I u bašti i u mašti u kući Ocića

Udruženje „Đorđe Ocićˮ iz Dalja pokrenulo je manifestaciju za decu i mlade.

Slavko Bubalo 03.07.2024.

Zanimljiv naziv novog programa namenjenog deci „I u bašti i u maštiˮ nije bilo teško odabrati jer ga je, pre nekoliko decenija, osmislio književnik po kome je udruženje i dobilo ime. Naime, upravo tim rečima Đorđe Ocić naslovio je svoju zbirku pesama za decu, čiji su recenzenti bili, važno je naglasiti, znameniti srpski pisci Milan Kašanin i Branislav Lovrenski.

Dom Ocića ovoga puta otvorio je kapiju svoga dvorišta za one koji kulturu tek počinju da maštaju, pa su se pojmovi bašta i mašta odlično uklopili u prostor i ambijent održavanja ove manifestacije.

– Pri kreiranju naših programa nastojimo da ih organizujemo tako da mogu da im prisustvuju i mlađe generacije. Ipak, budući da je Đorđe Ocić pisao i literaturu za decu, želja mi je bila da pokrenemo specifičnu manifestaciju upravo njima namenjenu. Taj predlog odmah je prihvatila Đurđica Kikanović, voditeljica folklora u SKUD-u „Branko Radičevićˮ, koja ima ono „posebno čuloˮ za decu i mlade, pomoću koga savršeno osluškuje njihove želje i potrebe, a koja se setila da ponovo oživimo kino u Dalju, i to na otvorenom – objasnila je predsednica udruženja Dejana Ocić.

Kulturnih sadržaja koji okupljaju decu i mlade zaista nikad dosta, pa je dvorište Ocićeve rodne kuće, u kojem se već petu godinu organizuju raznovrsni programi iz kulture, 28. juna bilo ispunjeno dečjom grajom i smehom.

– Sa zadovoljstvom sam ovo prihvatila i pokrenule smo ovaj projekat, u čemu nam se, kao voditelj, svesrdno, priključio i Ljubomir Petrović iz Borova. Deci je, na ovaj način, pružena mogućnost da se druže u poznatom ambijentu. Iz dvorišta, odnosno bašte, deca su ponela najdivne utiske – rekla je Đurđica Kikanović.

Organizatori su se saglasili da su im najdraži asistenti u realizaciji ovog programa bili mladi Elena i Dejan Popović, komšije iz susedne bašte.

Program je obuhvatao projekciju filma „Agi i Emaˮ, koji je, po romanu Igora Kolarova, režirao Milutin Petrović. Uz to, najmlađi su imali priliku da vide i izložbu goblena „Viler u Erdabovuˮ te da se zamisle nad portretima njihovih autora, a Jadranka Ćurčić, aktivna folklorašica, ovoga puta našla se u ulozi predavača. Objašnjavala je ona, svojim i drugim unucima, nekadašnju svrhu ambara te otkrivala na koji način i za koju svrhu su se koristili starinski domaćinski predmeti iz etno zbirke, čije formiranje je još jedna trajna aktivnost ovog udruženja.

O dečijem doživljaju programa „I u bašti i u maštiˮ najbolje svedoči to što su deca, inspirisana događanjem, samoinicijativno započela sa crtanjem i slikanjem. Te divne dečje reakcije svakako predstavljaju, slažu se organizatori, značajan podstrek Udruženju za dalje osmišljavanje takvih programa.