Folkloraši se okupili na seminaru

Osmi put u organizaciji Zajedničkog veća opština održana je Škola folklora.

Maja Milanović 25.09.2023.
Škola folklora

U Vukovaru je u organizaciji Odbora za kulturu i sport Zajedničkog veća opština 23. i 24. septembra održana Škola folklora, odnosno seminar, koji se održava već osmu godinu zaredom. Cilj škole je da pruži priliku članovima kulturno-umetničkih društva sa područja delovanja ZVO-a da steknu nova znanja iz oblasti folklora i negovanja srpske narodne tradicije i igara.

- Nama je cilj da u svakom selu u kom postoji kulturno-umetničko društvo ono i opstane. U današnjoj situaciji je to teško zbog same demografske slike, ali ćemo se mi maksimalno truditi pa je i ovaj seminar vid svojevrsne podrške. Folklor je deo našeg kulturnog identiteta, ne jedini, ali na našem prostoru jeste dominantan. Zato se trudimo da ga održimo i da uvedemo nekakve novine, a sve u cilju zaštite naše nematerijalne kulturne baštine – izjavio je ispred organizatora predsednik Odbora za kulturu i sport ZVO-a Veljko Maksić.

Tema ovogodišnjeg seminara bila je Tradicionalna igračka praksa Srba iz zapadne Slavonije, dok je predavač bio dugogodišnji igrač Ansambla narodnih igara i pesama „Kolo“ iz Beograda Dalibor Milovančević. Takođe, Dalibor se može pohvaliti i saradnjom sa Ansamblom narodnih igara SKD Prosvjeta iz Vukovara dugom 18 godina, tako da veoma dobro pozna ovaj kraj.

- Predavao sam igre iz zapadne Slavonije, okoline Daruvara, Okučana, Virovitice i dela Pakraca kojeg smo uspeli da obradimo. Jako je važno da mladi ljudi shvate koliko je očuvanje njihove sopstvene kulture i tradicije značajno, kako za njih same tako i za kulturu, odnosno zajednicu uopšte. Dao sam predlog da to budu baš te igre jer su one najautentičnije, najduže traju i imaju taj svoj zadatak da ih uvedemo u drugu priču za ostale igre sa teritorija Hrvatske koje tek treba da radimo. Igrači KUD-ova često teže da igraju igre iz Srbije, najčešće jug i istok Srbije, međutim, vrlo malo su zastupljene igre ovoga kraja. Teren je jako bogat, a malo istražen. Dugi niz godina sam proveo ovde, a vidim da oni i dalje pokušavaju da beže od toga. Mi moramo da budemo ti koji će im usaditi želju da to sačuvaju i da se time bave – kaže predavač Dalibor Milovančević.

Oko 40 učesnika Škole folklora imalo je priliku za sticanje novih znanja i veština koje će u budućnosti prenositi u svojim matičnim KUD-ovima i tako unapređivati vlastiti rad. U ova dva dana prikazane su im teorija i praksa igara iz zapadne Slavonije, ali i detalji koji će svakako biti od koristi.

- Ove igre tehnički nisu zahtevne, ali je stil i manir jako bitan. To je ono što ansambli i umetnički rukovodioci greše. Oni pokazuju samo igru, ali ne pokazuju tehniku i stil igre koji je jako bitan. Planirao sam da im pokažem taj praktični deo, ali i da im kroz sve to objasnim još neke druge potrebe koje oni imaju, a to je tehničko izvođenje, možda čak i nekakve pripreme ansambla pred ulazak u igru, od zagrevanja i oblačenja nošnje koje ćemo im takođe pokazati. Ljudima je inače najbitnija igra, to je razumljivo jer se bave narodnom igrom, ali je bitan i drugi segment odnosno pesma i narodna nošnja koja mora da se obuče kako je propisano i kako treba – dodaje Milovančević.

U organizaciji samog događaja Zajedničkom veću opština pomoglo je Kulturno-umetničko društvo „Sloga“ iz Vukovara, a program je sufinansiran sredstvima Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.