u organizaciji lokalnog pododbora SKD „Prosvjeta“.

„Đola 2020“ likovna kolonija darda

Tridesetak slikara okupilo se proteklog vikenda u Dardi na 17. sazivu likovne kolonije „Đola 2020“. Slikari su stigli iz Zagreba, Osijeka, Slatine, Belog Manastira, Batine i Darde i uz pomoć njihovih vrednih domaćina iz Pododbora SKD „Prosvjeta“ i likovne radionice “Petar Dobrović“ iz Darde stvarali svoja umetnička dela.

Na koloniji su učestvovali afirmisani akademski ali i amaterski slikari pa čak i đaci osnovnih i srednjih škola koji su se potrudili da za dva dana rade stvore što više slika kojim će dodatno biti obogaćen ionako bogat likovni fond darđanskog pododbora i tamošnje likovne radionice.

Koloniju je svečano otvorio i slikarima zaželeo uspešan rad i dobru inspiraciju predsednik pododbora  Prosvjete iz Darde Mirko Marković koji je sve učesnike pozvao da zajedno pogledaju izložene radove sa prijašnjeg, 16. saziva likovne kolonije.

Tom prilikom zanimljivo izlaganje o slikarstvu Zlatka Price kao i o priređenoj izložbi izneo je profesor Pero Matić.  Stihove  Mila  Jakšića  „Pesnik i pesma“ izvela je Ljeposava Grubor, Hranislava Mesarić  je otpevala poznatu pesmu „Žute dunje“, a slikare i domaćine svojim prisustvom počastio je i zamenik osječko-baranjskog župana Radomir Čvarković.

Tokom dva dana predanog kreativnog rada i druženja nastalo je četrdesetak novih umetničkih dela koji će ubuduće krasiti prostorije domaćina. Rad kolonije uspešno je organizovala voditeljka likovne radionice “Petar Dobrović“  magistarka likovne umetnosti Rada Marković.

Učesnici likovne kolonije “Đola 2020 “ su:

Gordana Čurik, Hrvojka Drempetić, Miloš Dujanović, Ana Đorđević, Đorđe Đorđević, Luka Gostović, Daniel Jakovljević, Darko Jovanović, Nikolina Kraus, Zlatko Krstić, Nevenko Letić, Slavko Marić, Rada Marković, Ivona Matoušek, Ranka Mirković, Miroslav Odavić, Miroslav Pavlović, Zdenka Popinjač, Đorđe Stanisavljević, Slobodan Stojković, Zorica Šarčević, Milan Šola, Siniša Špiranović, Zoran Tadić, Nedeljko Tintor, Nives Trauber, Vlatka Vukelić i Goran Zlatarić te učenici: Nika Bekić, Milica Jeremić i Gabriela Kraus.