Folkloraši u Trpinji pesmom i igrom obeležili Dane kulture Srba

U sklopu 27. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema 18. maja održana je Smotra folklora na kojoj se okupilo 12 kudova.

Tijana Živanović 21.05.2024.

Manifestacija koja okuplja kulturno-umetnička društva istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema održana je 18. maja, a ovogodišnji domaćini bili su članovi kulturno-umetničkog društva Mladost iz Trpinje, kao i Srpsko kulturno društvo Prosvjeta pododbor Trpinja.

- Čast nam je da po prvi put budemo domaćini Smotre folklora. Trpinjski folkloraši raspolažu sa velikim brojem članova koji su dali doprinos da manifestacija ovako izgleda. Cilj događanja je okupljanje dece, druženje i prikazivanje koliko društva sa naših prostora vredno rade, to smo večeras i postigli – rekla je novoizabrana predsednica pododbora Prosvjete iz Trpinje Zorana Bijelić.

Pored domaćina KUD-a,,Mladost’’iz Trpinje, gosti na ovoj manifestaciji bili su KUD-ovi ,,Srem” iz Markušice, ,,Đoko Patković” iz Bobote, ,,Ostrovo” iz Ostrova, ,,Jovan Lazić” iz Belog Manastira, „Vaso Đurđević” iz Bršadina, Folklorna sekcija Jagodnjak, ,,Folklorni ansambl baranjskih Srba” iz Belog Manastira, ,,Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine”, pododbor SKD Provjeta iz Borova Naselja i  SKUD ,,J.J. Zmaj” iz Bijelog Brda koji su ovu manifestaciju iskoristili da prikažu novoosnovanu grupu veterana.

- Sastali smo se pre šest meseci i odlučili ponovo stati na scenu. Društvo postoji godinama, ali nažalost nismo imali starije predstavnike na ovakvim manifestacijama. Ovo nam je drugi nastup, prvi je bio naš godišnji koncert. Svi članovi su maksimalno uključeni i spremni za putovanja koja smo dogovorili za nadolazeći period – rekla je članica novonastale grupe SKUD-a J.J. Zmaj iz Bijelog Brda Jelena Bogdanović.

Cilj manifestacije jeste da se društva međusobno povezuju, razmenjuju sadržaje i iskustva i na taj način neguju srpsku tradiciju i običaje.

Afrikanka članica SKUD-a Jovan Jovanović Zmaj

Najveću pažnju publike privukla je Afrikanka Apolina Soraja Dimić koja je zbog ljubavi doselila u Dalj i počela negovati tradiciju srpskog naroda na ovim prostorima.

- Moj suprug godinama svira harmoniku za društva na ovim prostorima, tako je došlo i do moje odluke da se oprobam u potpuno drugačijoj kulturi od moje. Na početku je bilo teško prihvatiti ovakav način plesa. Mozambik, odakle ja dolazim, je poznat po muzici u kojoj se mešaju portugalski i arapski uticaji. Najpoznatiji oblik muzike za ples je marabenta u kojem je naglasak na plesu rukama, a u folkloru je naglasak na nogama – rekla je Apolina koja zadnjih šest meseci vredno radi na usavršavanju folklornog koraka.